Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Jag måste bli bättre på att använda stativ!


Jag är verkligen dålig på att använda stativ. Fattar inte varför det ska vara så motigt att släpa med det ut... Fast jag inser ju att skärpan blir tusen gånger bättre när man har kameran på stativet, ändå känns det så begränsande, liksom!

I morse var jag just på väg att köra till jobbet när jag fick syn på ett spindelnät i vår berberishäck, alldeles daggigt och glittrande i motljuset. Var ju tvungen att ila in efter kameran och fota detta - kom en kvart för sent till jobbet men det fick det ju vara värt! :)) Men hade jag med stativet då? Såklart inte! Hur kan jag då inbilla mig att skärpan ska bli annat än sisådär...

Härmed lovar jag att till helgen pallra mig ur den goa sängvärmen lite tidigare än vanligt, och fota samma motiv MED stativ! Förutsatt att jag hittar ett nät, solen skiner och det är vindstilla förstås!

Och så var jag förstås tvungen att sticka näsan i gräset imorse också... : ))

Inlagt 2009-09-10 22:32 | Läst 1942 ggr. | Permalink
Fina bilder. Håller med det där om stavivet, man saknar verkligen rörligeheten när man fotar med stativ. Men ibland känns det som att man förlorar mer på att inte använda det.

/Fredrik
Svar från Ullis A 2009-09-10 22:54
Tackar så mycket. : )
Jo, jag känner mig ofta så begränsad när kameran sitter fast i ett otympligt stativ! Men det blir ju på bekostnad av den där knivskarpa skärpan, det är bara att inse... : )
//Ulrika
Men du börjar ju nästan komma med i nördklassen som ger dig ut tidigare o tidigare ;))

Håller med dig att stativ är bökigt men d ger ju faktiskt bättre resultat så släng med det nästa gång..O varför inte köpa fjällrävenbyxor o kamoflagetält samtidigt ;)

Magnus
Svar från Ullis A 2009-09-10 23:12
Hördu, när jag fotade dessa var det i den okristliga timmen av sisådär 9:15... Inte så värst tidigt, som synes på det rätt hårda ljuset på nedre bilden... Dessutom gick jag bara runt husknuten så det hade inte varit såå besvärligt att släpa med stativet. Likväl är det så väldigt motigt...
Fjällräven, vad 17 är det? ;))
Kamouflagetält, njae... hrm... Förutsätter inte det att man har koll på var de vilda djuren finns? Har en bit kvar tills jag blir en fotograf av den kalibern... :)
Å andra sidan kan det ju vara läge att pruta i Äventyrsbutiken, om man köper bägge samtidigt! ;))
//Ulrika
Oj vilken dagg! Du gjorde helt rätt som kom en kvart för sent ;-)
Vackert Ulrika :-) Tycker skärpan ser helt ok ut, så jag ser fram emot helgens knivskarpa variant ;-)

Ha en skön fredag
/Jörgen
Svar från Ullis A 2009-09-11 18:25
Tackar för det, glädjande rader!
Jo, nu har jag ju lovat att fota en variant MED stativ, så nu måste jag ju! ; )
Dessvärre verkar det vara regn på gång... Men då blir det nästa helg, eller nästa igen...
Desamma till dig! : )
//Ulrika
Hej!
Håller med dig om stativet. Mitt är visserligen oftast med i bilen, men orkar jag bära ut det då?
Nix! :-)
Funderar på att köpa ett kort stativ, som jag kan använda till makrofotografering, för det är lite svårt att få skärpan på tamronet ibland...

