Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Graffiti och klotter

Det som skiljer graffiti från klotter är upphovspersonens intentioner enligt Wiki. Om det finns ett konstnärligt syfte är det graffiti, annars är det klotter. Eftersom konstbegreppet i sig kan betyda vad som helst är det med andra ord omöjligt att definiera, även om de flesta nog anser sig kunna skilja klotter och vandalism från konst när de väl möter det.

Hur som helst är detta en av våra äldsta kulturella uttrycksformer, man har hittat så väl grottmålningar som hällristningar som är ca 20000 år gamla. Att sätta sitt märke, uttrycka sig och berätta om något man tycker är viktigt för eftervärlden är något ursprungligt hos människan, åtminstone inom de flesta kulturer. Det är förmodligen även en huvudanledning till att vi skriver, målar och fotograferar till exempel.

Ibland kan jag inte undvika att se en del av det som ett annat, vad det verkar, grundläggande behov hos några; att förstöra. När man klottrar ned husfasader eller annans egendom i vad som verkar vara ren förstörelselusta är det svårare att se detta som ett uttryck för något konstnärligt skaparbehov.

Sedan finns det ju dem som är fantastiska på att uttrycka sig på detta sätt; jag tänker inte på alla dessa färgsprakande verk som i och för sig kan vara häftiga men ofta för tankarna till Hötorgskonst.

Det jag tänker på är när någon lyckas förmedla något unikt bara genom, till exempel som här, några streck: Kanske en sann konstnär i vardande? 

Inlagt 2015-08-22 19:22 | Läst 1081 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett barnbarnsbarn till Siri Derkert kanske?
/ Bengt
Svar från alf109 2015-08-22 19:57
Det finns likheter när du nämner det Bengt. :)
-affe
Det är väl detta som håller på att förstöra hela konstbegreppet, att vad som helst kan vara konst? Beroende på upphovsmannens intentioner. Nej, postmodernismen tror jag har förstört för många seriöst arbetande konstnärer. Det postmoderna synsättet tror jag är en återvändsgränd som har skadat många och mycket. Graffitti t.ex, kan ju vara så genialt och bra, men också så bedrövligt och dåligt.
Svar från alf109 2015-08-22 23:43
Vi delar samma uppfattning Nils, det är just detta som gjort att jag inte gärna befattar mig med konstbegreppet. :)
-affe
Tyvärr tycker jag detta 'klotter' förstör omgivningen väldigt mycket, märker att jag oftast tappar lust att ta en bild när det finns klotter med i det tänkta motivet.. men visst, om det klottrade föreställer nått och inte bara är bokstavskombinationer som inte säger något så kanske det går an.. men det är väldigt tveksamt! Tror för övrigt att de som håller på med detta antagligen har just 'bokstavskombinationer'..

Satt på ett tunnelbanetåg söderut på gröna linjen en lördagsmorgon för två somrar sedan, när tåget kom till Sandsborg så drog någon i nödbromsen, vilket gjorde att föraren då måste gå till den aktuella vagnen för att återställa det hela.. Det som hände under tiden var att ett par individer höll på att klottra ner tåget på utsidan medans det stod still.. Jag satt på insidan och filmade det hela med min surfplatta, skickade sedan filmen till MTR, som tackade mig med kaffe och bakelse ihop med deras säkerhetschef. Dom fick fast de här killarna tack vare filmen som höll bra kvalitet. Det var bl.a. en 'känd' klottrare som utförde det hela.. Kändes bra!
Hälsn!
Svar från alf109 2015-08-23 00:00
Jo mycket är ju ren vandalism och ibland blir man ju ledsen att se detta meningslösa förstörande.
-affe
Det här är ju riktigt knepigt! Jag åker ju gärna till Berlin och New York och uppskattar där den ofta fantastiska graffittin som kan täcka hela husgavlar, och murar som t ex vid East Side Gallery och vid Revaler Strasse respektive Lower East Side och Brooklyn. Där finns också såklart finns klotter och stickers av ett mer skräpigt slag, som fascinerar på ett sätt men som jag inte gillar när jag ser det här hemma. Graffitin i Snösätra industriområde var fantastisk! Jag har större överseende med klotter på betong typ i gångtunnlar än på t ex husen i Gamla stan, eller på berghällar. En urban uttrycksform som "kan ju vara så genialt och bra, men också så bedrövligt och dåligt." Vilket går att säga om mycket.
Svar från alf109 2015-08-23 16:19
Jo, det är annorlunda att kolla på graffiti när man gör det som turist än när man lever med det tror jag. Sedan är det också skillnad när någon målar på någon annans egendom utan lov oavsett om det kan upplevas som snyggt eller inte. Egenmäktigt förfarande är ju inte något som vi gillar som regel, och den som får sin husvägg, bil osv. målad gör det säkert inte. En annan sak du tar upp är när man målar på historiska platser där det dödar den känsla man vill ha där.
-affe
Man klottrade tidigt i mänsklighetens historia, på stenar, klippväggar och även senare, som på balustraden i Haga Sofia! Det var sannolikt en nordbo som skrev "Alfdan ristade dessa runor" på den balustraden!
Nu kan den här nutida konsten, som vi ofta kallar klotter, även berätta om ett områdes sociala karaktär, och då kanske man vill ta bort konsten, eller styra upp den litet, i alla fall vill ofta dom som bor där sanera litet!
/B

Ps. Se'n kan jag hitta hemliga klottertecken ibland, ofta små texter, som är mycket subtila, fantastiska saker.. :)
Svar från alf109 2015-08-23 16:20
Ett mångbottnat problem detta Benagn, men jag tror knappast att det går att få bort, om det ens är önskvärt. Men det är trist när det blir vandalism.
-affe