OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Missa inte vardagen

Min mor vid köksbordet i Åmotfors påsken 2001, senare fram på sommaren skulle hon flytta till det särskilda boendet i samhället och aldrig sitta vid köksbordet igen.

Vi fotoentusiaster missar lätt den här typen av bilder i vår jakt på den perfekta kompositionen, det avgörande ögonblicket eller vad det nu kan vara. De vardagsnära bilderna känns ofta så självklara att vi inte ens tar dem: Varför plåta mor vid köksbordet, hon sitter ju där jämt, när vi kan ut och leta snyggt ljus och vacker bokeh bland blommorna eller hitta någon främmande krökt gumma i kontrast mot någon betongvägg?

Ändå är det ju dessa bilder på mor vid köksbordet, barnen, den älskade hunden som blir viktiga för oss med tiden. Det är lätt att bli hemmablind som fotoentusiast, men missa inte att dokumentera vardagen, med tiden kanske det blir de enda bilder som verkligen betyder något för oss.

Postat 2015-08-03 16:47 | Läst 1067 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OmTag. Nätet, en säkerhetsventil för frustrerade?

Har funderat en del över varför det är ett så konstigt debattklimat på nätet? Om någon sticker ut hakan och har en åsikt så finns genast en mängd människor som känner sig kränkta och påhoppade och i stället för att försöka bemöta åsikten sakligt och civiliserat sätter man genast igång och hetsar upp sig.

Samma sak om man försöker förklara hur man går tillväga när det gäller val av prylar och hanteringen runt detta, genast kommer någon som känner sig tvungen att attackera det som skrivs, oavsett om vad. Egentligen borde det ju vara ganska enkelt, man kan ta till sig det någon skriver, kolla personens bilder, bedöma om hen verkar veta vad hen snackar om och prova själv eller inte.

När det gäller detta med val av svartvit film, framkallare och metoder vill jag påstå att jag laborerat med detta mer än de flesta. För det första har jag alltid haft bestämda uppfattningar om hur jag vill ha mina gråskalor, vilken karaktär jag vill ha i mina bilder osv, för det andra har det varit en nödvändighet att fördjupa mig i detta eftersom jag plåtar mycket på natten med extrema tider som sätter en del tumregler ur spel.

Jag har också pysslat en hel del med zonsystemet, vilket ofta är väldigt mystifierat och missförstått av många som använder det som slagträ i debatter, helt i onödan eftersom det är väldigt enkelt att sätta sig in i för den som vill.

Hur som helst kokar det mesta ned till praktisk erfarenhet och när det gäller alla råd, rön och måsten kan man titta på fotografens egna bilder och bestämma sig för om argumentationen verkar trovärdig och därefter testa själv. Om det fungerade på det sättet kanske fler skulle vara beredda att delge sina erfarenheter vilket man kanske drar sig för idag när man vet att det alltid dyker upp någon som måste attackera allt som skrivs.

Postat 2015-08-02 17:16 | Läst 918 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

OmTag. Deckare och fotografi

Jag håller på och läser om Sjöwall Wahlöös serie ”Roman om ett brott” och kan konstatera att de håller fortfarande. De bildade skola med sina kriminalromaner och idag är det svårt att tänka sig deckare utan Sjöwall Wahlöö som fundament och klangbotten, åtminstone om de är skrivna i vår del av världen.

Det är koncentrerade böcker utan att ge avkall på vare sig person- eller miljö-beskrivningar. Ett tips alltså till alla som kanske missat dessa böcker, eller de som liksom mig läste dem för länge sedan, de finns i en ny pocketutgåva med en del extra material nu.

När det gäller mycket av dagens krim så tycker jag att de ofta blir för extrema och osannolika i storyn, verkar som de amerikanska actionrullarna och psykopatrullarna haft en avgörande betydelse för mycket av det som skrivs, dessutom är de ofta på tok för långa. För mig måste en deckare ha både en trovärdig historia och trovärdiga gestalter för att funka, det har Sjöwall Wahlöö på ett sätt som jag ofta saknar hos andra. Nog om deckare.

När det gäller det fotografiska vet jag inte riktigt vad jag skall tycka? Det visar sig ju också att det kan vara känsligt att tycka något om detta. När det gäller dokumentärfotografi där man dokumenterar människor och deras livsöden, som alltid varit mitt huvudintresse, tycker jag inte att det händer så mycket.

Kanske beror det på att jag ”sett mig mätt”, kanske beror det på att nyhetsflödet är så snabbt idag att det mesta redan är gamla nyheter när bilderna presenteras, kanske beror det på att det inte görs lika mycket fördjupande fotoreportage längre, kanske beror det på allt detta eller något annat? Oavsett vad det beror på ser jag mer sällan fotografi i den genren som berör mig nu för tiden.

Jag tror också att det extrema flöde av bilder som möter mig där det mesta passerar som solitärer på nätet spelar in en hel del. Inom det dokumentära är det sällan solitärer som funkar tycker jag, men det är ganska sällan jag ser genomarbetade serier och de serier som visas är ofta upprepningar av samma teman som jag sett förr utan några nya infallsvinklar. Dessutom om man skall bedöma fotografer måste man se mer än ett jobb, ganska många lyckas göra ett bra jobb, man måste se flera olika arbeten över en längre tid för att göra sig en uppfattning huruvida fotografen är bra eller inte, åtminstone måste jag det.

”Det viktiga är vad du har att säga och hur du säger det”, som Kurt Bergengren skrev eller ”God fotografi blir till i den enkla punkt, där man själv står som människa. Det betyder att objektiven endast är en förlängning och fördjupning av fotografens personliga sätt att se och skapa relationer till omvärlden.” som Sune Jonsson menade. Jag tror på detta, ju mindre man knepar till det och ju mer man vänder kameran utåt ju bättre kan det bli.

Det är först när vi släpper vårt eget ego i våra bilder vi verkligen kan visa oss sådana vi är, och först då, i sällsynta fall, kan det bli riktigt bra bilder som överlever ett snabbt förbiflimrande på nätet tror jag.

Postat 2015-08-01 17:08 | Läst 810 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8