Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Svartvit sökarbild för svartvita bilder

Lite nytändning! Jag har gått i pollendimma ett tag, men fick se en intressant diskussion på Peter Hennigs blogg idag (21 april 2023) och piggnade till!

Det finns fotografer som kan tänka svartvitt då de plåtar svartvita bilder. Jag funkar dessvärre inte så. Dessbättre har mina digitala Pentax möjlighet att visa svartvita bilder i Live View. Provade idag. Det var kul att tänka om och tänka nytt!

Pentax har ju lanserat K3 III Monocrome. Den tar bara svartvita bilder. För min del gäller den K3II och den K1 som jag har. Idag blev det K-1 och  Pentax 28mm shiftobjektiv. Det har inbyggda filter. Här användes det gula för att få den blå himlen lite mörkare.

Jag har försökt tidigare och gav upp direkt. I vanliga sökaren såg nämligen resultatet förskräckligt ut. Likaså i Live View.  Här ett exempel på hur gulfiltret påverkar en färgbild, och så ser det alltså ut både i spegelreflexsökaren och i vanliga Live View.

Med Live View inställt på att visa svartvitt såg det betydligt mer lovande ut! Det blev kul att plåta, här resultatet av en kort sväng på stan. Bilderna är tagna i DNG/RAW och sen konverterade rakt av till svartvitt i Silver Efex. Alla är tagna med bländare 8 och shiftläge 8mm, ISO 100, f/8.

Korsvirke på en innergård i Norrköping, kv Konstantinopel.

Kvarngatan.

Kvarngatan.

Från Kvarngatan in mot industrilandskapet.

Värmekyrkan - ångcentralen som försåg hela pappersindustrin med energi.

Holmentornet från 1750 vaktade industrikomplexet, numera är det en portik i staden.

Gammal textilindustri, nu med annan användning och nyare ventilationskrav

Sparade reliker från industriepoken.

Inlagt 2023-04-21 20:48 | Läst 463 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Blev ju fina svartvita bilder. Visst är det vilsamt emellanåt?
Jag har expanderat mitt svar till dig på bloggen ang. den massiva vitsippsmattan.
Svar från Måns H 2023-04-21 22:23
Det var kul detta! Fick ju idén av din blogg och kommentarerna där. För mig blev det mycket enklare att plåta svartvitt med svartvitt i sökarskärmen.
Härligt, blev ju riktigt fina bilder som du visar här. -Dom faller mig i smaken!
Svar från Måns H 2023-04-21 22:26
Tack Morgan! Jag hade kul och det kanske märks. Ska fortsätta och testa, för mig funkar det bäst med visning att man får vad man ser.
Blev väldigt snyggt detta! Kommer ihåg att jag hade gulfilter för längesen, eftersom himlen blir mörkare kommer sommarmolnen fram bättre........Passar bra till arkitektur och stadsbilder eftersom himlen oftast är med på ett hörn och då skönt att den inte är för ljus. Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2023-04-21 22:51
Tack Björn! Den stora grejen var ju att få se motivet i svartvitt i Live View. Klart underlättande för mig.

Sen passade jag på att använda gulfiltret som finns tillgängligt i just det här objektivet. För mina övriga objektiv går det väl att göra nåt i efterbearbetningen, i mitt fall i Affinity Photo.
Fina bilder!
Svar från Måns H 2023-04-23 17:56
Tack Thomas, uppskattas!