Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Stockholm Music & Arts i svartvitt

Tillbringade tre dagar på Music & Arts för två veckor sedan. D800:an med 50/1,4 fick följa med även om huvudsyftet var att umgås med vänner och lyssna på  spännande musik. Fotografiskt blev det mest bilder på andra festivaldeltagare. Här är de bilder som blev bäst i svartvitt.

Jag har inte fått in hanteringen av D800:an "i fingrarna" än så det blev väl lite onödigt långa slutartider ibland (kunde skruvat upp ISO) och onödigt kort skärpedjup (är van vid D300:an).

Jag tycker dock de här bilderna blev riktigt bra. Svartvitt lyfter verkligen fram personerna i bilderna. I färgbilderna kommer alla andra detaljer i bilden fram på ett annat sätt. Jag återkommer med de bilder som jag tycker funkar bättre i färg.

Ha det bra

Kurt

PS - jag har jobbat igenom samtliga bilder i Lightroom rätt mycket bara för att kunna se om de kunde börja tala till mig. Svartvitt kräver en hel del efterjobb för att bli bra tycker jag. Ska bilderna med på utställning eller tävling får man ta några varv till ;)

föregående blogginlägg

Inlagt 2012-08-13 23:45 | Läst 3269 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du har fått en fin tonseparation i bilderna som väldigt mycket liknar foto med svartvit film, plattare skuggor/högdagrar och en uttänjning i mellanregistret. Avsaknaden av kornstruktur gör dom också mera lika finkorniga svartvita filmer typ Efke, Ilford Pan F, T-max 100, Delta 100, Acros. Dock skulle det vara svårare att ta bilder i de här miljöerna med dom filmerna, utan att tiderna blir för långa. Skulle krävts minst 400 ISO film (eller pressad sådan) för det tror jag.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Kurt Nord 2012-08-14 23:18
Tackar, kul att just du tycker att bilderna fungerar, då jag vet att du kan det här med svartvitt :)

Det är intressant att se vilken enorm skillnad det blir på slutresultatet beroende hur man går till väga vid vid konverteringen. En metod som passar en bild kanske inte funkar alls på nästa. Det svåra är att hitta en strukturerat metod så att man vet vad man håller på med. Det är ju bra om man kan få konsistens i konverteringen om man skall ta fram en serie med bilder. Jag har testat lite olika varianter på arbetsflöden, men jag blir fort ostrukturerad då entusiasmen tar över ;)

ISO egenskaperna på moderna kameror är verkligen fantastiska. Min erfarenhet av olika filmer är begränsad men jämfört med Tri X framkallad i D76 så är ju festivalbilderna ovan enastående.
Fina bilder blev det
Svar från Kurt Nord 2012-08-14 23:19
Tackar. Ja, jag börjar få lite bättre kläm på mina svartvita bilder :)