~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Test av gråfilter och lååånga slutartider!


Var nere på min strand ikväll och testade de avtonade gråfiltrena som jag fått låna av grannen. Kul att leka lite med långa slutartider! Val av objektiv var ju givet, fick bli mitt 70-300 eftersom det var det enda som passade filterhållaren på 62mm. Cokin Gradual P120 och P121. Klurigt var det att få till skarven mitt i horisonten, så jag skippade det efter ett tag och tryckte ner filtret så mörka delen täckte det mesta... Hmm, får man göra så?! Dessutom snurrar mitt objektiv när det fokuserar, så det gällde att passa skarven. Vet inte om jag fick till det...

Det slog mig att ett av mina första inlägg överhuvudtaget här i bloggen hette "Vilse i djungeln av gråfilter" och jag har fortfarande inte blivit färdig till att skaffa sådana förrän nu, la faktiskt en beställning till Cyberphoto nyss. Men det blev inte denna variant, utan heltonade som man skruvar fast. Ingen hållare alltså. Hoya NDx4 och x8 passande mitt 18-55. Tror det blir bra!

Bilderna då, har inte grejat med färgerna alls utan bara beskurit vissa litegrann.


70mm F/32 8 sek


98mm F/32 8 sek


135mm F/36 15 sek


70mm F/22 15 sek


170mm F/29 25 sek


70mm F/14 25 sek


Så gäller det att spänna skruvarna ordentligt, haha...  

För att vara ett första försök var det väl ganska hyfsat, förutom vissa missöden då... Tips och råd mottages gärna! Kul att testa, tack Bente för lånet! :)

Postat 2010-04-13 22:58 | Läst 2206 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Japp, då har jag bestämt mig! Samt en rapport från mässan...


Saken är klar, en D90 kommer det att bli den dagen jag byter upp mig. Lite kul var det att tjejen i Nikonmontern på mässan utan att tveka sa "D90" när jag frågade vad hon rekommenderade som nästa steg när min D40 blivit för liten och enkel. :) Motiveringen var som jag redan varit inne på, D5000 är för lik den jag redan har - förutom de tekniska aspekterna som även finns på D90 - och jag kommer att tycka steget är för litet. En D90 däremot kommer att bli lite mer av en utmaning, och kommer att vara längre...

Och OJOJ vilket fruktansvärt akut habegär som anföll mig, deras mässerbjudande var INTE dåligt. Nikon Digitalkamera system D90 med AF-S 18-105/3,5-5,6G ED VR DX PLUS ett batterigrepp för mässpris 9990:- Dessvärre hade jag inte budgeterat för detta idag, och det värker i hjärtat. Skulle bara känna och klämma idag ju, och D90 kändes BRA!

Vidare om mässan då! Låånga köer som vi tvingades uthärda eftersom det inte gick att förköpa biljetter på internet. Men väl inne var det inte trångt alls, utan man kom bra till att titta på allt man ville. Några böcker inhandlades, och några DVD:er från Moderskeppet till mässpris. I övrigt var det tyvärr dåligt med pangerbjudanden och fyndhörnor, tyckte vi! Största behållningen var nog föreläsningarna, och fotoutställningarna förstås!

Behöver det nämnas - ALBERT WATSON

Presentation överflödig - BRUTUS ÖSTLING förstås!

UNICEF Photographer of the Year - MARCUS BLEASDALE

Mycket inspirerande matfotograf MATILDA LINDEBLAD

Fantastiske SIMON CEDERQUIST som även höll ett intressant föredrag.

Slutligen en idolbild :)) Mattias från Moderskeppet avslöjade ett väldigt värdefullt trix för oss! Sorry, kan tyvärr inte dela med mig.. :))

En mycket givande dag! :)

Postat 2010-04-10 21:07 | Läst 1036 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

D5000, D90 eller rentav en D300?


Ja, det handlar förstås om vilken som ska bli min eventuella nästa kamera! Börjar bli lite sugen på att ta nästa steg, och ge mig på något mer avancerat... Å andra sidan är jag väldigt förtjust i min lilla D40 fortfarande, men ibland känner jag att den inte riktigt räcker till!

Alltså, det ekonomiska läget medger inte riktigt en D300, men drömma kan man ju... :) Alltså står det främst mellan D5000 eller D90. Vad jag förstår är dessa ganska lika, men skiljer sig mest genom att D5000 har en vinklingsbar display. Något som ju är en klar fördel tycker jag! Främsta fördelen med D90 är väl att den har AF-motor i huset, något som jag inte har på min D40 och därför enbart har objektiv med AF-motor inbyggt. Vidare har D90 en display på ovansidan och är väl även något större?

Ganska snarlika kamerahus alltså. Varför är det då så att D90 hyllas och hissas överallt, i mycket större utsträckning än D5000? Är den så mycket bättre? Är den värd de ca 2500 kr mer? Känns stabilare kanske? Vädertätad?? Tänkte ta chansen att jämföra dessa på mässan i Göteborg nu till helgen, känna och klämma lite på båda, så kanske det ger sig själv vilken som kommer att bli min nästa. Den som ligger bäst i handen, helt enkelt!

Tar gärna del av era tips, åsikter och synpunkter! :)

Postat 2010-04-07 18:23 | Läst 1388 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Våga vägra autolägena!

Nu har jag fotat med systemkamera i två år ungefär. Och pinsamt nog *skäms* har jag varit bekväm av mig och så gott som alltid fotat i A eller S-läge. Har varit lite skraj för det där manuella läget... Får försvara mig med att jag körde på gröna autoläget i bara någon vecka innan jag bestämde mig för att undvika det! Så idag gav jag mig sjutton på att BARA köra på M, och det var ju inte svårt alls! Stack ner till "min" strand - ja, var annars! - och enligt rekommendation från min bok körde jag bländare 5,6. Såhär i efterhand ser jag ju att jag borde bländat upp litegrann eftersom jag körde mycket detaljbilder. Men men, på´t igen bara! ISO 200 och vitbalans på Moln eftersom det var en mulen dag.

Så, resultatet av mina manuella inställningar. Frågan är om det verkligen är "rätt" exponerat egentligen, behöver ju inte vara det bara för att kameran säger det...

 

Borde som sagt bländat ner lite, särskilt på snäckorna. Men, övning ger förhoppningsvis färdighet... :)

Postat 2010-04-05 17:03 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Önskar alla en riktigt Glad Påsk!

Idag är den första av fyra lediga dagar för de allra flesta av oss! Härligt, men samtidigt är det lätt att en sådan ledighet blir full av måsten och projekt. Uterummet ska fejas, hallen väntar på att bli omtapetserad, klinker ska läggas, yngsta dotterns garderober ska rensas på kläder som småkusinerna kan ärva eftersom vi ska dit ikväll... Sedan finns ju alltid en trädgård som ska vårstädas. Utekrukorna ska planteras. En dynbox behöver inhandlas. Listan kan göras längre... Det gäller att inte glömma att stanna upp, leva i nuet och bara njuta av ledigheten. Brygga en kanna kaffe och vända näsan mot vårsolen som förhoppningsvis visar sig!

Ta vara på ledigheten, strunta i alla måsten för en stund och stick ut med kameran istället!

~ Glad Påsk! ~

Postat 2010-04-02 10:45 | Läst 753 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera