~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

En nätfototidning?? Kan det va´nåt?

Klart att det kan! Och med den trista nedläggningen av tidningen FOTO i färskt minne, så kanske rentav nättidningar är framtiden? Nej det vore ju faktiskt för trist. Låt oss inte hoppas att det blir så! Men ett bra komplement kan det kanske vara? 

Kattjävel, inte enbart det man vill kalla den lille bepälsrade fyrbente just när han vält tulpanvasen så det runnit vatten över hela köksbordet... Kattjävel är sedan en tid tillbaka även namnet på en suverän nätfototidning väl värd att ladda ner! Nummer två har just sett dagens ljus. Klicka på bilden för att läsa!

Vill ni ha mer av Kattjävel, så finns nummer 1 HÄR!

Ha en fortsatt trevlig helg! 

Postat 2015-03-21 14:25 | Läst 2431 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Svalbard - Barentsburg. Sista svalbardsbloggen.

Torsd. 11 sept Lämnade ju Alkehornet i förra inlägget. Och därifrån är det bara en kort bit till Barentsburg, dit vi begav oss efter lunch. Såhär såg det ut när vi närmade oss. "Sibirien" var min första tanke. Och 50-tal. Samtidigt väldigt fascinerande. Brötigt och skitigt av kolindustrin. Jämfört med Longyearbyen, 5 mil bort, känns det som att samhällena existerar i två helt olika tidsåldrar. 186 st trappsteg från hamnen till huvudgatan, läste jag någonstans. Stämmer säkert! Min lite nedstämda känsla satt fortfarande i förstås. Och sådana här syner gjorde det ju inte bättre... Att detta är en rysk stad gick inte att ta miste på. Tror detta är en skolbyggnad. Bryggeri finns såklart! Och hotell... "Main street". Ingen asfalt här inte utan vägarna består av stora betongblock. Souvenirshopen öppnades bara för vårt besök. Ville man ha en rysk docka med sig hem hade man kommit till rätt ställe! Nej, det blev inga inköp för min del. Lenin övervakar... Utsikt från torget. Och så hade det blivit dags att traska ner till hamnen igen. Fina Origo ligger och väntar på oss. Och för sista gången var det dags att gå ombord för en sista färd tillbaka in till Longyearbyen. En helt fantastisk resa hade nått sitt slut, hur ogärna vi än ville det.

Men först var det dags för "captains dinner" och därefter visning av alla våra inlämnade artiklar. Plus vinnar- och humorbilderna. Kan tänka mig att Anders haft det tufft att utse dessa! Anders höll en bejublad avtackning av den suveräna besättningen. Och så blev det förstås en liten eftersittning nere vid pianot... japp det finns ett piano på Origo och jag fattar inte hur man fått dit det... Kul var det i alla fall och timmen blev sen. Men så småningom var det ändå dags att gå till hytten och packa det sista. Eller det första, för min del! Men det var snabbt gjort, man hade inte haft en chans att sprida ut så mycket grejer på den lilla minimala ytan..

Och sedan var det bara att inse att resan var slut! Efter frukost på fredagsmorgonen var det dags att lämna Origo. Hade vaknat vid 4-tiden av att det började gunga ordentligt... märkligt eftersom vi låg vid kaj... Upptäckte sedan att M/S Quest hade kommit in och låg en bit ifrån oss. Var säkert det jag hade känt. Skjuts ordnades till flygplatsen och där blev vi sittandes i fyra timmar i väntan på avgång. Tur det kanske eftersom hemresan sedan blev nästan lika hysterisk som ditresan, men det är en annan historia... Erika och Claes saknas på bilden och Anders står bakom mig och riggar sin kamera. En bild från första dagens utflykt med minibussen, när vi fortfarande har hela resan framför oss. Stort TACK alla, för en helt otrolig resa med många skratt och minnen för livet! Har längtat tillbaka ända sedan jag satte mig på flyget hem...  

