Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Sommarsolståndet 2022

Drömmen: Hitta rätta stället där rätta solstrålen träffar rätt motiv en enda gång om året! Utfallet blev det här, en vända i min närmiljö kring klockan 11.14 21 juni då sommarsolståndet inträffade. Här Gamla Rådstugugatan. En f d Televerksbyggnad görs i ordning.

Objektivet, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 skickade med några speglingar av bländaren (f 8) till bildsensorn.

Inne i Knäppingsborgskvarteren fick det en ännu hårdare utmaning: Solen med i bild uppe i hörnet. Objektivet protesterade bestämt men levererade i övriga delar av bilden. Det tecknar ganska så rakt! Sen använder jag en korrigeringsprofil för Canon som nästan rätar ut det sista. 

Vid De Geer Kongress och Konsert, en f d pappersfabrik, nådde ljuset längre ner än annars.

Louis De Geer själv står staty på Gamla Torget. Här ger han skugga.

Andra gillade att sitta i solen.

Eller sträcka ut på trottoaren

Inlagt 2022-06-22 09:38 | Läst 1398 ggr. | Permalink

"Hej, Kul att se den gamla grannen Norrköping. Hade ödet haft annan kraft kunna man varit pressfotograf där. Man slås av gammalt och nytt i stort i harmoni. Men var är folklivet? Ha en fin helg Bob"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Kul att se den gamla grannen Norrköping. Hade ödet haft annan kraft kunna man varit pressfotograf där.
Man slås av gammalt och nytt i stort i harmoni. Men var är folklivet?
Ha en fin helg
Bob
Svar från Måns H 2022-06-22 10:22
Tack Bob! Lund är bra på sitt sätt, har bott där och trivdes! Om ödet velat hade jag kunnat bli kvar som anställd arkitekt och kanske t o m med eget kontor.

Folklivet: Jag siktade inte på det utan följer Göran Segeholms tips för Cityscapes, gärna gestalter i stadsmiljön men mest för att ge skala, inte vara huvudmotiv.

För typ 30 år sen saknade Norrköping folkliv på sommaren. Helt annorlunda nu. Trottoarserveringar överallt - och folk överallt. Köer utanför Halvars Kiosk var det nog redan då, dom är kvar!
Har du testat Stonehenge? Vid soluppgången i går tror jag du skulle varit där :-) Fast det går utmärkt bra också med dom här fin norrköpingsbilderna! Trevlig midsommar, i morgon åker vi till dalom, preliminärt två månader ca. Många hälsningar/ Björn