Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Ryggläge, turistfotografer och en på vertikalen

Stenhård viloplats. ;)

Hur står det till med stilen på turistfotograferna?
Nedan är det antingen Riddarholmskyrkan eller turistgruppen som avbildas.

Apropå ovanstående, gäller sådan husse/matte - sådan kamera? :)

Se där, liten kamera överst, stor kamera ovan och mellanstor kamera nedan!
Fokus ligger avsiktligt på fotografen, men jag skulle nog ha bländat ner något steg till:

Till sist något mer vertikalt och lite mer abstrakt.

Postat 2011-08-20 11:22 | Läst 1972 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mitt i natta - Wiks slott

Till skillnad från en del andra på Fotosidan har jag en faiblesse för att inte gå och lägga mig istället för att gå upp tidigt, om verksamheten tillåts av övriga förhållanden. Det där med att stiga upp tidigt utan att det är ett måste är lite svårt. Således satt jag vid datorn en kväll, ehm förlåt, natt i juli och tänkte att jag nog borde åka någonstans med stativet i högsta hugg. Sagt och gjort så styrde jag ut på 55:an och
fick för mig att svänga in vid Wiks slott.

Om vi nu ska prata lite teknik så är bilderna tagna med ett ganska enkelt objektiv - AF Nikkor 28-105/3,5-4,5D. Inget superobjektiv, men helt reko som ett släng och däng-objektiv. På småbild då, för på APS-C är brännviddsomfånget inte så kul. En sak som faktiskt är osedvanligt trevligt med objektivet är den låga distorsionen för objektivtypen. Det är inte alls så farligt i vidvinkelläget som det brukar kunna vara.

Här måste jag tillstå att fasadbelysningen var mer än lovligt jobbig med sin ljus"kvalitet"...
Hursomhelst är det en gammal försvarsborg som senare ombyggdes till slott. Idag är det landstinget i Uppsala län som äger slottet och man har folkhögskola och konferensverksamhet.

Ovanstående är flygeln som ligger till vänster om slottet om man tittar mot entrén.

För övrigt fick jag ett exemplar av Upsala Nya Tidning av tidningsbudet. Han tyckte nog att jag såg ut att vara i behov av det när jag släpade runt på kamera och stativ mitt ute i ingenstans mitt i natten. Slottet ligger nämligen något "ocentralt"... Jag tackar och bockar. :)

Postat 2011-08-17 01:32 | Läst 1941 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Folk i Gamla stan - och en front!

Jag undvek att använda ordet gatufoto (ooops! ;)) för det är ju diskutabelt vad det är, men det här inlägget handlar i alla fall, i huvudsak, om folk i Gamla stan.


f/2,8

Alla bilder genom 50 mm och förutom den på höjden obeskurna.
Man kan ta en paus på ett trappsteg vid Tyska kyrkan om man tröttnat tillfälligt på jobbet på, vad jag förmodar, restaurangen.


f/1,8

På restauranger kan man också äta har jag hört. Varsågoda!


f/2

Sedan är man mätt och kan gå därifrån:


f/2

Det var god turistprocent. Här vet jag inte vad de letar efter. Kameran kanske? ;)


f/2

Jag ska direkt erkänna att det är lite vilseledande marknadsföring i titeln, för jag gick faktiskt ut på Riddarholmen sedan. Då träffade jag på en trevlig typ som försökte fånga saker och ting med telefonen. Det gick enligt uppgift sådär, men någon riktig kamera hade han inte numera då han inte blivit digital. Vi pratade bland annat om väder och vind, eller mer specifikt nedanstående som drog in. Riktigt bra timing att få se fronten komma in över Södermalm i kvällsljuset.


f/5,6

Det var något som måste fångas, tyckte några frankofoner. Eller också var det bara byggnaderna på andra sidan...


f/2

Sist, men inte minst har vi en stilstudie i fotografering medelst displaysökare.


f/1,8

Det var, faktiskt helt ärligt, den sista bilden jag tog den dagen. Dock kan det eventuellt dyka upp andra bilder på annat tema från samma dag vid något senare tillfälle. :)

Postat 2011-08-15 00:06 | Läst 2155 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Klappa björnungar på Skansen, är det farligt?

Ja, inte vet jag, men jag lever i alla fall. :)
Jag kom att tänka på en bild när jag läste Lenas blogg om en dag på Djurgården.

I min kommentar skrev jag att det fanns en bild på mig när jag var liten ihop med en björnunge, och att detta nog inte skulle inträffa idag. Detta fick mig att börja leta efter bilden och med gott resultat dessutom:

Förstora gärna bilden, dock får jag ursäkta den taskiga kvaliteten. Eftersom jag inte har varken kortläsare för CF, kamerakabel eller skanner här så fick jag nöja mig med mobilkameran.

Jag är alltså den där lilla knodden i mössa. Noterbart är att det här är medan Skansen fortfarande hade elefanterna kvar.

Någon fler som pratat med en björnunge? :)

Postat 2011-08-12 16:33 | Läst 1267 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tåg, tåg, vartän jag såg ett tåg. ;)

Ja, som du som läsare med inte obefintlig sannolikhet räknat ut så handlar det här inlägget om tåg. Du vet sådana där som går på räls, i alla fall enligt ordspråket. Hur det står till med den saken i dessa tider kan kanske diskuteras. Jag hörde om ett flertal förseningar i högtalarna när jag drev runt med kameran i högsta hugg... Fast först ska jag erkänna att jag avverkade en wrap köpt på Pressbyrån för att stilla det akuta underskottet på kalorier efter att ha vandrat runt i Stockholm och Nacka sedan mitt på dagen.

Just det, tåg var det ja... Alla bilder är tagna med Nikon D700 och AF-S 50/1,8G och är förstoringsbara som vanligt.


f/1,8

Åhej, ett av SL:s X60 mot Västerhaninge ankommer Stockholm C:


f/1,8


f/2,8

Hmm, nu får det räcka med att stå på samma ställe och nöta på asfalten. Ett X2, eller X2000 som marknadsföringsnamnet är står inne för förmodad städning eller fournering. Säkerligen inte obefogat. Samma X2:a som syns i bakgrunden på de föregående bilderna.


f/1,8

Äsch, jag kan inte låta bli. En panorering på ett avgående X60 på väg norrut kan ju vara kul. Om ni som läsare tycker den är bra vet jag inte, men jag är rätt nöjd med den här faktiskt.


f/1,8

Jag bytte plattform och hittade ett exemplar av SJ:s dubbeldäckare X40. Om jag inte minns fel är modellen av franskättad.


f/2,8

Nu började jag bli ganska trött i benen, men det dök upp en lite mer udda fågel som inkom söderifrån. "På kopplet" satt ett antal vagnar från Veolia. Med tanke på deras utseende (ålderdomligt...) förmodar jag att det var avdankade vagnar från SJ.


f/2,8

Det är faktiskt en ganska udda fågel inte bara i Sverige utan överhuvudtaget då det är ett prototyplok tillverkat i tre exemplar för ÖBB (Österrikes SJ, typ). Dessa såldes sedermera till Hector Rail som kallar det för Class 141. ÖBB kallade dem för Class 1012. Om jag minns rätt var det här loket som döpts till 001 Ripley.

Nu kanske det räcker med tåg för ett inlägg, men jag kan inte lova att det inte blir mer vid ett senare tillfälle. ;)

PS. Du ser rätt, jag har justerat bloggens rubrik till något jag tycker känns lite mer genomtänkt. DS.

Postat 2011-08-11 02:31 | Läst 1879 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 31 32 33 Nästa