Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Hundar, promenader och svartvitt vs färg.

Det är på långpromenaderna med mina hundar de flesta av mina bilder blir till. Jag har alltid varit en hundmänniska även om det var ett längre uppehåll från hundar när det inte funkade med jobbet. Mina hundar har varit med mig när jag plåtat mina nattbilder i mellan och storformat liksom när jag knallat runt med småbild, FF och andra mindre format.

Jag gillar hundar och jag gillar att promenera, en utmärkt kombination då hundar tvingar fram promenader.

För en tid sedan bestämde jag mig för att jag skulle köra svartvitt igen efter flera år av färgfotograferande. Det svartvita kräver ett lite annorlunda seende än färg. Ganska ofta kan en bild som fungerar i svartvit vara ganska intetsägande i färg och tvärt om. Det är också viktigt att ”tänka i svartvitt” vilket kräver en del omställning.

För mig är svartvitt och färg två helt olika former av fotografi och jag tycker att färg är mycket svårare om man inte bara skall ta rena avbildningar eller ”vykort”. Givetvis har färgen sin plats och den kommer säkert vara dominerande även fortsättningsvis då de flesta bilder vi tar handlar om rena avbildningar och bilder av situationer, vänner och bekanta där som sagt den rena avbildningen ofta funkar bäst.

När det kommer till färg som går förbi detta med ren avbildning tycker jag att ganska få lyckats med detta, de enda jag på rak arm kommer på är Saul Leiter och Ernst Haas. Sedan finns en massa bra färgbilder givetvis, men ganska få klarar att utnyttja färgen som en aktiv komponent i bilden vilket jag tycker nästan är ett måste då färgen i sig utgör en så starkt visuell komponent och ofta tenderar att ”ta över” eller styra hur vi ser en bild.

Detta är mina personliga tankar runt det hela och som vanligt behöver de inte delas av andra. Bilderna är tagna från två promenader, två från i går kväll och två från idag. Två från sena kvällen och två från dagen.

Inlagt 2024-04-15 19:44 | Läst 683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den intressanta sepiabilden visar att monokrom kan vara färg.
Som gammal kulturgeograf undrar jag vad det är som ses i bild? Är det en gammal banvall?
Svar från alf109 2024-04-15 20:42
Tack ska du ha Peter.
Det är en gammal väg/gångväg på Långholmen sedd uppifrån Västerbron.
/Affe
syntax 2024-04-15 21:01
Tack.
Den måste vara obrukad länge, då den ser ut att vara genombruten av ett senare uppstått vattendrag - eller annan händelse. Fint stensatt längs kanterna, antyder ursprunglig betydelse.
Nyfiken som jag är, planerar jag in ett besök när det blir varmare.
Trevligt att läsa din text. Bilderna var fina. Jag håller med dig att färg är svårare än svartvitt. Kanske beror på att jag har ett annorlunda färgseende. Svartvitt passar därför mig bättre både att se och fotografera. Jag tar färgbilder men andra ser ofta olika färgstick i dessa, vilket egentligen inte borde bekymra mig. Vi ser ju olika.
Ha det gott.
Jerry
Svar från alf109 2024-04-17 04:06
Tack ska du ha Jerry.
/Affe