Ha en go helg!
/maria
Svar från Ullis A 2009-09-11 18:27
Men du, då måste jag tipsa dig att sy en bönpåse att lägga kameran på! Fick beskrivning av min vän Camilla N här på fs, tror jag har mailet kvar. Ska kolla, och skicka till dig! Mycket smidigare än stativ när man är nere på marken! : )
En go helg till dig också! : )
//Ulrika
Ulrika. Att få ett foto knivskarpt har nog sitt värde många gånger. Säkert hade du fått en jättefin bild på spindelnätet om du haft stativet med...men..Jag tycker verkligen om det fotot du nu tog, utan stativ, och med lite oskärpa. Det är jättevackert.
Än mer gillar jag att höra att du skippar jobbet för att ta ett foto!!!! Det där med jobba är verkligen överreklamerat, inte alls så kul som folk säger. Mycket roligare att fota!!
Hmm..fick en inre bild av hur Ulrika kommer inflåsande på jobbet iklädd Fjällräven o Kamoflagetält hojtandes..Flåt ja e sen!!
Allt Gott! Anders Mjölnare
Svar från Ullis A 2009-09-11 18:29
Anders, vad du är snäll! Och visst kan jag tycka att även en "misslyckad" bild ofta har sina poänger... nej, menar inte nu att mitt spindelväv skulle vara misslyckat, men du fattar säkert hur jag menar..
Visst är det myycket roligare att fota!! Synd att man inte kan försörja sig på det... :))
Dina sista rader fick jag ett gott skratt av... kan säga att det kommer ALDRIG att hända, haha... :))
Ha en go helg //Ulrika
Håller med, urk för stativ, tyvärr. Många bilder som kanske skulle kommmit till sin rätt om man bara orkat släpat med sig det :)))
Kram Carola
Svar från Ullis A 2009-09-11 18:34
Ja, varför är det så! Till och med när man är ute efter superskärpa i en bild så tar man inte med stativet... helt galet! Vi får väl bättra oss helt enkelt! : )
Kram //Ulrika
Hej!
Nu är det såhär att symaskiner och fru Olsen inte är kompatibla...*asg*

Men, kanske kan få nån att sy den åt mig... :-)
Har nån såndär riskudde, eller vad det heter, som man värmer i mikron, det kanske funkar lika bra?

Men du får gärna skicka beskrivningen, den kanske tom funkar för mig att göra!
Kram
Svar från Ullis A 2009-09-12 22:40
Äh, man behöver inte vara så värst sykunnig för att få till en sådan! Annars funkar det säkert med riskudden du har, lägg den i en plastpåse bara. Men jag skickar över beskrivning så får du testa att sy, om du vill! :)
Kram kram
Hej Ulrika, ja man känner sig som en packåsna ibland när man asar med alla grejor. Och så blir jag irriterad på benen på stativet ibland när marken inte är plan och fin. Tar ju en evighet att få ta en enda bild. Men men i grund och botten är det nog vårt tålamod och vår stressiga vardag som gör att stativet får stanna hemma. Vilket ju klart är helt fel för vi behöver nog stanna upp och ta en bild i livet i lugn och ro för att meditera.
Och tungt blir det också att asa med på en enkel liten skogspromenad. Jag har en ryggsäck och hänger det i den så jag har händerna fria alla fall.
Men klart att resultatet blir bättre med stativ/alt. bönpåse och även med en fjärrutlösare.
Så var envis med att ta med stativet.
Kram kram
Svar från Ullis A 2009-09-12 22:43
Visst, stativ lönar sig! Men du har ju en poäng där med att vi ibland stressar, även när vi är ute på fotorunda... känner igen det! Bättre då att låta fotandet få ta tid, att rigga stativet i lugn och ro och glömma allt annat!
Tack för att du nämnde fjärrutlösaren, hade glömt att jag fortfarande hade den i fickan på jeansen, hade kunnat hamna i tvätten... inte bra!!
Kram!
Vet precis hur det är! Jag kan tom ha det fastklämt på ryggan jag bär på men tror du jag orkar fram det ändå...hehe..näpp!
Så får jag också en massa suddisar när jag kollar i datorn sen!

Har tyvärr inga råd att ge dig men får du något så hör av dig;))

Mvh marie
Svar från Ullis A 2009-09-18 21:16
Hehe, du är ju värre än jag, jag får inte ens med mitt ut ut huset!
Annars funderar jag på att testa en "enbenare", har hört att de ska vara lite smidigare! Men antar att de ändå svajar i sidled... Vete 17 hur man ska bli riktigt kompis med stativet, men jag lovar att hojta om jag kommer på det!
Hälsn. Ulrika