Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Olika sätt att blogga

Vi kan använda bloggen på lite olika sätt, ibland vill jag lyfta någon fråga jag tycker är viktig, eller kanske vill jag försöka uttrycka en känsla och klä den i ord och bild, andra gånger finns inget annat syfte än att visa upp bilder jag tagit och så vidare.

Genomgående för nästan allt bloggande är ett sökande efter bekräftelse, om ingen bekräftade vad man gjorde vad skulle det vara för mening då? Bekräftelse betyder i detta sammanhang ett kvitto på att jag finns. Det behöver alltså inte betyda att folk tycker likadant, det ligger kanske till och med mer bekräftelse i att lyckas ”välta bikupan” ibland.

Jag gillar själv att sticka ut hakan emellanåt men försöker vara noga med att poängtera att det jag skriver inte är något annat än mina åsikter. Där tycker jag att det ofta brister på nätet, många uttrycker sina åsikter som sanningar och många känner sig personligen påhoppade i onödan.

Jag tror att det är viktigt i den egna mognadsprocessen att inse att de egna sanningarna är just det, egna. Om man skriver om något så subjektivt som fotografi är det nog extra viktigt att vara medveten om detta. När man ser sådant man själv inte uppskattar är den egentliga frågan inte om det är dåligt ur någon objektiv synvinkel, för någon sådan finns inte, utan frågan är egentligen större och viktigare:

Vad gör att andra kan gilla sådant jag själv inte kan ta till mig? Frågor utan svar många gånger, men det är frågor som kan resultera i en större förmåga att acceptera andras olikheter om vi inte fördömer och gör våra egna sanningar till universella.

Ofta när jag skriver försöker jag förklara varför jag ser på saker som jag gör, dels för att strukturera mitt eget tänkande men framför allt för att förklara. I denna förklaring ingår ingen målsättning att ”omvända oliktänkare” eller att predika mina åsikter. Det viktiga är att skapa en förståelse för mina ståndpunkter på ett sådant sätt att andra kan respektera dem utan att nödvändigtvis behöva dela dem.


Ett lok till Claes ;)

 

Inlagt 2013-08-30 16:51 | Läst 3385 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Diggar denna texten, den egna sanningen är just bara det...fast ibland är det så svårt att förstå att inte andra ser den....tror vi alla delar detta dilemma.
Men det blir spännande när man ser att det är just bara en egen sanning.
Då kan man bli nyfiken på den andre.
Det var väl ett fint litet lok ;)
Svar från alf109 2013-08-30 17:13
Tack ska du ha Annelie. :)
-affe
Som vanligt mycket tänkvärda ord, och du har ett stort hjärta med mycket humor.
Hälsningar/Stig
Svar från alf109 2013-08-30 17:24
Tack ska du ha Stig.
Kul att höra av dig, du får försöka sparka igång din blogg igen. :)
-affe
Åh jo, du försöker nog omvända oss lite... ;) Skämt och sido... ligger mycket i det du skriver.
Respekt för varandras åsikter... Och insikten att inte alla delar dem.
Och sedan tycker jag att du är bättre på att plåta lok än vad Claes är... ;))
Ha en trevlig helg! //Peter
Svar från alf109 2013-08-30 17:25
Tack ska du ha Peter, och ha en fin helg du med. :)
-affe
Det du skriver är ju egentligen rena självklarheter, men det finns många som behöver påminnas om det! Mvh,LO
Svar från alf109 2013-08-30 19:18
Inte minst måste man påminna sig själv lite då och då. :)
-affe
I bloggarna tycker jag det är ok att skriva utan att hela tiden tala om att det handlar om personliga åsikter. Då tycker jag det är värre när somliga skriver sina åsikter som vore de fakta (vilket jag ondgjorde mig över i min blogg här på FS för ett tag sedan) ...

Som du skriver är det också lite upp till läsaren att inte ta åt sig så himla mycket :)
Svar från alf109 2013-08-30 19:20
Jag tycker att det beror mycket på tonläget också, det finns ju en del som bloggar på ett sätt som förringar sådant andra håller på med också. Men mest handlar det nog om den egna insikten att man inte alltid vet men ofta tycker, och en sådan insikt manar nog fram en viss ödmjukhet i sig själv. :)
-affe
Alla människor söker bekräftelse och dom som säger att dom inte gör det lever i förnekelse eller i ovisshet.
Sedär! Nu kom en sanning med punkt och allt ;-)

Jag gillar bloggarna på FS. Vissa fokar på bilder, andra på teknik och övriga som jag, mer på en slags dagbok. Det blir en fin blandning och ingen är varken BÄST eller SÄMST.

Att tävla i fotografi är lika korkat som att tävla i musikfestivalen för övrigt. Antalet likes är inte lika med "bästa" blogg, men däremot = "mest populära blogg".
Svar från alf109 2013-08-30 20:27
Jo visst är det så, jag är inte heller något fan av fototävlingar där det meta dessutom går ut på att aktivera så många likes som möjligt. :)
-affe
Hej,
Jag tror efter lång tids arbete att det finns inga sanningar. Det svåra blir då att ifrågasätta sanningar, likafullt är det viktigt att göra det.
Det här är ingen sanning.
Ha en fin helg
Bob
Svar från alf109 2013-08-30 22:43
Nej det är nog ont om sanningar, och färre blir de ju äldre man blir. :)
-affe
ville nu bara passa på att skriva detta:
jag kommenterar inte här så ofta men jag uppskattar att läsa det du skriver och ta till mig dina åsikter om foto, vår samtid, livet... fina tankar som berör mig.
Svar från alf109 2013-09-05 18:53
Tack ska du ha Jonas.
-affe