CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Räddar elsparkcyklarna klimatet?

Uthyrarna hävdar att deras elsparkcyklar ger en ofantlig miljövinst eftersom folk som hyr åkdonet ifråga skippar att använda bilen. Stämmer det?

Ett exjobb på KTH 2019 av Hannes Kristoferson och Isak Wallin, "Delningstjänster för elsparkcyklar, ett hållbart transportalternativ eller en ohållbar ekvation" visar hur det ligger till. Vad har elsparkcykelåkarna valt bort?

62 % hade valt bort att gå eller cykla. 12  % valde bort tunnelbana, ett färdmedel med nära nollutsläpp. 23 % hade valt bort bussen. 3% hade valt bort bilen.

Här i Sverige går elsparkcyklarna på nästan fossilfri el. Det är tillverkningen, hopsamling/utplacering och eventuell återvinning som belastar klimatet. Transporterna från Kina  är ingen stor  belastning. Det är hemligt hur länge uthyrningselsparkcyklar håller. Den vanligaste bedömningen är två månader. Sen  plundras dom på reservdelar och antingen slängs eller går till återvinning. Bilarna som används för att samla ihop åken och ställa ut dom igen går numera ofta på el. Det är tillverkningen som belastar klimatet. Att åka är sämre för hälsan än att promenera eller att cykla.

Teknologernas totalbedömning var att elsparkcyklarna utgör en ökad konsumtion. Denna ökade konsumtion har livscykelutsläpp per personkilometer av samma storleksordning som fossildrivna bilar. Sammantaget är detta inslag i delningsekonomin negativt för klimatet och för folkhälsan.

Då har de inte räknat in olycksriskerna. Hittills i vår en död och några skadade på elsparkcyklar i Norrköping.

  Jag pratade med Staffan som jobbar med att samla ihop Tiers åk här i Norrköping. Folk är väldigt slarviga sa han. Alldeles för många ställer ifrån sig hur som helst och blockerar trottoarerna. Det blir dessutom svårt för oss att samla ihop åken. Han avslutade med att just nu är detta nyhetens behag men lugnar väl ner sig.

 Parkförvaltningen blomsteruppsatser på Gamla Torgets stensatta gångytor har fått sällskap av elsparkcyklar.

Iphone SE 2020 med app Halide för RAW och sen Efex Silver för svartvitkonvertering. Jag skalade ner till bildbredd 1000 pixlar och justerade där för att få en lite analogare bild men lyckades inte helt.

Postat 2021-07-05 10:01 | Läst 980 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Amineh Kakabaveh och ordnat stadsbyggande

Regeringskrisen har nu hamnat där Amineh Kakabaveh kan fälla eller släppa igenom Stefan Löfven som ny statsminister. Jag gillade Kakabavehs insatser  för sju år sen. Stefan Attefall (KD) var bostadsminister i regeringen Reinfeldt. I dess slutspurt levererade han ett batteri lagförslag. De gick ut på att montera ner gällande byggnadslagstiftning. Var och en och marknadskrafterna skulle få bestämma. Ohyggligt dumt och delvis direkt olagligt tyckte jag och ett antal kollegor. Vi skrev debattartiklar och försökte på olika sätt bilda opinion.

Förslagen fimpades av Lagrådet. Men ett fördes trots detta vidare till riksdagen. Villaägare skulle få uppföra ännu ett hus på sin tomt, i strid mot gällande detaljplan och utan bygglov. Byggnadsnämnden skulle inte få lägga sig i annat än det tekniska utförandet. Riksdagsledamöterna var i allmänhet ljumt ointresserade. Att land ska med lag byggas var en föråldrad idé.

Den som fattade vad det var fråga om var faktiskt Amineh Kakabaveh. (Som utom sitt politiska engagemang varit nämndeman i Svea Hovrätt.) Hon stod i kammaren och var tvärarg, detta är rättsstridigt, och viftade med Lagrådets utlåtande och våra debattartiklar.

Förslaget gick igenom. Så småningom nådde ett ärende med ett Attefallshus Mark- och Miljööverdomstolen. Den konstaterade att Attefallshusen och hans lagändring strider mot grundlagen och inte kan tillämpas.

Så här såg Kakabaveh ut 2012. Bild Wikipedia/Bengt Oberger. Får visas om upphovsmannen får cred.

Postat 2021-07-04 11:54 | Läst 752 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kvarteret Gamla Bron

Hah! I går fick jag syn på en skylt som jag borde sett förut! Västgötegatan Kv. Gamla Bron. En fin skylt av emaljerad stålplåt. Trolig proviniens Sprakareds Emaljverk som återfinns i Sjuhäradsbygden i Västergötland. Den såg ny ut fast den kan ha suttit där i 30 år.

Kvarteret Gamla bron ligger vid det äldsta broläget i Norrköping. Dokumenterat 1330. Gamla broen förstördes av ryssarna 1719. Återuppbyggd 1729. Förstörd av vårfloden 1788. Ersattes 1829 av Järnbron. 1938 invigdes nuvarande  Gamlebro, en valvbro av betong.

