Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Nätet, en säkerhetsventil för frustrerade?

Har funderat en del över varför det är ett så konstigt debattklimat på nätet? Om någon sticker ut hakan och har en åsikt så finns genast en mängd människor som känner sig kränkta och påhoppade och i stället för att försöka bemöta åsikten sakligt och civiliserat sätter man genast igång och hetsar upp sig.

Samma sak om man försöker förklara hur man går tillväga när det gäller val av prylar och hanteringen runt detta, genast kommer någon som känner sig tvungen att attackera det som skrivs, oavsett om vad. Egentligen borde det ju vara ganska enkelt, man kan ta till sig det någon skriver, kolla personens bilder, bedöma om hen verkar veta vad hen snackar om och prova själv eller inte.

När det gäller detta med val av svartvit film, framkallare och metoder vill jag påstå att jag laborerat med detta mer än de flesta. För det första har jag alltid haft bestämda uppfattningar om hur jag vill ha mina gråskalor, vilken karaktär jag vill ha i mina bilder osv, för det andra har det varit en nödvändighet att fördjupa mig i detta eftersom jag plåtar mycket på natten med extrema tider som sätter en del tumregler ur spel.

Jag har också pysslat en hel del med zonsystemet, vilket ofta är väldigt mystifierat och missförstått av många som använder det som slagträ i debatter, helt i onödan eftersom det är väldigt enkelt att sätta sig in i för den som vill.

Hur som helst kokar det mesta ned till praktisk erfarenhet och när det gäller alla råd, rön och måsten kan man titta på fotografens egna bilder och bestämma sig för om argumentationen verkar trovärdig och därefter testa själv. Om det fungerade på det sättet kanske fler skulle vara beredda att delge sina erfarenheter vilket man kanske drar sig för idag när man vet att det alltid dyker upp någon som måste attackera allt som skrivs.

Inlagt 2015-08-02 17:16 | Läst 928 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är lätt att över- och misstolka på nätet. Det är också lätt att ta till överord. Jag brukar låta bli att svara direkt. När man kylt ner sig märker man ibland att det inte alls var säkert att den andres inlägg var så illa menat, det bara lät illa.

Här på FS går det rätt städat till i jämförelse med mycket annat på nätet. Jag blir mörkrädd ibland när jag läser en del kommentarer på fejjan och andra medier.
Svar från alf109 2015-08-02 17:33
Visst är det så, det går för snabbt ibland. Jag tror också att nätet fungerar som lite av samlingsplats för dem som gillar att vara förbannade. Som du säger är det sällan några problem med nivån på fotosidan, även om jag tycker att det finns några som mer eller mindre konstant tar över trådar och driver upp tonen till onödiga nivåer. Jag vet att det finns dem som inte delger sina erfarenheter eftersom de inte orkar med allt käbblande som det ofta resulterar i.
-affe
froderberg 2015-08-02 17:49
Visst visst det några som ständigt spårar ut. En del är dock duktiga att precis hålla sig inom reglerna. Att rapportera forumförseelser ska inte resultera i käbbel. Det är bara ett mejl som går iväg till oss moderatorer. Men när moderatorerna går in och styr upp blir det tyvärr en del tjafsande av typen "Jag måste ju få svara på hans oförskämdheter".
Svar från alf109 2015-08-02 17:53
Jo det är en svår balansgång, man vill ju att det skall vara ganska högt i tak samtidigt som en del verkar stressa upp sig i onödan över allt och alla. :)
Jag tycker du gärna får dela med dej av dina kunskaper och erfarenheter , de är inspiration för många av oss som oxå vill försöka.
Dagens bild förtjänar ett högt lyft på kepsen .. Så j...a läcker .

// Kaj
Svar från alf109 2015-08-02 17:41
Tack ska du ha Kaj.
-affe
Om man når ett så här bra resultat med film i kameran så ska man nog fortsätta med det.
Problemet är kanske att några fotografer här på sidan som du drabbas på grund av att en del fotografer tycks fortsätta i all evighet att raljera över det nya digitala fotograferandet, som vore det inte på riktigt. Det tror jag gör att även du som verkligen har bevisat att du behärskar film framkallning och framför allt tar bra bilder.riskerar att åka med som provokatör och snobb i bland något påklistrat elitgäng, detta tyvärr även om du nämner hundra gånger att det här tillvägagångsättet passar mig. Det är ju bara att kolla dina bilder, så förstår vi varför du väljer film. Bilderna blir väldigt bra.
/ Bengt
Svar från alf109 2015-08-02 20:24
Tack ska du ha Bengt.
Jag tänkte nog mer generellt varför debattklimatet tenderar att bli så uppskruvat på nätet.
Om någon ger uttryck för en åsikt borde man ju kunna bemöta detta på ett civiliserat sätt. Sedan finns ju en handfull som satt det i system att hugga på allt.
-affe
bassa 2015-08-02 21:05
Ja tyvärr är det nog så
/ Bengt
Utomordentligt vacker nattbild, därtill lugn och behaglig.
Håller så med dig att det ofta är ett konstigt debattklimat på nätet men jag tror inte det går att debattera i generella termer utan vill du (eller jag) ge synpunkter på det får vi nog tycka till och ge oss tillkänna i den aktuella debatten, och med namn. En generell synpunkthar jag, jag ska veta vem jag debatterar med. Att inte ge sig tillkänna med namn är generellt fegt och förtjänar ingen debatt över huvud taget. Hälsningar/ Björn T
Svar från alf109 2015-08-02 21:28
Jag håller med dig och brukar också ge mig till känna, men det blir mindre och mindre, det finns en uppenbar risk att man bara göder trollen om man inte drar sig ur har jag märkt. Men detta med de anonyma som inte vågar stå för vad de skriver har jag svårt för.
-affe