Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Nätetik kan vara knepiga saker

Hur man skall förhålla sig till kommentarer eller kommentarer på kommentarer är ett knepigt kapitel. Ofta hamnar man i en situation där någon har en så diametralt motsatt uppfattning att det är i det närmaste utsiktslöst att försöka föra en givande diskussion. Eller sådana som är inne och hugger på allt de ser bara för att de tycker att det är kul, eller för att de älskar sin egen röst. Hur förhåller man sig till sådant?

Dessa personer har också ofta en tendens att göra alla diskussioner till sina, är de inte det från början så vrider och vänder de på argumenten tills de blir det. Med andra ord, de gillar att ta plats i det offentliga rummet, all plats helst.

Om man då är uppfostrad med att svara på tilltal och att försöka förklara sig om mottagaren inte verkar förstå vad man menar är man fast. Då dessa personers främsta drivkraft verkar vara käbblandet har de givetvis inget intresse av att avsluta någonting som skulle innebära att detta käbbel upphörde.

En annan kategori är de ständigt förbannade som mer eller mindre regelmässigt tolkar det mesta som personliga påhopp om någon framför en åsikt som inte faller i god jord och själva inte drar sig för personangrepp, oftast på osakliga grunder. Ibland sammanfaller de bägge typerna.

Att umgås över nätet via ett tangentbord är en svår uppgift, nyanserna och eftertanken som kännetecknar det personliga mötet går ofta förlorad. Jag tycker också att tonen många gånger blir onödigt hård, men framför allt oförsonligheten är ofta närvarande i dessa nätdiskussioner. Ofta skall man ha rätt till varje pris i frågor där det kanske inte finns några entydiga rätt eller fel.

Det skulle vara mycket enklare om man respekterade andras åsikter även om man inte alltid delar dem.

Nätet är ju också en miljö som jagar fram rättshaverister, att sitta lite lagom anonymt vid en dator och riskfritt kunna orera om det ena eller det andra uppmuntrar nog en del till någon sorts tävlan att aldrig ge sig.

Men det är trots allt ganska få som är narcissister, besserwissrar eller rättshaverister, av fotosidans över 100000 medlemmar är det bara en handfull som verkar se som sin livsuppgift att hugga på allt som inte går i takt med deras egen världsbild.

Personligen hoppas jag att slippa dem i framtiden, så lovar jag att de även skall slippa mig. I min egen blogg kommer jag inte bemöta kommentarer som inte har några förutsättningar att bli annat än ändlöst käbbel.

Folk får gärna ge uttryck för avvikande uppfattningar däremot, om de kan respektera detta enkla faktum; att det handlar om just olika uppfattningar. Kan man inte köpa detta så föreslår jag att man söker sig någon annan stans än till kommentarsfältet i min blogg, eller att kommentera mina kommentarer om man inte är den som min kommentar riktar sig till.

Inlagt 2015-01-04 00:46 | Läst 1246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Alf!
Kan bara instämma…
God fortsättning!
/Johan
Svar från alf109 2015-01-04 01:26
Tack ska du ha Johan.
Och det samma önskar jag dig och de dina. :)
-affe
Jag förmodar att du bl a syftar på de "diskussioner" som varit aktuella i några bloggar de senaste dagarna? Det har varit många som skrivit inlägg och visst blir det stundtals jätterörigt - nästa oöverskådligt. Vi har olika sätt att uttrycka oss i skrift och ibland kan en text tolkas som något helt annat än den andemening man försöker föra fram. Jag tror att det är viktigt att vara ödmjuk och förstå att just så som jag tolkar det skrivna kanske inte är den korrekta tolkningen, och därför vara lite försiktig i de åthävor som man kan frestas att hänge sig åt. Precis som du skriver, det krävs både ödmjukhet och respekt när man ger sig in i olika argumentationer. Jag tycker att det är ett tänkvärt inlägg som du gör här.
Vänligen
Nonno
Svar från alf109 2015-01-04 02:51
Tack ska du ha Nonno.
-affe
Ett samtal i verkliga livet slår allt.
Svar från alf109 2015-01-04 13:25
Så är det Thomas.
-affe
Uppskattar en saklig diskussion, men dina argument har för mig en särskild tyngd. Därtill kommer det faktum att dina bilder överträffar de flestas "käbbel"Jag ser fram emot en ny runda,
Svar från alf109 2015-01-04 13:25
Tack ska du ha Bert.
-affe
Boy George,håller med där inne i baren.




//Johan
Svar från alf109 2015-01-04 13:26
Jo han sitter där dygnet runt, och håller med. :)
-affe