Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

För dig som aldrig vill plocka ner skylten

Alingsås skulle byta gatuskyltar. Firma Plåt&Plast i Partille skulle göra de nya. Idén var bra. Stan hade dålig skyltning. Men skyltförslagen såg bottentrista ut. Tekniska Kontoret var bra på upphandling, men mindre bra på det estetiska.

Jag var nyanställd stadsarkitekt och försökte hitta alternativ. Emaljskyltfabriken Svea i Fritsla kunde leverera fina emaljerade skyltar till samma pris som Plåt&Plast. Men hur få Tekniska kontoret att tänka om?

Sveas skyltar är överlägset hållbara. Rostar inte. Bleks inte. Skevar inte. De tillverkas av 1,25 mm stålplåt som kupas lite lagom. Alla kanter avgradas för hand. Plåten betas. Grundemaljen appliceras och bränns i 800°. Sen läggs blå emaljen på och bränns. Sist kommer texten. Svea använder sen mycket länge ett eget typsnitt. Textmallarna  skärs ut för hand med skalpell i brunt papper. Hela skylten täcks med vitt emaljpulver. Sen appliceras bokstäverna och texten borstas fram. In i ugnen igen, texten bränns. Det blir  snyggt.

Jamen tänk på att emaljen går sönder vid skruvhålen sa Tekniska Kontoret. Ingen fara sa jag, i Sveas pris ingår förnicklade öljetter i hålen. Jamen tänk på att underlaget är ojämnt, trähusen har ju  paneler med lister på. Ingen fara sa jag, järnaffären har lämpliga distanser av korrosionssäker plast. TK accepterade sakskälen och ville nog hjälpa nya stadsarkitekten fastän skyltarna var så hopplöst gammalmodiga. Om dom sett fabriken hade det aldrig gått vägen. Den ser likadan ut (utvändigt) sen över 100 år. Bilden är från deras hemsida.

Kommunstyrelsen ställde upp. TK bad mig instruera gubbsen som skulle sätta upp skyltarna. Ställ er mitt i korsningen sa jag, titta på alla fyra hörnen och bedöm vilka placeringar som blir bäst. Det funkade. På bilden kan man ana att den skymda skylten linjerar fint med den på Drottninggatan.

Nyss (mars 2021) kollade jag upp om Emaljskyltfabriken Svea finns kvar. Svar ja! 2012 hade de bekymmer. Myndigheterna krävde utredning av vad som kunde ha hamnat i marken de senaste 100 åren. Det kostade, men nu  finns full dokumentation. Eftersom det inte är något särskilt farligt får det helt enkelt ligga kvar.

Svea har levererat kompletterande gatuskyltar till Alingsås och även Örebro och Kalmar. De tillverkar också  skyltar åt företag och privatpersoner.

Kjell Carlsson som jag intervjuade finns till höger i bilden. Bengt Lennartsson till vänster. Ett särskilt tack till fotografen Pär Sandin och P4 Radio Sjuhärad som gav mig tillstånd att använda den här bilden!

Inlagt 2021-03-02 11:13 | Läst 255 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bra jobbat, Måns. Intressant liten historia. Emaljskyltarna är ju klart att föredra framför det andra alternativet.
Svar från Måns H 2021-03-02 21:23
Tack Fredrik! Ibland är det de små, små detaljerna som gör'et! Gatskyltar kan betyda något för miljön.
Utan tvekan blev det snygga skyltar, roligt och bra jobbat! Lite förvånande att skyltarna från Plåt o Plast skulle varit lika dyra, dubbla emaljeringar och bränningar och det andra som ingick låter som det kostar en del. Å andra sidan är livslängden hos Svea skyltar säkert den dubbla, eller kanske tom den tredubbla. Trevlig läsning! Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-03-02 21:21
Tack Björn! Det speciella med gatuskyltar är att varje skylt är unik om både gatunamnet, kvartersnamnet och de aktuella gatunumren ska med. Så det blir ingen massproduktion hur man än tillverkar skyltarna. Det är väl en förklaring till att Svea kunde konkurrera prismässigt.

Det bestående värdet med vackra skyltar som passar på platsen är att de bidrar till att lyfta hela miljön. Då Alingsås fick Europa Nostras utmärkelse för sitt bevaringsarbete var skyltarna absolut inte i fokus, men bidrog till att beslutsfattarna gillade stan.