CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

När regnet faller

Oväntat kom en rejäl regnskur över stan.  Oväntat för mig som bara tittat på himlen och inte Yr. Fick ta skydd under ett tak. Men titta där! En bit av en regnbåge och spår av en yttre regnbåge! Tegelbyggnaden inrymde ett bryggeri, där är nu bostäder.

Motala Ströms utlopp genom Norrköping.  Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @f8.

Postat 2021-08-26 09:58 | Läst 188 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nästan fossilfri

OK gjorde reklam för Neste My förnybara diesel. Okej tänkte jag, testar det i min bil, en Citroen C3 Picasso snåldiesel. På Gotland fick jag åka till Roma för att tanka produkten.

Bränslet ska enligt Neste vara identiskt med vanlig diesel. Mirakulöst nog ska den identiska produkten brinna lite renare och ge motorn en aning bättre prestanda. Jag har inte märkt nån skillnad alls.

Jag frågade Neste om dom hade nån liten dekal att sätta bakpå bilen. Visst skrev Neste, vi skickar. Sen kom SMS från DHL att paket väntade. Paket? Det var rätt långt till den COOP-butik DHL anlitar. Det blev en nyttig långpromenad. Jag tog med kameran och det blev bloggvirke. Kameran med i bilden nedan för att ge skalan på dekalerna.

Visst var det ett paket! Stora och små dekaler. Och långsmala skyltar av ABS-plast att sätta under nummerskylten.

Jag som tänkt mig en liten, silverfärgad dekal klämmer ändå dit dom där långsmala på nummerskyltarna och sätter den minsta runda på tankluckan.

Hur tillverkas produkten och av vad? Neste svävar en del på målet på sin hemsida. Det kan bero på att företaget har sin bas i Finland men har raffinaderier lite varstans.

Svenska Wikipedia skriver: "Neste Oil själva hävdar att vid anläggningen i Borgå används ingen palmolja alls. Där används fett från slakteriavfall och fett avfall från tillverkning av vegetabiliska oljor ur fettrika frön, t.ex. rapsfrö, solrosfrö, m.m." Jag har också läst om begagnad frityrolja. Macdonald, Burger King m fl m fl förbrukar frityrolja i industriell skala.

Det används en del vätgas i krackningen. Den vätgasen är inte fossilfri. Men sammantaget låter Nestes löfte om 90 % fossilfritt trovärdigt.

Så nu drar bilen 0,045 liter fossilt bränsle per mil.

Ja ja, jag vet vad ni vet. Ur avgasröret kommer drygt 100 gram CO2 per kilometer precis som med vanlig diesel. Och den koldioxiden är lika klimatskadlig som den från vanlig diesel. Men det är väl ändå bra att nettotillskottet av CO2 minskas med 90 %.

Postat 2021-08-25 09:29 | Läst 336 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Yllefabrik blev bostäder. Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm.

Rivning eller gentrifiering? Inget bra val men där har Sverige alltsomofta hamnat. Kvarteret Järven hamnade mittemellan.

Förenade Yllefabrikerna AB (YFA) grundades 1913 genom sammanslagning av fyra av Norrköpings fem största yllefabriker: Bergsbro AB, Brücks AB, Ströms AB och R Wahren AB. YFA ägdes från 1926 av Holmens bruks och fabriks AB. Bolaget lades ned 1970.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon  20mm 2,8 @f8. Raktecknande, bilden är inte justerad , men i yttersta hörnet uppe t h ser man lite kuddformig distorsion.

Det hade lokaler på flera håll. På Tjustgatan 11 återfinns numera fabriksbyggnader som inte revs men inte heller gentrifierades utan precis som föreningen själv skriver "renoverades upp".

"Peab har renoverat upp den gamla röda tegelbyggnaden på Enebygatan 20 samt Tjustgatan, där YFA Textilindustrier fram till 1970 hade sin verksamhet. Byggnaden uppfördes för mer än hundra år sedan, då som fabrikslokal. I första etappen byggs den om till 20 moderna och luftiga bostadsrätter i storlekarna 2 - 4 rok och mellan 76 - 116 kvm. Brf Järven som projektet heter ligger väldigt strategiskt med närhet till både centrum och kommunikationer."

Postat 2021-08-24 09:04 | Läst 270 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kondis i kvarteret Mjölnaren

Budapestbakelserna hos Landerholms konditori saknar troligen motstycke på denna sidan Väderstad. De återfinns i återuppbyggda kvarteret Mjölnaren vid Västgötegatan i centrala Norrköping.

Konditoriet tillämpar coronaregler.

Postat 2021-08-22 08:54 | Läst 234 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Täckelset faller

Jag blev riktigt glad då täckelset föll från senaste renoveringsprojektet i Norrköping. Huset från förra sekelskiftet har fått en  förnyad dräkt som jag tycker att det klär i. Fönster- och dörrsnickerier målade i en kulör som ser ut som gammeldags järnmönja (och i bästa fall är det, pigmentet är hållbart i solen och skyddande) och så två grå nyanser. Det är fastighetsägarna själva, Magnentus AB med Magnus Malm i spetsen, som tagit fram färgsättningen. Materialen ser också övertygande ut, ingen plastfärg på den här fasaden. 

Gamla Rådstugugatan mitt för Gamla Torget, Norrköping. Pentax K-1 med objektiv Carl Zeiss Jena DDR  Flektogon 20mm f2,8 @f8.

Postat 2021-08-21 08:37 | Läst 213 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa