Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Färg eller svartvitt?

Den eviga frågan: Färg eller svartvitt? Jag tycker ofta att olika bilder passar för färg eller svartvitt. Men det finns en del som funkar ungefär lika bra vilket som, bilden i exemplet är en sådan tycker jag.

När jag väl bestämt mig för att jag vill göra bilden svartvit så finns en mängd olika sätt att göra detta och återigen så handlar det om vad jag vill uttrycka med min bild. Ofta blir en mer eller mindre rak konvertering bra, jag använder dock alltid Silver EFEX då den programvaran ser till att konvertera in färgerna i gråskalan efter den filmförinställning jag väljer. Det går att fixa i färgblandaren också men jag tycker att det är mycket smidigare och lättare att få det som jag vill att det skall se ut genom att använda Silver EFEX. Dessutom skapar den ett korn som jag kan styra och som inte bara är något pålagt brus.


Bilden rakt konverterad i Silver EFEX.

I exempelbilden ville jag ha ruffigare ”noir” känsla än vad jag fick vid en rak konvertering så där gick jag omvägen att först köra färgbilden genom ett HDR program (Aurora HDR). Inga extrema inställningar utan bara för att plocka fram info i bilden och få bättre separation i mellanregistret. Sedan in med HDR-bilden i Silver EFEX för konvertering till svartvitt som blev Agfa APX 400 den här gången och slutligen tillbaks till Lightroom där jag drog ned klarhetsreglaget för att få bort en del av ”grittigheten” och slutligen kompensera med mer kontrast. 


Den färdiga bilden som gått via HDR.

Ps. Bilden tog jag i natt på Riddarholmen när jag och hunden gjorde en runda.
Pps. Nu kommer det säkert finnas dem som tycker att den rakt konverterade är bättre, men det är inte det som är poängen utan poängen är hur jag går tillväga för att få bilden som jag vill att den skall se ut.

Inlagt 2024-01-23 07:42 | Läst 466 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag gillar ju svartvitt och då helst med svartvit film istället för en konvertering, men Din svartvita bild nr 2 är mycket bra. Din färgbild har dock få färger och därför gillar jag färgbilden litet bättre, för att jag gillar blåtonen i bilens ljus och i båtens skorsten. Mvh Wolfgang
Svar från alf109 2024-01-23 18:20
Tack för din kommentar Wolfgang.
/Affe
Bra svartvitt konvertering. Intressant att ta del av ditt arbetssätt. Hälsningar Mats
Svar från alf109 2024-01-23 18:21
Tack för responsen Mats.
/Affe
I Göteborg fotar vi i blåvitt!
Fin bild, och informativ text, Alf!
Jag gillar nog bilden bäst som den är, i färg :)
Men, som du skriver, den tillhör den kategorin bilder, som gör sig bra både i färg och i svartvitt.
Svar från alf109 2024-01-23 18:21
Tack ska du ha Johan.
/Affe
Intressant att få ta del av din efterbehandlingsteknik. Tycker om dina sv foton och även den här sista. Blir krispigt å snyggt. Personligt så fastnar jag för fotot som det är i milda fina nyanser. Jag tycker om kväll och nattfoto men " vågar" knappt vara ute själv
Mvh N
Svar från alf109 2024-01-23 18:23
Tack ska du ha Nini.
/Affe
Kul och intressant att ta del av andras metoder! HDR är uppenbarligen ett verktyg man kan använda för att plocka ut en hel del information ur bilden.
Eftersom jag också hyser en förtjusning över just det där lite ruffigare uttrycket gilllar jag naturligtvis trean.
/Gunnar S
Svar från alf109 2024-01-23 18:24
Tack ska du ha Gunnar.
Jag tycker att HDR kan vara riktigt användbart ibland speciellt vid konvertering till svartvitt.
/Affe
Tack för att du delar dina tankar kring konvertering till svartvitt. Gillar den sista bäst där svart får vara svart. Särskilt när man tittar på bilden i stort format så gillar jag hur detaljer lyfts fram, så som ljuset på isen och trädens siluetter.
Tack!
Mikael
Svar från alf109 2024-01-23 20:18
Tack själv Mikael.
/Affe
"Bättre" går alltid att diskutera. Jag tycker att färgbilden har mer info, där ser man t ex Stadshuset i linje med lyktan, och en annan stämning, lite varmare, mindre dramatik.

Av svartvitkonverteringarna funkar den via HDR bäst för mig.

Intressant genomgång. Tar med mig den!
Svar från alf109 2024-01-24 01:38
Färgen är ju information i sig, så e färgbild kommer ju alltid ha mer info än en svartvit. Tack för kommentaren.
/Affe
Ps. detta vad vi gillar är ju alltid högst subjektivt.