Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Att stå framför kameran...

Ja, att stå framför kameran är ju faktiskt något alla fotografer borde prova på! Och det har jag verkligen fått känna på idag. Hade fått en inbjudan till The Studio i Göteborg, och en av mina bästa vänner hängde på. Så fruktansvärt kul att få bli stylade, sminkade och fotade, och tjejen som fotade oss var väldigt bra på att få oss att posera, något man inte direkt hade fixat själv! Det är jobbigt nog bara att befinna sig framför en kamera! Men fotografen var proffsig och själva fotningen gick snabbt! Rent tekniskt tycker jag att vissa av bilderna var något överexponerade, men i stort sett var de ok! Modellen är ju liksom som hon är... :)

Några av dessa bilder ska jag definitivt greja med i min photoshop-kurs. Mörka ner en aning, kanske göra någon till sv/v.

 

Va, ska jag visa exempel på bilder??

 

Ja, men ok då... helt oredigerat!

 

 


Första fotningen, lite spänt...

 


Börjar kännas kul, detta...

 


Grensle över en stol, nu börjar man bli varm i kläderna...

 


Ganska läcker effekt med spegeln.

 

Sådär, nu kan ingen säga att jag inte vet hur det är att stå framför en kamera! En rolig och nyttig erfarenhet, och jag lärde mig hur viktigt det är med en fotograf som är proffsig och får modellen att slappna av och posera... En väldigt rolig dag och en riktig egoboost!

 

Inlagt 2009-10-02 23:54 | Läst 1758 ggr. | Permalink
Alltså...duktig bakom kameran...ser förbannat bra ut framför....!!!
Det är ju så svårt att slappna av, men tror att träningen är jättebra, Man förstår bättre hur våra "offer" känner sig! :-)
Tycker korten blev jättebra! Håller med dig om överexponeringen, men...vi går ju kurs! :-)
Ha en go helg, drar till Uddevalla imorron!
Kramar!
Svar från Ullis A 2009-10-03 00:08
Men gu´vad du är snäll... Förbannat bra *S* så glad jag blir! Förbannat kul var det helt klart! Och man får som du säger en större förståelse för hur den känner sig som blir siktad på med det stoora objektivet rätt upp i nyllet! :)
Ha det så kul i Uddevalla, ha en go helg du med!
Kramkram!
Jag har ju pumakonkurrens för sjutton....*asg*
Svar från Ullis A 2009-10-03 00:17
*asg* Jadu puman, passa dig... ;))) Nädå, det tar jag som en stoooor komplimang! Tack! :)))
Hej, Helt ok bilder men som du skriver ser några lite överexponerade ut, hoppas du fick rawbilder med dig hem.Den med spegeln verkar vara standard 1A, tycker man ser den ofta som profilbilder på Fb, men effektfullt blir det. Du har en kariär på båda sidor kameran nu.

Häsning Anders
Svar från Ullis A 2009-10-03 00:41
Hej Anders,
Tyvärr inga rawbilder utan bara jpg. Men ska testa att redigera några av dem iaf...
Visst är det standard 1A men tycker effekten var rätt cool iaf! Och att få stå på "andra sidan" var helt klart nyttigt, och himla kul!
Tack snälla! :))
Hälsn. Ulrika
Ahhh, spegelbilden var läcker :-) Ok, något överexponerad, men du ser mer avslappnad ut där, och exponeringen gör att ögonen "poppar" och mjukar till ansiktet lite :-)

Och vadå, modellen är som hon är? Du är vacker, basta :-)

Nästan lika bra som ditt självporträtt, men bara nästan :-)

Ha en bra helg, och plugga lugnt :-)
Jörgen
Svar från Ullis A 2009-10-03 00:44
Tacktacktack snälla Jörgen!
Avslappnad... hade väl fått mig ett ytterligare glas vin innan den bilden... ;))
Jepp, hoppas hitta några pluggtimmar i helgen. Har en inlämningsuppgift framför mig! :)
Ha det gott //Ulrika
Verkligt bra porträttbilder. Överexponerade? Det kan jag inte se. Är det något skumt med färgprofiler som skapat denna effekt på andra maskiner? Däremot kan man väl säga att färgerna är väldigt mättade, vilket kan tyda på överdriven kontrast. Detta är dock en smaksak.

