Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Bodybalance är inte som poweryoga!


Så har höstens första träningspass avklarats. Är så lyckligt lottad att min arbetsplats sponsrar träning terminsvis mot ett mindre löneavdrag. Platser i olika träningspass lottas ut, och jag har haft turen att komma med på bodybalance under hösten. Tidigare har jag gått på poweryoga under fyra terminer, och det är verkligen min grej. Tyvärr fanns det inte med i utbudet denna höst, därför anmälde jag mig till bodybalance istället. Har aldrig gått på det tidigare, och försökte att inte ha så höga förväntningar.

Men åååhh vad jag saknar yogan. Känslan när man kommer in i salen, rullar ut sin matta och sätter sig, eller lägger sig på rygg och bara låter allt annat runtomkring försvinna, likaså gör alla runtomkring. Man koncentrerar sig bara på sig själv, kroppslåsen och andningen. Mjuk indisk musik lite lågt i bakgrunden. Levande ljus, rökelse och den lilla buddhafiguren. En ledare som lotsar en igenom passet med mjuk, behaglig röst. Går runt och hjälper till, om man så önskar.

Inget av detta fanns idag. Salen var som en styrketräningslokal, betongväggar, ingen mysfaktor alls. Hög snabb musik när man kom in, och alla pratade glatt med varann... visst, jättetrevligt, men lite av meningen med passet - den mentala träningen - försvinner ju. En ledare - pigg och glad, jättetrevlig och duktig tjej, men hon försökte överrösta den fortfarande höga musiken i sitt headset. Ingen fokus alls på den mentala biten, att tänka "inåt", lyssna på andningen och fokusera... Säkert var det ett helt vanligt bodybalancepass. Lite tai-chi, lite yoga och lite pilates. Men inte riktigt min grej... Ändå kul att testa på, och jag kommer helt klart att gå resten av terminen.

Men jag ska tjata på vår personalavdelning... vill ha tillbaka poweryogan!!

Inlagt 2009-09-16 22:02 | Läst 2438 ggr. | Permalink
Har inte provat på bodybalance, men håller ju som du vet på med yoga. Det som är styrkan med yogan är ju helheten - helt underbart!
Och känslan när man "får med sig kroppen" är så härlig!
Har min yoga på torsdagar, så imorron är det min tur!

Träningsvärk imorron eller? :-)
Kram
Svar från Ullis A 2009-09-16 22:16
Vet precis vad du menar! Saknade verkligen lugnet och den mentala biten idag, att utestänga allt som snurrar runt en i 190 i vanliga fall...
Men, nu ska jag ge detta en chans! Kanske jag t o m hittar charmen i att stå och svänga runt armarna i tai-chi delen... ett antal kineser kan ju inte ha fel, eller... ?! :))

Jepp, det kan jag se fram emot... Eller i övermorgon, tycker att det värsta kommer efter två dagar! :)
Kram!
Du beskriver yogapasset väldigt bra...jag känner också att med den mjuka rösten som instruktören använder vaggas man in i lugnet på något sätt. Alla rörelser, lugnet, andningen...helt underbart. Går själv på Ashtanga yoga och älskar det redan efter bara 2 gånger :-)

Annars har jag tränat spinning, gymat och gympat i tiotals år...yogan är nytt och spännande. Men bäst är ju variationen.

Ha så gott
Svar från Ullis A 2009-09-17 17:32
Har för mig att Ashtanga yoga och Poweryoga är samma sak? Men jag kan ha fel..
Blir lite avis på dig iallafall, visst är det härligt! Och instruktörens röst har väl ingen jättestor betydelse, men nog sätter den en extra touch till träningen om den är lugn och behaglig att lyssna på!
Ha det gott du också! :)
Yoga är skönt.
Svar från Ullis A 2009-09-17 17:35
Skönt, härligt och närapå nödvändigt! :)
Förstår inte varför det ska spelas musik på högsta volym. Vi tycker att det inte verkade klokt när man förr jobbade i bullriga miljöer utan hörselskydd och förstörde hörslen, men hög musik verkar helt ok. Tror att yogan hade passat bättre.

/Gunnar
Svar från Ullis A 2009-09-17 17:37
Förstår inte det heller. Okay att man skruvar upp volymen på ett svettigt aerobicpass, men detta ska ju vara lite lugnare liksom. Läge att sänka volymen då istället!
Japp, nu kör vi Bodybalance under hösten, sedan ska jag försöka hitta en bra yogagrupp till våren!
//Ulrika