Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

På besök i pytteland

Har lekt lite med tilt-shift effekter. Det tar några försök innan man får till det! Vet inte om jag lyckats, men tycker åtminstone jag är på rätt spår! Har gjort på lite olika vis med mina bilder...

Först gjorde jag som jag ibland gör med mina naturbilder. Lägger på en lagerkopia med Gaussian Blur, och "suddar fram" de skarpa partierna. Men det blev väl lite väl mycket fluff! Och dessutom hade jag inte koll på att skärpan väl bör ligga som ett horisontellt parti? Eller vad säger ni som jobbat med detta?

Nytt försök då! Nu har jag använt en guide jag hittade här: http://photoshopguider.com/guider/tilt-shift-effekt/ Här använder man Gradient Tool för att lägga fokus på skärpan. Jag hade problem med att få fokus där jag ville, tyckte att det hamnade för högt upp. Nej, jag är inte kompis med Gradient Tool..  Däremot var det lätt att lägga lagom mycket oskärpa med Lens Blur-filtret, tycker jag!

Ett sista försök! Tillbaka till varianten som jag känner mig mer hemma med, en lagerkopia och så Gaussian Blur. Men här har jag, oavsett motiven i bilden, penslat fram skärpan horisontellt tvärs över bilden. Med undantag för nedersta bilden, tyckte det såg bättre ut med hela huset i oskärpa. Eller ser det konstigt ut? Har också hållt igen med oskärpan, det är lätt att det blir för mycket!

Såg ni finalen i Eurovision Song Contest igår? Tyckte faktiskt det var en hel massa ovanligt bra låtar, och en spännande omröstning var det... Annars var väl kvällens behållning de små filmerna mellan bidragen. Där hade man ju använt sig av just denna effekten, läckert!

 

Inlagt 2011-05-15 22:12 | Läst 2111 ggr. | Permalink
Jag tycker själv att miniatyr effekten blir betydligt bättre om man använder Lens Blur, mkt trovärdigare oskärpa
Makten 2011-05-16 00:30
Precis min tanke, då det ju inte finns något objektiv som ger gaussisk oskärpa:-)
Svar från Ullis A 2011-05-16 21:36
Ja jag håller med. Oskärpan blir liksom tonad vilket ser mycket bättre ut. Men det var attans så svårt att få det skarpa partiet där jag ville, får öva mer!
Kul!
Tack för länktipsen! ja. eurovision song contest var en av de starkaste på många år. Mvh Stig
Svar från Ullis A 2011-05-16 21:37
Ja det är kul att testa! Får du till något eget försök så vore det kul med en länk till din bild! :)
OneAim 2011-05-16 23:50
Japp..jag lovar höra av mig om jag får grepp på det där med tilten. =) Hej fr. Stig
Det här var faktiskt riktigt kul. Jag undrar varför denna oskärpa skapar illusioner av lilleputtland? Men det blir ju inte exakt som med tilt/skift-optik. Mitt intryck är att bilderna totalt sett är lite för blurriga.

Topaz har förresten kommit med ett nytt program för att bl a skapa dessa effekter:

http://www.topazlabs.com/lenseffects/
Svar från Ullis A 2011-05-16 21:38
Hm, jag undrar ju detsamma! Ögat luras väl antagligen på något sätt. Och visst är bilderna för blurriga, ska ge mig på detta igen för kul var det. Tackar för länken, får ta mig en titt på den! :)