Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Är politik i första hand underhållning?


Viktig information i valtider

Att det är valtider kan knappast ha undgått någon. Men jag tycker att valen på senare tid fått en väldigt konstig karaktär. Det som främst borde diskuteras i valtider, som ju är då vi har möjlighet att påverka, är väl de stora demokratiska frågorna? Nu verkar det vara den uppochnedvända världen, de politiska frågorna diskuteras i mellanvalsperioderna samtidigt som valrörelserna får mer och mer av dokusåpor över sig tycker jag.

Den stora skiljelinjen i svensk politik går nu som tidigare att finna i hur stor del av välfärden som skall vara skattefinansierad och därmed nivån på omfördelningen. Detta i sin tur handlar bland annat om skolan, vården, omsorgen och nivåerna i och utformningen av våra socialförsäkringar.

Inget parti tycker att allt skall skötas av den enskilde, inget parti anser heller att allt skall skötas av det allmänna. Den politiska skiljelinjen handlar om nivåer, och det finns tydliga skillnader i hur man till exempel ser på sjuka och arbetslösa.


ibland når de politiska budskapen nästan episka höjder 

Om man ser den sjuke som drabbad av olycka blir det givetvis både syniskt och inhumant att bestraffa denne genom att mer eller mindre beröva denne sina försörjningsmöjligheter genom sänkta ersättningsnivåer och utförsäkring.

Om man däremot ser de sjukskrivna/förtidspensionerade som i första hand fuskare som utnyttjar systemet för att de anser att det är bekvämare än att jobba är givetvis detta ett djupt oetiskt fuskande som bör bekämpas med alla till buds stående medel, även om en och annan som är "sjuk på riktigt" kommer i kläm. Allt handlar om vilken verklighetsbild man har.

Ytterst handlar det om skatter, alla skatter handlar om omfördelning. Man tar pengar från ett område där man anser att det finns ett överskott för att finansiera ett annat där man anser att det finns ett underskott. Nivån på och betalningsviljan för denna omfördelning är det politik till stora delar handlar om.

Och som sagt där finns två olika alternativ i svensk politik, synd att detta mest diskuteras mellan valen då inget kan göras samtidigt som valrörelsen mer får karaktären av dokusåpa. Man försöker göra om politik till underhållning och förloraren är demokratin.

Inlagt 2014-09-07 16:36 | Läst 972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Frågan är hur man ska tolka det faktum att yngre (och enligt alla metoder att mäta) friskare är mer sjukskrivna än äldre och rimligen sjukare?
http://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/41-5-ml.pdf
Mycket välformulerat, just detta att skuldbelägga människor är ett effektivt sätt att döva sitt samvete o minska lojaliteten. Må gott, LO
Grundfenomenet är precis som du beskriver. Frågan är hur man skulle kunna undvika cirkus vid ett riksdagsval i en fri stadsbildning? Man skulle kanske kunna tänka sig att den sjunkande bildningsnivån förbättras - så att allmänt brackiga tendenser minskar i samhället? Kanske mera samhällskunskap i skolorna, så att folk begriper vad dom håller på med - att det faktiskt är en allvarlig sak med politiska val, ingen dokusåpa.
Slutligen får man ju ändå kräva att folk skall kunna hålla i minnet vad som har debatterats mellan valen. Om nu inte den där rackarns tyska doktorn har varit på besök förstås? Alois Altzheimer alltså... ;-)