Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Nu går vi i väntans tider...


I morse gick jag som vanligt ut med kaffekoppen och tidningen till vår lilla uteplats bredvid verandan, skuggigt och svalt nu på morgonen. Satte mig på stolen närmast verandan då jag hör ett argt varnande muddrande, sådär som en gammal fiskebåt nästan, fast mycket snabbare. En varning, helt klart! Du är för nära, flytta dig! Bytte stol och då blev det lugnt igen...

Har hört igelkottar varna sådär många gånger tidigare, men aldrig så argt och bestämt. Att där finns ett igelkottbo visste vi, en granne har sett igelkotten släpa in en massa långa grässtrån till sitt bo. Men har aldrig hört den varna sådär, förrän nu på morgonen! Misstänker att det är en hona som väntar ungar. Kanske hon redan fått? Spänningen är stor, hoppas verkligen att vi kommer att få se några småkottar här snart!

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tillägg 14:30...

Katten har fått dela med sig lite av sin mat, han äter inget annat än torrfoder så jag testade att blöta upp litegrann i lite vatten. Och se vad som hände efter några timmar... Det gillades, minsann! :))

Inlagt 2010-07-12 11:42 | Läst 2000 ggr. | Permalink
Igelkottar måste väl ändå vara det gulligaste av dom djur som finns i Sverige ;)
Svar från Ullis A 2010-07-12 14:38
Jaa, de är riktigt söta! :)
Vilka trevliga blogginlägg du har Ulrika!
Och skönt att de finns de som håller i gång även såhär semestertid...
Fortsatt skön sommar! / Lena
Svar från Ullis A 2010-07-12 14:39
Tackar tackar, är vi inte på stranden, utan håller oss till lilla poolen i trädgården, så brukar datorn stå på. Så får man kolla läget då och då!
Detsamma till dig! :)
//Ulrika
Det här kommer bli spännande att följa. Vi hade samma på påhälsning förra året men tyvärr verkar det inte upprepa sig i år hemma hos oss. Jag är lite avis på dig, jag vill oxå ha kottar!!! ;-)

Här är en bild från våra besökare förra året:
http://www.fotosidan.se/member/portfolio/viewpic.htm?ID=1889670

sommar hälsningar Tommy
Svar från Ullis A 2010-07-12 14:41
Ja det tycker vi också ska bli spännande! Välkommen att föja med, och kolla mitt tillägg. :)
Hälsn. Ulrika
Naaaw, igelkottar är för söta. Tyvärr är de inte så kelna av sig och tenderar att stickas om man försöker klappa dem. Möjligtvis om man lyckas klappa dem på magen, men det lär inte hända. :-)

Kanske om du besöker dem ofta och frekvent, samt samtalar med dem, så kanske de vänjer sig vid dig och låter dig vara hyfsat nära. Och på så vis kunna dokumentera och visa upp för oss andra. :-)
Svar från Ullis A 2010-07-12 14:43
Ja de är ursöta! Har redan pratat en massa med henne, berättat att det är bäst att komma ut och äta och dricka nu när det är så varmt. Och det gjorde hon ju, kolla mitt tillägg! :))

Annars håller vi oss på behörigt avstånd, vilket jag hoppas katten också kommer att göra! Igelkottar är fulla av loppor och fästingar har jag hört, vet inte om det stämmer men är inte så sugen på att ta reda på det.. :)
Får jag ge ett tips? Vi matade våra kottar med rått ägg och spagetti. Jag ska leta upp spagetti bilden från förra året. Honan surplade i sig som bara den, hungrig av att ge di.

Tommy
Svar från Ullis A 2010-07-12 22:21
Ja just det, råa ägg gav jag ju igelkottarna som barn, det hade jag glömt. Tack för påminnelsen! Och spagetti, det ska jag spara lite nästa gång vi har kokat!
Åh, vad skoj att mamman äter och dricker av det du lagt fram till dem. Det är väldigt snällt av dig. Bra skuggställe också. Dock är jag förvånad över att de är aktiva dagtid. Har för mig att de oftast rör på sig på kvällar o nätter då de är aktiva.

Ja, de kan bära på ohyra som man inte vill att ens husdjur kommer i kontakt med eller som människor ska vara i kontakt med. Så trots att de verkar urgulliga, så ska man handskas med skyddshandskar ifall man måste ta på dem.

Hoppas du får in några bilder på småttingarna någon gång framöver. :-)
Svar från Ullis A 2010-07-12 22:23
Alltså... aktiv kan jag inte påstå att hon var! Misstänker att hon kände doften av kattmaten, gick fram och länsade fatet och sedan backade hon tillbaka in under verandan och la sig igen! Fyllde på mat och då åt hon en gång till så nu är hon nog ganska mätt. :)
Naaaaaw, de e så otroligt söta! Vi hade en under altqanen här hemma när jag va liten, kallade den för Tage "Taggen" :)
Svar från Ullis A 2010-07-12 22:24
Ja det är hur söta som helst! Yngsta dottern har döpt denna till "Kotta" så nu hoppas jag att det verkligen är en hona... :)
Lyckans ost som har dessa trevliga djur så nära..kanhända det kommer söta kottebilder framöver../ lena
Svar från Ullis A 2010-07-12 22:25
Ja det hoppas jag också, ska bli spännande! :)
Tack Lena //Ulrika
Gulliga... Jo, det tyckte jag också till en dag förra sommaren då det hade gjorts duvavskjutningar i området och en död sådan hade ramlat ned från taket och hamnat ett par meter utanför min altandörr. Jag hörde hur det prassalde utanför, gick dit och såg den 'söta', 'gulliga' igelkotten sätta i sig av den döda duvan...
Men.. Jag ska inte ta glädjen ifrån dig! Det är ju kul att kanske komma att få se nya små igelkottar i ens närhet! :)

/Jenny
Svar från Ullis A 2010-07-12 22:27
Isch läskigt! Men du tar inte glädjen ifrån mig, det är ju fullt förståeligt att den tog chansen att få sig ett skrovmål även om det såg äckligt ut. Men det är ju som när vår lilla söta gulliga katt kommer hem med sina byten, läskigt det också... :)
//Ulrika
Kottar är roliga figurer. Min farfar kallades Igelkotten av kompisarna. Där nere i Östergötland kallas fru Igelkott för sugga, så du kan ju gissa vad kompisarna kallade farmor :-)
Svar från Ullis A 2010-07-13 17:01
Haha, kan tänka mig att farmor tyckte det var mindre roligt.. :)
Vår lilla "sugga" har inte varit hemma idag, undrar just var hon håller hus?