Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Halo över Nordantill

Häromdan plåtade jag en halo ute vid bilbesiktningen. (Gårdagens blogg "Bilbesiktning med haloeffekt".) På vägen hem till centrala Norrköping tog jag ett par bilder på halon och Norra Promenaden. De bilderna såg ingenting ut på skärmen. Svart nertill och knappt en antydan till halo däruppe. Men jag testade i alla fall med bildbehandling. Ett klick för att ta bort kromatisk aberration. Lite "Defringe" för purpur och grönt. Dehazefilter styrka 50 på hela bilden och halon såg rätt så bra ut. Magic Wand nertill på det nästan svarta för att skapa en mask och så kurvor för att ljusa upp den delen. Såg hyfsat ut men blev bättre med en liten kurva på alltihopa för att mörka ner himlen en aning. Ingen skärpning. Så här blev det efter finjustering av den färdiga jpg-filen:

Norra Promenaden Norrköping. Bortom den ser man Folkparken och så spiran på Matteuskyrkan. På himlen en 22 graders halo. Diagonalen däruppe troligen kondensstråk efter jetplan och en skugga av kondensstråket  uppe i disiga atmosfären. Kamera Pentax K-1 med objektiv Zeiss Ikon Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 och bländare 8.

Jag var ju inte riktigt nöjd med bilden från bilbesiktningen och testade därför att framkalla den RAW-filen på nytt. Vilket sätt som funkade bäst är nog en smaksak! Tar gärna emot synpunkter.

Här är ursprungliga framkallningen som jag tog fram med himlen för sig, byggnad och mark för sig.

Och här är samma RAW-fil framkallad likadant som bilden från Norra Promenaden. Dehazefiler för att lyfta fram halon och "kurvor" på den i RAW-filen nedmörka förgrunden. Lite skärpning på byggnaden.

Inlagt 2021-08-14 10:30 | Läst 461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?