Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. På Djurgårdsbron.

Det var i maj 2012 och min dåvarande hund Sally och jag var ute som så ofta och promenerade på stan.

Jag såg honom när vi kom upp på Djurgårdsbron där han stod och sålde Situation Stockholm, de hemlösas tidning. När jag närmade mig såg jag att han tittade och så sa han: ”Fin Leica” om min kamera, så jag stannade och vi fick en fin pratstund.

Han berättade att han tidigare varit fotograf med egen firma och allt såg ljust ut tills finanskrisen (2007-2010) slog till och uppdragen försvann. Han hade kämpat på så gott han kunde för att rädda verksamheten och familjens ekonomi.

Till slut gick det inte längre, han började dricka och familjen lämnade honom. Han förlorade allt och stod nu som hemlös och sålde sina tidningar på Djurgårdsbron. Han berättade att han sedan länge var nykter och att han kämpade på för att få rätsida på tillvaron. En riktigt fin person var han både trevlig och smart.

Tankarna som slog mig var hur litet avståndet kan vara mellan framgång och ett rikt socialt liv till hemlöshet där dagarna handlar om att få ihop till något att äta och att försöka hitta någon någotsånär trygg plats att sova på. Och framför allt att detta kan drabba vem som helst.

Det kunde lika gärna varit du eller jag som stod där på bron och försökte sälja några tidningar så att vi kunde äta oss mätta, åtminstone den dagen.

Inlagt 2024-03-22 23:08 | Läst 268 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det där med avståndet är väl värt att ha i åtanke. Tänkvärt blogginlägg med ett fint porträtt.

Det är synd om människorna, var det nån som skrev.

Mvh
Fredrik
Svar från alf109 2024-03-22 23:28
Tack ska du ha Fredrik.
/Affe
Det är lätt att hamna i en nedåt gående spiral! Jag är säker på att Du gjorde hans dag att få prata med någon som lyssnar.
Jag har förstorat bilden och då kommer det fint fram, vilket bra och spontant porträtt detta är.
Mvh Wolfgang
Svar från alf109 2024-03-23 09:42
Tack ska du ha Wolfgang.
/Affe