Stort TACK alla här på FS som följt med mig till Svalbard via bloggen! Nu kommer jag som vanligt att fortsätta mitt bloggande på BILDLIGA BETRAKTELSER, varmt välkomna dit! :)

Postat 2014-12-14 10:48 | Läst 2800 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Svalbard - Alkehornet

Torsdag 11 sept Vaknade och kände mig lite "låg" och det var en känsla som satt i hela dagen. Som alltid när något roligt går mot sitt slut. Detta var ju början på den sista hela dagen på denna helt underbart fantastiska resa! Ville ju att det skulle vara mycket längre... Men nu närmade sig verkligen slutet hur ogärna vi än ville det!

Men - det var ju lite roliga aktiviteter kvar! Som att göra en kort zodiaktur efter frukost, och stiga iland på Alkehornet, den välkända fågelklippan strax utanför Longyearbyen. Och på tal om Longyearbyen, hade upptäckt att det var täckning på mobilen nu. Men jag kunde faktiskt motstå frestelsen att kolla vad som hänt i världen... ville ju stanna kvar i denna underbara polarbubbla så länge som det bara var möjligt! Den välkända silhuetten av Alkehornet. Här är det fullt av fåglar på sommaren. Och väldigt grönt på marken tack vare all fågelspillning. Till och med små rosa blommor fanns det och detta var en av få gånger jag saknat mitt macro under resan.. 140911_DSC0007 PS 800 Det dröjde inte länge förrän vi fick syn på polarräven. Innan min Svalbardsresa hade jag föreställt mig att fotografera polarräv i snö och vackert motljus. Sådär så den fina pälsen riktigt framhävs. Så blev det ju inte riktigt... Men är hyfsat nöjd med denna bild ändå! :) Annars är svalbardsrenen omöjlig att undvika på Alkehornet. Vi fick en hane och två honor som poserade fint för oss. Fast egentligen var de mest intresserade av att beta! Denna ren höll som synes på att feja hornen och basthuden hängde i långa slamsor. Läcker röd färg på hornen tycker jag! Japp, dessa renar går ständigt runt med ett litet leende... Visst är de söta! Vackert ljus på andra sidan Isfjorden. För andra gången under denna resa fick vi samsas med M/S Quest och dess passagerare. Inte så svårt alls på dessa vidsträckta ytor... Här ser vi en grupp från Quest. Och - snacka om att världen är liten! I just denna grupp fanns det två välkända ansikten! Eller inte alls så konstigt kanske när det är ett välbesökt resmål för just naturfotografer... Kul var det iallafall! :) 

Denna bild höll jag på att krångla med ett tag. Låg i en sluttning och stativ var omöjligt. Ville ha med både fallet och hela klippan i bakgrunden och tycker faktiskt att jag fick till det. Och ibland vill man ju inte ha med människor i bilderna men här tycker jag nog att det är en fördel. Saknade macrot här som sagt. Kanske tur att det inte var med. Då hade jag legat kvar här läääänge.... :) Sankt värre. Tur att rejäla stövlarna var på för man trampade djupt ner i vätan här och där! Fina renar mot fin bakgrund. Men man kan ju inte ha hur många sådana bilder som helst... ...så jag övergick till att fotografera fotografer. Vilket alltid är kul! Förresten så sattes det nytt rekord i "stativben som pekar in i bilden" just här på Alkehornet. På var och varannan av mina bilder kommer det en fotograf på väg in i bilden med sitt stativ.. *morr* :) Ja jag sa ju det... Visst kan man beskära... men lite kul var det! :) Och medan renarna fridfullt betade vidare var det dags för oss att äntra zodiakerna för att ta oss tillbaka till Origo. Nästa anhalt var Barentsburg, och det kommer i nästa inlägg!    

Postat 2014-11-30 20:18 | Läst 2833 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Svalbard - En vandring på Ossian Sarsfjellet

