CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ett mjöldrygegrått förkläde.

Berglins hittade ett svindyrt förkläde i ett modereportage. De ritade och skrev en betraktelse över fyndet och kallade kulören mjöldrygegrå.

Min fru skulle nog passa i ett sånt tänkte jag. Mer klädsamt än boendets engångshaklappar av ljusblå plast som sätts fast med tejp.

På Åhléns fanns mjöldrygegrå förkläden! Varken svindyra eller helt gratis. Jag inhandlade ett på öppet köp. Och min fru gillade det! Vi behöll det och skaffade ett till att ha som ombyte. Förr knöts förkläden med rosett på ryggen. Det klarar inte dagens generation. Nu för tiden är remmarna extra långa och man knyter rosetten framtill.

Pentax K-1 med Pentax-FA 50mm 1,4 @ f2,0

Mjöldrygegrått? Ordet återfinns varken i Svenska Akademiens Ordbok, Svensk Ordbok eller Svenska Akademiens Ordlista. Hade Berglins koll på mjöldrygan eller bara hittat på ordet?

Wikipedia anger att "Mjöldryga (lat. Secale cornutum) är ett vilstadium, så kallat sklerotium, av sporsäcksvampen Claviceps purpurea"

Kulören beskrivs oftast som svartviolett eller purpurfärgad. Men den här bilden ur Wikipedia visar en grå nyans! Andra visar mörkare grå nyanser. Måhända hade Berglins full koll då dom hittade på ordet Mjöldrygegrått!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Alopecurus_claviceps_2.JPG

Bildkälla Wikipedia, Dominique Jacquin

Postat 2024-04-01 00:01 | Läst 294 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera