Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Yllefabrik blev bostäder. Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm.

Rivning eller gentrifiering? Inget bra val men där har Sverige alltsomofta hamnat. Kvarteret Järven hamnade mittemellan.

Förenade Yllefabrikerna AB (YFA) grundades 1913 genom sammanslagning av fyra av Norrköpings fem största yllefabriker: Bergsbro AB, Brücks AB, Ströms AB och R Wahren AB. YFA ägdes från 1926 av Holmens bruks och fabriks AB. Bolaget lades ned 1970.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon  20mm 2,8 @f8. Raktecknande, bilden är inte justerad , men i yttersta hörnet uppe t h ser man lite kuddformig distorsion.

Det hade lokaler på flera håll. På Tjustgatan 11 återfinns numera fabriksbyggnader som inte revs men inte heller gentrifierades utan precis som föreningen själv skriver "renoverades upp".

"Peab har renoverat upp den gamla röda tegelbyggnaden på Enebygatan 20 samt Tjustgatan, där YFA Textilindustrier fram till 1970 hade sin verksamhet. Byggnaden uppfördes för mer än hundra år sedan, då som fabrikslokal. I första etappen byggs den om till 20 moderna och luftiga bostadsrätter i storlekarna 2 - 4 rok och mellan 76 - 116 kvm. Brf Järven som projektet heter ligger väldigt strategiskt med närhet till både centrum och kommunikationer."

Inlagt 2021-08-24 09:04 | Läst 708 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det borde vara stadiga och välbyggda tegelhus?
Och optiken fungerar fint ser jag! Inga nyheter är bra nyheter! :)
/B
Svar från Måns H 2021-08-24 09:19
Stadiga och välbyggda hus, absolut. Nu skulle en sån här byggnad bli lyxrenoverad.

Gillar objektivet! Jag har satt på motljusskydd och exponerar lite mer i underkant än annars. Raktecknande gör att det redan i sökaren går att få bilden rak om man så vill. DDR 1976, men Zeiss Jena kunde!
Jag är imponerad över den gamla optiken. Vilken fin glugg! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2021-08-24 20:22
Tack Wolfgang! Jag gillar den verkligen. Med motljusskydd och sen jag lärt mig mer om hur den fungerar har den snudd på fastnat på kameran.