Onsdag 10 sept Efter lunch var det dags att sätta i zodiakerna och göra en kort tur bort till en strand där vi skulle gå iland och göra en "promenad" upp på fjället. "Det är lite brant i början" fick vi höra. Och sedan skulle det gå lättare. Jojo..... Skulle jag nog inte riktigt hålla med om nej!! Det blev närmast en jäkla bergsbestigning och jag förbannade min opererade höft och dåliga kondition flera gånger om! Var faktiskt riktigt sur när vi väl kom upp på toppen. Här har vi skickat iväg björnvakterna och står och väntar på klartecken att börja "promenaden" bergsbestigningen! Japp bara att bita ihop och börja vandringen då! Här ser det ju lätt ut men när vi skulle gå på en brant slipprig lerig stig full med lösa stenar var det ju inte så kul. Funderade på att jag är så skraj för att ramla och slå min opererade höft ur led och hur lång tid kan det tänkas ta för ambulanshelikoptern att hämta mig och hur ont kommer jag att ha under tiden... Men det var bara att traska på! Kunde ju inte splittra gruppen, då hade ena björnvakten fått lämna för att följa mig tillbaka och det funkar ju inte... Här har vi kommit upp till första stoppet och kaffet åkte fram. Och efter en stunds paus på en sten med kaffemuggen i handen kunde jag bara konstatera, att om jag blivit förvarnad om hur jobbigt detta faktiskt var, då hade jag garanterat aldrig följt med. Och då hade jag ju ångrat ihjäl mig. För det var verkligen fantastiskt där uppe! Kongsfjorden Kongsbreen uppe till vänster. Så gick vi lite nedåt, och så uppåt igen... Uppe på högsta toppen där någon byggt ett litet monument. Även här blev jag sittande på en sten och bara njöt av utsikten. Dessutom behövde jag vila. Hm, dags att börja träna på allvar kanske... ;) Är tacksam att jag slapp bära mitt stativ. Undrar just varför jag tog med det egentligen... Vi var verkligen högt upp. Origo ser ut som en liten leksaksbåt långt där nere. Så var det dags att vandra neråt igen. Och nu var jag glad att jag släpat med stativet. Det är nämligen helt perfekt att fälla ut ett ben och använda det som vandringsstav när det bär utför! :) Bara en bild till på Origo! Men just här kände jag faktiskt en stor lättnad! Stigen planade ut, det var lätt att gå igen och ingen ambulanshelikopter hade behövt leta upp mig... :)

Nej såå farligt var det faktiskt inte! Skulle nog rentav kunna tänka mig att klättra upp där igen om jag får chansen. :)

Postat 2014-11-16 21:52 | Läst 2931 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Svalbard - Ryggfenan på en val. Och Lillehöökbreen.

Onsdag 10 sept Vaknade i ottan igen, av att Anders väckte oss.. "Vikval utanför båten". Eller om det var vitval. Och ja, jag var ute och fotade. Vet att jag tittade på displayen och var hyfsat nöjd med att få med ett "streck" och en ryggfena på en av mina bilder. Har dock ingen aning om var de bilderna tagit vägen... Jaja, med drygt 3500 bilder med sig hem är det kanske inte så konstigt att man klantar till det någon gång och sjabblar bort några. Vilket jag tydligen gjort!

Iallafall - på förmiddagen blev det äntligen tid till den utlovade "basic fotokursen" ute på däck. Lite väl sent in på resan kanske men det hade ju hänt så mycket hela tiden så det hade varit svårt att hitta tiden. Dessutom var ju de flesta av oss rätt så erfarna och drivna fotografer. Men några ville gärna ha kurs och så blev det! Jag smög runt och lyssnade med halva örat medan Anders berättade om fördelarna med grå- och polfilter och förhållandet mellan bländare och slutare, och försökte verka osynlig och inte störa medans jag lekte med kameran.. :)   Miljön utanför båten var ju inte fel heller! Dessa underbara kristallklara vatten med spegelyta... Får ju fluffa till det lite också! :) Plötsligt fick vi syn på en fullriggare som kom glidande in i fjorden! En närmast surrealistisk upplevelse! Fråga mig inte varför jag inte sprang ner i hytten och hämtade telet. Hade bara mitt 28-75 ute på däck här. Ångrar mig lite nu. Men en vacker och mäktig syn var det.

Vet inte om jag blivit totalt attackerad av polarbacillen vid det här laget... Slarva bort bilder, strunta i att hämta telet och dessutom inte riktigt ha koll på var vi befann oss här. Mina anteckningar är aningen oklara. Men jag har skrivit något om Lillehööksbreen så jag tror vi är inne i den viken! Om någon av mina resekompisar läser detta får ni gärna protestera om jag har fel! :)

På eftermiddagen blev det bergsbestigning och det berättar jag om i nästa inlägg!

Postat 2014-11-16 00:22 | Läst 2770 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 42 Nästa