Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Görs det några smidiga användbara kameror i dag?

Jag saknar en rapp och smidig digitalkamera. Jag hade tidigare en 5D Mk2 som var hanteringsmässigt ok men ack så stor och klumpig. Sedan skaffade jag en Nex 5n som är mer rätt i storlek och har riktigt bra bildkvalitet men som diskvalificerar sig med för osäker/långsam autofokus och på tok för dålig batteritid. Om man som jag går runt på stan och fotograferar händelser eller försöker fånga ögonblick funkar det inte att låta kameran gå ned i viloläge. Om något händer har man inte tid att hålla på och väcka kameran och dessutom tvingas förlita sig på en långsam och osäker autofokus.

Jag förstår inte varför detta skall vara så svårt att fixa? Redan min gamla analoga Ricoh GR1S hade en snabb och pålitlig autofokus i kombination med en genomsiktssökare som funkade utmärkt. Undrar om det någonsin kommer att dyka upp en kamera som verkar tänkt att fotografera med och som inte har formatet av en småbil? Och hittar man ett hus som verkar lovande så blir istället gluggarna något som för tankarna till Bofors vapenindustrier.

Skall det vara så svårt att ta fram en smidig kamera med en vettig sökare utan nämnda problem och objektiv som inte skrämmer livet ur folk? Hade jag pengarna skulle jag skaffa en digital Leica M, men det har jag inte och det är delvis därför jag håller kvar i mina analoga prylar. Såg att Nikon kommit med D7100 som verkar lovande, men finns det några smidiga gluggar?

Om någon har tips och erfarenheter är jag tacksam för dessa.

Inlagt 2013-05-26 03:09 | Läst 3518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Du får hålla tummarna för Leica mini M som släpps 11:e juni.

Min lösning ännu så länge är gammal analog M och en X2 som man får hyperfokalfokusera för att vara snabb nog.

Nikon är nog tiptopp. Jag hade föregångaren (D7000). Med en DX 35:a på är det en helt klart hanterbar storlek.
Jag har sett att OM-D lär ha "världens snabbaste autofokus"? Det lär också gå att via adaptrar montera massor av olika objektiv. En bloggare som använder den är denna person: http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/index.htm
Leaflet 2013-05-26 11:06
OM-D ÄR rapp. Nu är ju inte jag någon utpräglad gatufotograf men ibland roar jag mig med att gå omkring med kameran i maghöjd med uppvinklad skärm. Dyker det upp ett motiv så " tappar" jag till med fingret på pekskärmen där jag vill fokusera och kameran sätter skärpan och fyrar av blixtsnabbt!

Finns lite bilder på min blogg också.

http://www.fotosidan.se/blogs/tauruz/index.htm
Ja, det är märkligt att det kommer ut så många kameror på digitalmarknanden och ändå så finns det ingen helt vettig. Det såg ju så lovande ut för ett antal år sen när Cosina kom med sin digitala mätsökarkamera Epson RD-1. Men undrar vart den den vägen?
Hans Wahlgren 2013-05-26 13:06
Epson RD-1 såg onekligen lovande ut, men var full av brister. Antagligen hade dom inte råd satsa vidare, marknadsstrategerna ansåg nog att marknaden för en digital mätsökarkamera var för liten. Folket på Fuji kom fram till en annan slutsats. X-kamerorna är väl det närmaste i efterföljare som går att finna idag. Mvh Hans
Affe, Din drömkamera finns inte. Punkt. Hur man än kollar så är det något som kinkar. Jag kör X10 och X-E1 på stan. Båda är jättebra, men ingen är snabb nog. Eller annars är dom det. Allt beror på hur man ser på saken. Man kan träna upp sin uppfattningsförmåga så att man reagerar lite snabbare, därigenom kompenserar för den långsamma kameran. Jag tar alla mina gatubilder med Fuji numera. Nästan...Storleken (avsaknad av storlek) överväger tekniska brister. Min X-E1 med kitzoom, rem, batteri och STORT minneskort väger in på 728 gram. Fujis gluggar är magiskt bra och min förhoppning är att nästa version av X-Pro har en lösning på "autofokusproblemet", inte bara en justering av nuvarande tekniska lösning. Fixar dom snabbare och säkrare autofokus så är nog nästa X-Pro så nära det går att komma. Fördelen med Fuji är att gluggarna är så bra, även kitzoomen 18-55 är i topp bland sina likar, så en bild från min X-E1 står sig gott i jämförelse med motsvarande från 5DMkII. Men se'n så ska vi i vanlig ordning komma ihåg att kameran är ganska obetydlig i sammanhanget. En bra författare skriver bra berättelser oavsett fabrikat på skrivmaskinen, så... Mvh Hans
Jo det finns. Två stycken små Panasonic G3 med hyggligt bra sökare Dioptin -4 +4. Fujin har +1 som inte räcker för min gubbsyn, objektiv 14mm 20mm. Motsvarar 28mm/ 40mm I stället för fem rullar fujifilm 800 asa, eller vad man nu önskar, så köper man tre batterier,som ligger nyladdade i fickan.Kom på mig själv här om dagen att det påminde väldigt mycket om att byta film, när sista rutan inte gick att dra fram och ibland slet av filmen i brådskan. För övrigt en ganska problemlös kamera, Och det retar mig samtidigt, eftersom jag älskar att få och köpa något nytt
Frigolit! Kartong Osv..
.
/ Bengt
Tack ska ni ha, men för egen del blir det nog att vänta in ekonomin tills jag kan skaffa en M-digital. Jag har ju som sagt redan en Nex 5n och en bra kompakt S110 som funkar till mina digitala äventyr. Alla kameror som ni föreslagit har jag redan klämt på eller testat och dom passar mig inte av olika anledningar. Förmodligen av samma anledning som gör att jag alltid kommer tillbaka till mina analoga Leicor. ;)
-affe