OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. I väntan på mörkret

Mörkret kommer med stormsteg, sommar går mot höst. Jag gillar sensommaren och hösten, saknar nattmörkret när det blir för ljust, saknar dagsljuset när det blir för mörkt. Hösten är fin, allt lugnar ned sig; värmen från dagen ventileras ut i nattens svalka.

Även nattfotosäsongen startar för min del, det har varit dåligt de senaste åren. Jag har känt mig lite mätt på det och Sally orkar inte heller trampa runt som förr. Men jag tror att vi skall ta upp detta lite nu igen, så att hon får uppleva våra nattliga fototraditioner några gånger till. Kanske har hon saknat det, att bara vara ute i lugnet i natten? 

Postat 2015-08-23 19:45 | Läst 771 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Graffiti och klotter

Det som skiljer graffiti från klotter är upphovspersonens intentioner enligt Wiki. Om det finns ett konstnärligt syfte är det graffiti, annars är det klotter. Eftersom konstbegreppet i sig kan betyda vad som helst är det med andra ord omöjligt att definiera, även om de flesta nog anser sig kunna skilja klotter och vandalism från konst när de väl möter det.

Hur som helst är detta en av våra äldsta kulturella uttrycksformer, man har hittat så väl grottmålningar som hällristningar som är ca 20000 år gamla. Att sätta sitt märke, uttrycka sig och berätta om något man tycker är viktigt för eftervärlden är något ursprungligt hos människan, åtminstone inom de flesta kulturer. Det är förmodligen även en huvudanledning till att vi skriver, målar och fotograferar till exempel.

Ibland kan jag inte undvika att se en del av det som ett annat, vad det verkar, grundläggande behov hos några; att förstöra. När man klottrar ned husfasader eller annans egendom i vad som verkar vara ren förstörelselusta är det svårare att se detta som ett uttryck för något konstnärligt skaparbehov.

Sedan finns det ju dem som är fantastiska på att uttrycka sig på detta sätt; jag tänker inte på alla dessa färgsprakande verk som i och för sig kan vara häftiga men ofta för tankarna till Hötorgskonst.

Det jag tänker på är när någon lyckas förmedla något unikt bara genom, till exempel som här, några streck: Kanske en sann konstnär i vardande? 

Postat 2015-08-22 19:22 | Läst 1075 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Knivsöder

Jag har snart bott halva mitt liv där jag bor nu vid Hornstull på Söder i Stockholm. Jag flyttade in i maj 1987, området var ganska annorlunda då. Fortfarande fanns en hel del hantverkare i trakten, längre ned på gatan huserade ett plåtslageri till exempel.

I lokalen där krogen på bilden, Judit & Bertil, ligger sedan 2004 fanns en liten sybehörsaffär som drevs av två äldre damer. Det var hyreslägenheter och Reinholds var fastighetsägare, ganska få åkte till Hornstull om de inte själva bodde eller besökte någon som bodde här. Det var andra tider fortfarande även om det snart skulle ändras, omsättningen på människor var låg, många hade bott en stor del av sina liv i området, man kände igen varandra på gatan.

Ingen hade hört talas om begreppet ”knivsöder” som ibland används av människor som vill få det att låta som om de känner området, när det i själva verket visar motsatsen. Begreppet uppfanns i slutet av 1998 av Fredrik Virtanen, lämpligt nog av namnet att döma med finskt påbrå: Vad är det med finnar och knivar?! :)

Postat 2015-08-21 19:39 | Läst 1041 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. En institution

Biografen Rio invigdes den 15 november 1943, filmen som premiärvisades var: Vägarnas folk gör revolt med en kommande president, Ronald Reagan, i huvudrollen.

1973 tog eldsjälen René Reiss över biografen och gjorde om den till en kvartersbiograf, 2008 förlorade René det kommunala kulturstödet och blev tvungen att sälja bolaget. Numera är det Folkets hus och parker som tagit över biografen som också renoverats och moderniserats.

Den fungerar också som konceptbio: barnvagnsbio, kefébio, frukostbio, dokusoppa (man visar dokumentärt och serverar soppa). Man kör även livesändningar från Dramaten och Metropolitan m.m.

Bio Rio blev riksbekant 2012 då fotbolls-EM sändes härifrån, så även om ni inte sett den i verkligheten kanske ni varit där i era TV-apparater.

Postat 2015-08-21 00:04 | Läst 930 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Fattigdom

Varför händer inget? Det ena korkade förslaget avlöser det andra från våra tongivande politiker. Bodström vill ha individuellt utformade tillstånd för tiggarna, moderaterna föreslår ytterligare nedskärningar i trygghetssystemen.

Ingen vågar snudda vid huvudfrågan: Skall ett annat EU-land tillåtas att exportera sina sociala problem? En annan fråga är: Om Sverige skall ha mycket generösare regler än andra på detta och närbesläktade områden, vad kommer det att kosta för att fungera och vilka skall betala?

Det är inte moraliskt hållbart att man omfamnar vissa utsatta grupper med ena armen samtidigt som man agar andra med den andra. Det är just det förhållningssättet som leder till rasism och extremism; så förundras man över att SD växer så det knakar??

SD är ett symtom på en totalt havererad politik och inte en indikation på att svensken blivit oginare eller mer främlingsfientlig, det är min bestämda uppfattning. För så är det, om de sjuka och arbetslösa får löpa gatlopp och utmålas som lata fuskare och skall bestraffas för sin prekära situation samtidigt som de skall bära en stor del av kostnaden för att vi öppnat våra hjärtan för andra som har det svårt blir det en selektiv empati som är svår att förstå. 

Postat 2015-08-20 16:46 | Läst 937 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa