Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Ett sätt att leva


Bilden: Alltid retar det någon

Jag var med Krister K. och tittade på utställningen ”Ett sätt att leva” på Moderna i går. Det var en fin utställning och en viktig om man är intresserad av (i huvudsak) den Svenska fotografins utveckling.

Kanske lite missvisande att gå ut med att det handlar om kretsen runt Christer Strömholm, en hel del av fotograferna går säkert att härleda till Strömholm, men långt ifrån alla. Min enda kritik mot utställningen är egentligen att jag undrar varför Nan Goldin var representerad och att någon fotograf fick onödigt mycket plats.

Annars som sagt en bra utställning som också visar brytpunkten mot och de första ansatserna till en mer konstnärligt inriktad fotografi. Personligen tycker jag att fotografin blev tråkigare i och med detta (tidigt 80-tal och framåt). Därför är det också, för mig, upplyftande att se Martin Bogren som tar det hela tillbaka några steg utan att göra avkall på det personliga.

Jag gillar hängningen med luft mellan bilderna och att många av bilderna var gelatinsilverkopior i mindre format, utställningen andas vilket är viktigt och var alltså inte så klaustrofobisk som mycket annat jag sett på andra ställen på senare tid.

Ett sätt att leva hänger på Moderna fram till 15 februari 2015 och bör ses om man är intresserad av Svensk fotografi och har möjlighet.

Inlagt 2014-11-12 03:31 | Läst 1322 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tacka för tipset om Moderna! Verkar ju inte fel med en sväng dit nu i gråvädret...
/ Lena
Svar från alf109 2014-11-12 22:16
Jo det var en bra utställning väl värd att besöka.
-affe
Hej,
Tack för tipset. Konstigt nog är det intressant att se gamla bilder, det är för många nya.
Jag retar mig inte på din bild, den förvånar mig när den kommer från dig.
Den var väl så att assistenten inte va med. Ge henne en mjuk klapp.
Ha det bra
Bob
Svar från alf109 2014-11-12 22:17
Tror också att det beror på att fler vände kameran utåt när de plåtade förr. :)
-affe
En annan var inbjuden till vernissagen tillsamman med övriga vindrickande "kultureliten". Originalbilderna ur MMs samlingar var fint att se och många av dem kände man igen. Petersens stora bilder tycker jag tog lite för stor plats, men i övrigt en fin utställning.

"Längst därinne är himlen ändå röd" – Lasse Tennander 1979, passar bra till din bild.

/Bernt
Svar från alf109 2014-11-12 22:18
Det kunde man ju ana, en storfräsare som Carlzon ses ofta minglandes på de stora vernissagerna. ;)
Visste du att det var Micke som plåtat omslaget till nämnda skiva föresten?
-affe
Bilden e ball!!!! Påminner lite om en del målingar som finns av Paris och andra städer I Europa.
Svar från alf109 2014-11-14 00:48
Tack ska du ha Annelie.
-affe
Din blogg är den enda jag läser här på FS, och oj så många fina bilder du lagt in sen jag läste senast. Hoppas själv på vitt men inte för tjöckt för jag har mycket att skotta för att komma ut på landsvägen.