Västgötegatan kan ha fått sitt namn pga regelbundna besök av knallar från Sjuhäradsbygden. De sålde varor de tillverkat.  Gatan var från början en huvudgata men har successivt stängts ner. Senast kom kommunen på att cyklister ska ha företräde. Troligen tänkte beslutsfattarna på trampcyklar, men utvecklingen går i rasande takt. Numera förekommer bara enstaka velocipeder. Elsparkcyklar och elmopeder har intagit gatan. Elsparkcyklisterna anser sig ha företräde framför all annan trafik inklusive fotgängare. Ska man överleva som sådan gäller det att gilla läget och hålla sig ur vägen!

Gamlabro AB var en yllefabrik verksam 1865-1957. Den här byggnaden är enligt Wikipedia uppförd 1891, förstörd av brand 1925, sedan återställd. Fabriken hade vid branden 125 arbetare och vid nedläggningen 60 arbetare.

(Stockholmare och lundensare kanske tänker på medicinteknikföretaget Gambro. Det är uppkallat efter Gamla Brogatan i Stockholm, är sen länge internationellt och heter f n  Baxter.)

Postat 2021-07-03 05:52 | Läst 403 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Trafikskylt-rebus löst!

Jag bommade den där skylten. Va  nu då tänkte jag, ska ju åka till Gotland på måndag och kommer inte ut ur stan! Så småningom vaknade ett minne från körkortsboken 1958. Den mest kryptiska skyltkombinationen visade att det fanns en obevakad järnvägsövergång om man tog av till höger. Med ånglok på rälsen.

Sen kollade jag med Örnerdals trafikskola. Proffset läste av skyltkombinationen med en enda blick. Övre skylten betyder att gatan är avstängd. Tilläggsskylten att detta gäller efter avfarten åt vänster.

Här är bilden och den skyltkombination som jag tycker liknar en rebus.

Jag bad läsarna välja alternativ.

1. Gatan är avstängd i färdriktningen, ta till vänster.

2. Gatan är avstängd till vänster, fortsätt i färdriktningen.

Samtliga tre svar här på FS var korrekta. Margareta  Cortéz var först och redde ut saken. Peter Dahlén hade samma korrekta bedömning med två tillägg. Ibland är det helt omöjligt för en bilist att reda ut vad som avses. Många kör ju efter GPS och får inte aktuella uppgifter. Wolfgang Gerlach var både korrekt och extremt skarpögd. Han påpekade att den som svängt fel får en extra chans eftersom det står en skylt  i backen till vänster. Den hade jag inte sett själv!

Jag är imponerad men tycker ändå att hrr o damer trafikingeniörer skulle kunna skapa skyltar som även såna som jag läser med en blick. Mitt förslag:

Fejkbild med en skylt skapad med hjälp av Photoshop.

Som yrkesbyråkrat inser jag att det  inte duger att envar blir sin egen trafikskylttillverkare. Men med IT och appar borde det väl gå att ta fram ett brett, typgodkänt sortiment för många olika situationer som väghållaren själv kan printa ut från.

I det har fallet körde många bilister som åkt fel in på den riktiga gågatan Drottninggatan. Några vände. Några tog bort avspärrningarna och körde på sommargågatan. 

Postat 2021-07-02 09:17 | Läst 616 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gågata trafikled. Rebus att lösa!

1 juli 2021 och Norrköpings Tidningar har en stort uppslagen artikel om hur en tillfällig gågata återtagits av bilisterna.

Det är faktiskt kaos på gatorna just nu. Uppgrävda överallt. Utöver det har kommunen ordnat en sommargågata på en annars bitvis framkomlig gata. Men bilister som inte är synska trevar i blindo. Alltihopa andas uppgivenhet i de djupa tjänstemannaleden, nu har dom där uppe hittat på detta, och vi ska lösa det fast vi är underbemannade och ska på semester.

Först fanns bara en hemmagjord skylt med finstilt vit text på gul bakgrund. Den kunde ingen läsa. I går 30 juni kom det upp en trafikskylt. Eller rättare sagt två. En liten rebus. 

Vad betyder rebusen? Välj alternativ.

1. Gatan är avstängd i färdriktningen, ta till vänster.  

2. Gatan är avstängd till vänster, fortsätt i färdriktningen. 

Cirka 50 %  av bilisterna valde alternativ 1. Cirka 50 %  valde alternativ 2.

Jag frågade på Örnerdals trafikskola och fick facit. Rätta lösningen i nästa inlägg. Skriv gärna ditt svar i en kommentar!

Vad gjorde dom som gissade fel? Några vände, några svängde mot förbud in på en annan gågata, men några lyfte helt resolut bort hindren och körde på sommargågatan. NT tog sin bild, jag tog min:

Kamera Pentax K-1. Objektiv Carl Zeiss Jena DDR Flektogon MC 2,8. Bländare 8, ISO 200, slutartid 1/125 sek.

Postat 2021-07-01 10:17 | Läst 596 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5