Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Parr, Strindberg och boxare

I går var Krister Kleréus och jag på fotografiska och kollade Martin Parr. Parr har aldrig tillhört mina favoriter och fotografiskas stora utställning ändrade inte på detta. Utställningen lämnade mig oberörd, för mig känns det som ett oändligt upprepande av ett tema som vid det här laget är ganska utslitet.

Parr försöker slå in öppna dörrar känns det som, dessutom får jag en känsla av att han fastnat fotografiskt och att han ofta släpper igenom bilder som en fotograf med hans renommé inte borde göra. En bild på bakverk i blixtbelysning med kraftigt uppdragna färger blir inte bättre för att fotografen råkar heta Martin Parr.

Många gillar honom, och det respekterar jag givetvis även fast jag själv varken tycker att han är bra eller att hans budskap är speciellt tankeväckande idag 2015. Det positiva med utställningen, om jag försöker hitta något, var att jag inte upplevde bilderna som så ironiserande över andra människor som jag upplevt en del annat jag sett av honom.

Jag såg en retroutställning med honom på kulturhuset 2007 som jag tyckte var mycket bättre, framför allt de tidiga bilderna utan blixt och innan han började bli så kitschig med sitt plåtande. Visst jag förstår också att just kitschigheten är det han vill visa, men måste det vara så övertydligt, så många upprepningar och så fasligt uppblåst i storlek och antal bilder?

Behållningen blev i stället Johan Strindbergs väl sammanhållna lilla utställning. Det känns fint att se en fotograf som är på väg mot ett eget uttryck, skall bli spännande att följa honom och se vart det tar vägen.

Jag fick också ett exemplar av Krister Kleréus mycket fina bok om boxare, ett projekt han nu avslutat. Krister jobbar ju ofta med projekt, och han gör det bra. Boxarna tycker jag är hans hittills bästa, lite lustigt detta att det bästa reportaget, där känslan och slitet hos såväl individen som boxarkollektivet verkligen kommer fram är gjort av en pensionär, något att ta sig en funderare på kanske. :)

Jag hoppas Krister kommenterar här nedan och bifogar en länk till var man kan titta i och köpa hans fina bok.

Inlagt 2015-04-29 18:14 | Läst 1274 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Minns när jag såg bilder av Parr första gången. Det måste vara bra många år sedan, och jag fick någon sorts avsmak redan då. Delvis för att han skildrade en värld som var mig främmande men också för hans "hemska" användning av negativ färgfilm.
Svar från alf109 2015-04-29 20:39
Nej, han är inte någon favorit hos mig heller. På kulturhusets utställning visade de även de tidiga bilderna och de höll en helt annan klass tyckte jag.
-affe
Vad konstigt det känns att se Parrs bilder i sv/v :) Skulle nästan kunna vara Petersens, med tanke på den täta hängningen, gillas!
Svar från alf109 2015-04-30 12:05
Personligen har jag svårt för dessa bildväggar. :)
-affe
Johan Pihl 2015-04-30 12:33
Ser iaf snyggt ut på avstånd :) Jag har inte varit på nån utställning där man använt en hel vägg så här, så det är möjligt jag inte heller gillar det när jag ser det irl. Det närmaste bildväggar jag sett irl, är just Petersen i utställningen Ett sätt att leva på MM i Malmö (men med endast sex bilder som satt ihop, om jag minns rätt?).
Tack för berömmet av boken Affe.
Blev en sen kommentar, har varit bortrest över Valborg. Om någon vill titta på boken är länken här:

http://checkout.frontbook.crimson.se/?fsaction=Share.preview&ref2=7cfc7831ff1799bd6261335d1d8c9891
Svar från alf109 2015-05-01 14:14
Tack för det Krister.
Kanske någon som snubblar in på inlägget fortfarande? Vi får hoppas. :)
-affe