Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Går det att skapa en "bra" bild av ett dåligt foto?

Ibland blir ju inte resultatet inte riktigt som planerat när man fotograferar. Fotot som som dyker upp i datorn är helt enkelt rätt kasst. Frågan är då om man skall kasta skiten direkt eller om det kan vara mödan värt att försöka göra någon ting nytt utifrån den bildfil som landat i datorn.

Hittade här om kvällen några bilder från 16/3 när vi var på Berns och såg Kaizers Orchestra. Bilderna var tagna med min Canon S95 under rätt tuffa ljusförhållanden, så det var väl inte många bilder som var värda att spara. Då jag inte hade så mycket annat för mig, så började jag fundera på vad som gått snett och hur jag kunde gjort för att resultatet skulle hamnat närmare det jag såg när jag tog bilden.

Några av bilderna var hopplöst felexponerade på grund av att ljusshowen "exploderade" mitt under exponeringen. Jag testade att "rädda" några av bilderna för att undersöka vilka möjligheter som fanns i S95:ans RAW-filer. "Hittade" då helt plötsligt två bilder. Efter en del fixade i Lightroom blev de riktigt spännande.

Bild 1 - Inte så mycket fixande. Svartvitt, beskärning, kontrast och lite skuggning/efterbelysning.

Bild 2 - Mer fixande för att skapa något mer än det som fanns när jag tog bilden. Ansiktet var hopplöst överexponerat varför jag valde att bygga bilden runt detta. Annars beskärning, exponering/kontrast och belysning/efterbelysning.

Kom precis att tänka Slas fundering  "...Om människor som tar bilder, vilket nästan alla gör, bara tog en bild och sen satt och glodde på den en vinter skulle bilden faktiskt tala. Men det kräver ett visst öra för att höra."

Så det går kanske att göra en "bra" bild av ett dåligt foto i alla fall, men man kanske måste glo lite på fotot innan bilden talar :)

Ha det bra

Kurt


PS - så här såg ursprungsbilderna ut direkt efter inläsning i Lightroom


Inlagt 2012-04-04 22:15 | Läst 2783 ggr. | Permalink

"Jo, grejen är ju den att många sk misslyckade bilder kan vara perfekt ämne för lite datorfix! Själv så brukar jag upptäcka att dom "kassa" bilderna brukar innehålla mycket känsla, ja, sudd och oskärpa är en perfekt grund till mycket spännande resultat helt klart! Mvh. Johan"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jo, grejen är ju den att många sk misslyckade bilder kan vara perfekt ämne för lite datorfix! Själv så brukar jag upptäcka att dom "kassa" bilderna brukar innehålla mycket känsla, ja, sudd och oskärpa är en perfekt grund till mycket spännande resultat helt klart! Mvh. Johan
Svar från Kurt Nord 2012-04-06 11:35
Sudd och oskärpa är ju faktiskt lite svårkontrollerbart så det är ju inte så ofta man orkar jobba medvetet med det som uttryck. Vi får väl säga att vi har tur att det dyker upp ändå ;)
Håller med Johan! Kassa bilder brukar innehålla mer känslor och därför kan det vara värt att försöka fixa dessa bilder.. Svartvitt bilden blev ju läcker!! Glad påsk!
Svar från Kurt Nord 2012-04-06 11:39
Om man tycker om att vara kreativ i efterbearbetningfasen så kan det definitivt vara givande att utforska bilderna efterandra uttryck än de som man hade i tankarna när man tog bilden.

Kul att du också gillade den svartvita. Glad Påsk!