Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Gud bevare mig från "såpajournalistiken" inom idrotten

Kan man inte försöka bojkotta sensationsjournalistiken inom idrotten? Tänker på detta nu efter OS och hur rapporteringen skötts. Det verkar som om rapporteringen mycket går ut på att skapa intriger och sensationer.

Som när utförsåkaren i frustration direkt efter uråkningen skyller allt på banläggaren? Eller när man vägrar ge sig innan utövaren efter ett misslyckande fäller tårar. Det senaste bottennappet när man menar att det är en konspiration när en av våra hockeystjärnor åker dit på dopning?

I och för sig tror jag knappast att han är en fuskare, det handlade om lite för höga värden från en allergimedicin han tar. Men är det någon som skall ha på skallen är det väl egentligen det Svenska läkarteamet som inte hade koll på detta? Men är det dessa intriger vi vill ha?

Kanske är jag gammalmodig men jag tycker att redaktören borde sålla lite i vad som sänds, som när någon i förtroende fällde några kommentarer om Northug som väl mer var av en typ som är vanligt förekommande i privata samtal (vilket han också trodde det var) men som inte lämpar sig som officiellt uttalande. Vips missbrukar man sitt förtroende och slår upp det stort på TV. Är det bara jag som tycker sådant är motbjudande?

Risken är att vi får medietränare idrottsmän som likt politiker aldrig vågar vara sig själva i rutan, ty det kan kosta alldeles för mycket. Tillbaka till skidåkaren som skyllde sitt misslyckande på banläggaren, visst var det en underlig bana det håller nog de flesta med om. Men det är ju också så att några av de bästa klarade av att hantera banan, och skall det vara utslagsgivande bland världens bästa åkare så kanske det också måste vara svårt? Jag har inga som helst kunskaper om utförsåkning så detta lämnar jag åt dem som kan detta.

En sak som jag däremot har åsikter om är hur producenterna väljer att visa sina inslag, man kunde i stället för att jaga nyss nämnda utförsåkare och pressa fram den typen av uttalande valt att låta honom få lite perspektiv eller helt enkelt tonat ned inlägget. Det är haussningen och rapporteringen som gjort att jag mer och mer ledsnat på dessa gigantiska evenemang. Det snackas helt enkelt för mycket före, under och efter tävlingarna så tävlingarna i sig blivit en bisak i allt skitsnackande. 

Eller annorlunda uttryckt man verkar producera idrott efter samma mallar som baren och farmen.

Inlagt 2014-02-23 21:25 | Läst 2978 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilka spännande bilder du bjuder på idag!!!
Gillas!
(OS har jag inte sett en minut av....)
/ Lena
Svar från alf109 2014-02-24 02:54
Tack ska du ha Lena, jag har mest slötittat på sena kvällar då jag tycker att charmen försvunnit ur den här typen av mastodontevenemang för länge sedan. :<)
-affe
Bra skrivet, och bilder i min smak, dubbelbottnade o fantasifulla, hälsn, LO
Svar från alf109 2014-02-24 02:54
Tack ska du ha LO.
-affe
Ja, det är rätt konstigt att det såg så lätt ut i de svåra portarna när medaljörerna åkte? Slalombanan var helt enligt regelboken, om än lite orytmiskt stakad, men det är så agnarna sållas från vetet. Bara de allra skickligaste vet hur man ska klara problemen utan tabbar. Lika konstigt att ingen klagar på de kanadensiska hockydomarna som dömde ising efter egna regler, istället för att följa de internationella regler som gäller i OS. Ingen klagade över det, men väl över Kostelitch som lagt en av de svåraste banorna i slalomhistorien (helt enligt de regler som gäller) och som det gällde att verkligen analysera för att göra rätt. Sen är det väl inget fel att media rapporterar om den frustration många slalomåkare kände när de misslyckades på den svåra banan?
Svar från alf109 2014-02-23 21:52
Jag tycker givetvis inte att det är fel att rapportera åkarnas åsikter. Det jag vänder mig emot är det konsekventa sökandet efter sensationer. Jag tror att de flesta är överens om att åkaren var i affekt när intervjun gjordes. Inget konstigt i detta när allt slit under flera år just spolierats, men i stället för att elda på brasan kunde man ju låta honom få lite perspektiv på händelsen innan man gick ut med en intervju om inte annat än för den utövande själv.
Håller med dig fulständigt, kanske svårt och felstakat men alla åker väl på samma bana, men det är inte bara idrottsjournalistiken som spårat ur även vanlig journalistik. Men även jag är nog gammalmodig.
Ha en bra dag.
Med vänlig hälsning Tommy
Det mesta som skrivs och sänds idág inom press och och tv är väl mest lämpat för att spolas ner på facebook...
Ibland känns det bra att ha svårt att se på Tv! ;)

Men min misstanke, de e att det här du berättar om, det säljer bra!
Vi närmar oss Europa och världen även vad gäller journalistik! ;)
/B

Ps. Å jag gick några bansättarkurser för ett antal år sedan, så jag säger inget vad gäller sådant! :)
Tack ska ni ha.
-affe