Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Björn han kan minsann! :)


Vet att jag i ett tidigare blogginlägg kallat Björn Wångblad för Manipulationens Mästare, och det stämmer verkligen! Nu häromdagen hade Björn hittat, och kommenterat, en av mina äldre bilder från min självporträttsperiod, och erbjudit sig att fixa till den litegrann. Och det säger man ju inte nej till! Tycker själv att före-efter bilder är så roliga att studera, och imponerad blir man oftast. Inser att jag har myyyycket kvar att lära i Photoshop!


Originalbilden, huu läskigt att lägga upp denna! Helt oredigerad. Och jag har faktiskt rakat armhålan, haha... :))


Min fixade variant. Ligger i mitt "Ego"-album och jag fick mycket kritik för de alltför mörka ögonen vilket jag kan hålla med om. Mina kunskaper i PS sträckte sig då för ett år sedan inte till att fixa till en DEL av en bild, utan bara HELA bilden. Var inne på att senare fixa till de mörka ögonen men det har aldrig blivit av.

Så fick Björn leka lite med bilden....


En viss skillnad! Tycker absolut att ögonen och hudtonen är väldigt mycket bättre! Däremot är jag tveksam till färgen på bakgrunden, upplever att den går i en kall nyans medan hud- och hårton är åt det varma hållet. Men riktigt snyggt jobbat!

Kul att se resultatet Björn! Lova att hojta om du håller kurs i bildmanipulation någon gång, så anmäler jag mig direkt! :))

Önskar alla en fin helg!

Inlagt 2010-08-13 16:04 | Läst 1267 ggr. | Permalink
Efterredigering av bilder är väldigt skoj och kreativt. Även ett verktyg att ta till när man klantat till exponeringen vid själva fotograferingstillfället. Att efterredigera bilder hör nästan till den digitala fotograferingen idag. Att fotografera "råmaterialet" och sedan jobba fram slutresultat i efterhand. Kan kännas lite omvänt ur den aspekten. Men man gjorde ju så även i mörkrummet, fast det var mycket, mycket, mycket svårare jämfört med idag.

Oavsett förhållningssätt, så är det väldigt kul, tycker jag. :-)
Svar från Ullis A 2010-08-13 16:21
"En bild ljuger aldrig", hette det inte så? HETTE alltså, för nu kan man ju inte lita på bilder längre! Är mera regel än undantag att bilder är mer eller mindre redigerade, och gärna för mig så länge fotografen inte påstår något annat! Visst är det roligt! Är också lätt hänt att en bild blir överarbetad, har jag märkt. Det gäller att sluta i tid, haha! :)

Har du förresten sett att det finns ett par före-efter trådar i forumet? Jätteroligt att studera alla snygga arbeten där. :)
Nja, en del är ju mycket bättre, men jag tyckte nog inte ögonen var ok, ljusare i själva ögonfärgen, nu ser man ju det, men ögonvitan var inte så fin, men det är svårt med ögonvitor också. Håret blev fint och livfullt-:)))
Björn är duktig, han hjälpte mig med en bild från Palles bröllop i Alcudia.
Svar från Ullis A 2010-08-13 16:32
Tycker också håret blev bättre. Men ögonvitorna är väl blodsprängda, haha... Svårt att fixa till vitorna, tycker jag också, är risk att de blir kritvita och det ser ju inte klokt ut!
Mm, hänger inte mycket på FS-forumet här. Men ska ta mig en titt på de trådar du syftar på. :-) Tack för tipset.
Svar från Ullis A 2010-08-13 22:57
Hänger inte mycket där heller, fick se trådarna av en slump. Finns mycket fint att kolla på där! :)
Det är alltid både kul att fixa med bilder i ps OCH kolla in andras före o efterbilder.. :)
Har ju själv lagt ut före/efterbilder o önskade att fler gjorde som jag. :)

Ha en trevlig helg på dig med!'

Kram Magnus
Svar från Ullis A 2010-08-13 22:58
Ja, sådana är så roliga att kolla på! Får alltid lite tips och inspiration. :)
Kram tillbaks!
Jag tycker helt klart DIN version var bättre!!!
Björns version käns överarbetad medan Din fortfarande känns genuin och äkta.
Sen är jag iofs ingen älskare av manipulerade bilder heller...

/Peter
Svar från Ullis A 2010-08-13 23:01
Tack så mycket Peter! Som alltid när det gäller bildseende är det ju en fråga om tycke och smak. Björn är väl inte den som försöker efterlikna verkligheten när han bildredigerar, och jag gillar mycket hans bilder! Men jag uppskattar mycket att du föredrar min version! :)
Hej Ulrika!
Just ögonen kan en del porträttfotografer få så glittrande fina utan att det ser konstigt ut...det är jag avundsjuk på...
Så tycker jag åxå med Björns version på dig.
Jag antar att han testade olika toner till bakgrunden...men din vita är inte såkul...men svårt...för en varmare ton tror jag kan konkurera med dig...????
Det gäller ju att ansiktet står ut lite...och man kan ju faktiskt få tankarna mot himlen lite med det blå...vilket kanske var tanken...
Men du...du är ju jättefin på alla versioner....
Kul att du la ut bilderna här i bloggen!
Trevlig helg! / lena
Svar från Ullis A 2010-08-13 23:04
Hej Lena,
Just det där med ögonen skriver jag under på. Ögonen är ju viktigast i en bild, och kan man få till dem snyggt är ju mycket klart, liksom.. Intressant vad du skriver om färgtonen. Jättefin vet jag väl inte, men TACK för det! Härlig genomtänkt kommentar från dig som alltid. :)
Trevlig helg till dig med!
//Ulrika
Detta är en typisk sådan bild som blir bäst i svartvitt, så enligt min mening skulle skulle bearbetningen ha avslutats med konvertering.
Svar från Ullis A 2010-08-13 23:05
Alltså, ofta när jag ska konvertera en bild till svartvitt så slutar det med att jag behåller en aning färg. Antingen sepia, eller som här att jag inte konverterar "hela vägen" liksom. Tycker om den varmare tonen som blir. Men allt är som sagt en smaksak och tur är väl det! :)
Detta är väl som att svära i kyrkan men jag tycker bättre om din redigering, med undantag för kanske något för mörka ögon. Jag tycker om att man kan se strukturen i huden..några "fräknar" osv. Björn Wångblad är säkert och bevisligen väldigt duktig bildbehandlare, men som sagt.. :-) /Anna
Svar från Ullis A 2010-08-13 23:07
Tack snälla Anna, roligt att höra! Som tidigare sagt, allt inom bildbehandling och "bildseende" är en fråga om tycke och smak och tur är väl det... :)
Björns bildhanteringsstil och manipulation gillar jag mycket, och han brukar ju ta ut svängarna ordentligt. :)
//Ulrika