Bakgrunden är orolig i alla bilderna utom nr 3. Inget fel, det skapar dramatik i bilderna. Också en smaksak. Modellen är störtsnygg men ser farligt bister ut! :-) Men fotografen ville väl ha det så. Min favoritporträttist vill alltid ha ett ordentligt charmleende :-)

Förslag: beskär bild 3 så att du får ett bra porträtt som profilbild! Den bild du har nu, du liksom gömmer dig i den av någon anledning. Fast det är ju jag som gillar straight forward-porträtt utan för mycket krusiduller förstås. Men när du nu har utseendet för dig, så varför sätta ljuset under skäppan? :-)
Svar från Ullis A 2009-10-03 11:42
Jag bugar och tackar så mycket! "Farligt bister" haha, har ju fått höra ibland att jag ser sur ut när jag bara är allvarlig. Sedan var man ju inte helt bekväm i denna situation heller! :)
Fotografen var faktiskt noga med att påpeka att vi valde själva om vi ville le eller vara allvarliga och jag har faktiskt nästan exakt samma uppsyn på alla drygt 20 bilderna... Svårt att le på kommando! Men såhär i efterhand kan jag tycka att jag borde lett lite mera! :)
Att jag liksom gömmer mig i min profilbild... försökte väl få till en lite ovanligare pose, sedan är jag inte helt förtjust i mitt hak- och munparti... Alltid är det något man hittar fel på... :)
Tack igen, ha en fortsatt bra helg! :)
Du är jättevacker och passar utmärkt som modell.

Säkerligen en jättebra erfarenhet...något som jag själv däremot aldrig skulle våga göra.

Ha en fin helg
/Lena
Svar från Ullis A 2009-10-03 11:44
Men tack så väldigt mycket! :))
Såklart du skulle våga. Fotografen var proffsig och posade själv så det var bara att följa efter henne. Som tur var, man hade ju inte kunnat stå och improvisera själv... :)
En fin helg till dig med!
Alltså, en superduper stor eloge till dig som vågade ställa dig framför kameran!!! O inte blev det sämre för det:)))) Visst, en aning överexponerade men va sjutton, nu när du provat på så är det ju bara att göra om det igen för du har helt klart talang för det!!! Du gör dig mycket bra på bild!!!

Tummen upp för dig!!

Mvh marie
Svar från Ullis A 2009-10-03 11:53
Oj, ett superduperstort tack till dig för denna härliga kommentar som jag bara suger i mig... :))
Men det krävdes inte så mycket mod, man var själv med fotograftjejen i en liten studio, hon posade hela tiden och det var bara att hänga med. "Sträck på ryggen, upp med hakan..." Jättekul att ha testat på detta, och fått en glamourös dag. Något alla heltidsarbetande mammor i "yngre medelåldern" är väl värda, haha! :)
Hmm, en gammal fotokompis jobbar på The Studio i GBG, du mins inte vad hon hette?
Svar från Ullis A 2009-10-03 11:54
Har funderat men hennes namn har tyvärr försvunnit ur mitt hjärnkontor. En rätt liten tjej, brunt hår i en lite busig pagefrisyr. Och pratade hela tiden! :)
Hmm, kan vara hon, hon är ganska liten
http://janamakinen.com/
Svar från Ullis A 2009-10-03 13:57
Nej, Jana hette hon inte, känner inte igen henne på bilden heller. Tyvärr inte hon.
Vad tjusigt och måste känts väldigt konstigt kan jag tänka mig. Jag hade nog inte känt mig bekväm riktigt. Det måste vara jätteviktigt för fotografen att kunna få modellen att känna sig bekväm i situationen och kunna slappna av. Men jag kan tänka mig att det tar en stund att bli varm i kläderna.
Måste varit både kul och intressant att prova på. Och nyttigt att stå på den sidan kameran. Då vet man hur det känns när man själv ska fota andra ju. Ha det gott.
Svar från Ullis A 2009-10-04 22:12
Tackar! :) Ja i början kändes det lite konstigt, men mest ovant. Men det var bara att hänga med, och ha kul! Intressant och nyttigt var det helt klart. Skulle gärna åka dit igen, synd bara att det blir så stora hål i plånboken... Får se det som en one-in-a-lifetime grej! Något att unna sig. Vad är det man säger... "Because I´m worth it" haha...
Ha det gott du med! :)
Är det något fel på mig - jag ser inga bilder alls här!??

Märkligt!
Svar från Ullis A 2009-10-06 12:14
Som du kanske sett i mitt inlägg från igår fick jag ett anfall av nojja, och plockade bort mina bilder. Men antagligen är min oro helt obefogad... får se om jag lägger ut igen.
Tackar för att du läst iallafall! :)
Har samma bekymmer som Lysa. får inte upp nå'ra bilder
Svar från Ullis A 2009-10-06 12:15
Beror på att jag ångrat mig och plockat bort dessa. Fick en tankeställare ang. att publicera porträtt på internet osv... se gärna mitt nästa inlägg. Men kanske lägger jag ut mina bilder igen!