Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Jag var på Posten och hämtade ut en Snickers... :))

..ja det är klart, i lådan låg något annat också! Ett Tamron AF 28-75 mm 2,8 närmare bestämt. Hade länge suktat efter en ljusstark "normalzoom" och när det blev klart att jag till sommaren kommer att få äran att fota ett bröllop såg jag min chans att införskaffa detta! Hm, det gäller ju att motivera sina köp ordentligt.. :)

I tisdags hämtade jag ut detta, och sedan dess har det legat här hemma på en hylla och retat mig.. Skulle önska 48 timmar på mina dygn för att hinna allt jag vill, men i eftermiddags var det äntligen dags att testa ordentligt. Ner till min kära strand med nya objektivet!


En aning distorsion blir det på 28 mm, men inte så farligt tycker jag. Går ju lätt att fixa i PS.


En skarv som luftade vingarna, såg ut att längta ut till haaavs :))

Sedan är det ju alltid så att jag hamnar i macrofotoläge, nästan oavsett vilket objektiv som sitter på... Men detta nya objektiv visade sig passa alldeles utmärkt till att fota macro med! :))


Nu blir det kaffe och krabbelurer. Önskar alla en fortsatt fin söndag!

Inlagt 2010-10-31 15:45 | Läst 1952 ggr. | Permalink
Grattis till ett lyckat köp. Ett bra gå-omkring-objektiv, som är mycket mindre och smidigare än Nikons motsvarande, men alldeles tillräckligt skarpt ändå.

Sen krävs det ju såklart en bra fotograf för att kunna utnyttja all teknik, men det kravet verkar också uppfyllt.
Svar från Ullis A 2010-10-31 22:01
Tack så mycket, det känns som ett verkligt bra allround objektiv. Bugar och tackar igen för dina sista rader! :)
Tredje bilden från slutet....*suck*...kvittar nog vilket objektiv det är...jag tycker det tyder på skicklig fotograf...:-D

Ha en skön vecka!
Kram
Maria
Svar från Ullis A 2010-10-31 22:02
Tack snälla! Visst är det den som håller i kameran som gör jobbet, men nog gör det skillnad med bra grejer också! :)
Detsamma och kram!
Vad kuuul med nya grejor. Då blir man som barnen på julafton hehe.
Är nog ett bra allroundobjektiv du skaffat dig. Och bra att det är ljusstarkt.
Ja sådana inköp kräver inte så stor diskussion med sig själv för att hitta motivationen att trycka på köpknappen hehe.
Lyckat till med din nya leksak. MVH Camilla
Svar från Ullis A 2010-10-31 22:05
Jaa jätteroligt, lika skoj varje gång! Tror också det är bra, hade fått väldigt bra omdömen i testerna jag kollade. Det var inte alls svårt att klicka på köpknappen, jag hittade motivationen med en gång.. :)
Tackar så mycket!
//Ulrika
Grattis till ett bra köp. Mycket för pengarna. Har själv använt ett likadant exemplar. Imponerande att du lyckades motivera inköpet så pass lång tid innan bröllopsfotograferingen. Det är trots allt rätt många månader till det är dags. :-)
Svar från Ullis A 2010-10-31 22:08
Tackar, klart prisvärt känns det som.
Hrm, grejen är den att fotoklubben om ett par veckor ska iväg och fota i S:t Nikolaikyrkan här i Hst, och jag ser ju ett gyllene tillfälle att passa på att testa detta nya objektiv inför det skarpa läget sedan till sommaren... Ska bara få några i klubben till att gå i brudparshastighet uppför altargången så jag får träna ordentligt, haha ;)
Grattis från mig också. Härliga bilder visar du upp :).
Svar från Ullis A 2010-10-31 22:08
Det var glädjande att höra Annika, tackar! :)
Själv har jag Nikons 24-85 mm/F:2.8 med makroläge. Ett mycket bra allroundobjektiv, fast utan Snickers. Enda anmärkningen jag har är att det är rätt stort och tungt. Men jag tror inte de tillverkar den gluggen längre. Hur som helst, du verkar ha gjort ett klokt köp, och bilderna visar att det funkar.

De två första bilderna är lite för stora i originalstorlek. Abbans :-)
Svar från Ullis A 2010-11-01 20:58
Ja jag märker ju nu att de fyller hela skärmen när man klickar på dem, men kollar jag storleken verkar de lika stora som de andra. Eller vad är felet? Mysko! Roligt förresten att du förstorar mina bilder! :)
Stort och tungt behöver ju inte vara en nackdel, ofta får man väl ett stadigare grepp och minimerar risken för skakningsoskärpa? Tänker jag mig i alla fall? Men det är förstås jobbigt att släpa runt på.
Ja jag är nöjd själv, det är inte varje gång man är nöjd med premiärfotningen med ett nytt objektiv så det känns bra! :)
Mm, bra att du och fotoföreningen ska besöka samma ställe som det kommande bröllopet. Dock kommer inte ljusförhållanden vara densamme, men du får nog en bra känsla för hur det kommer att vara rent ljusmässigt. Samt hur miljön är och kan passa som miljöbild eller bakgrunder. Inne i kyrkan lär vara tuffast, så där får du möjlighet att se vad kamera och objektiv presterar.

Ser fram emot lite scensatta testbilder från platsen. :-)
Svar från Ullis A 2010-11-01 21:00
Nix det är inte samma kyrka, och det är ju förstås betydligt mörkare nu än det kommer att vara vid bröllopet i juli. Men rent allmänt ska jag kolla vinklar och hur olika brännvidder funkar i en kyrkomiljö. Men ska besöka den rätta kyrkan när tiden börjar närma sig också! Bilder lär komma, men det dröjer som sagt! :)
Aha, på så vis. Men det gör inget att det inte är samma kyrka och samma ljusförhållanden. Det lär vara dåligt med ljus inför fotoföreningens utflykt och då får du verkligen testa prestandan och miljön. Så kommer det vara lite enklare förutsättningar i sommar. :-)
Svar från Ullis A 2010-11-01 21:27
Visst, jag kommer säkert att få en bra uppfattning över hur det kan tänkas bli. Och man ska ju öva under de värsta förhållanden.. :)
Här bilddata för den största bilden:

4 411,47 KByte
4 217px × 2 747px.

Själv brukar jag använda 900 px bildbredd på uppladdade bilder, det är rätt lagom. Vill man ta till rejält så bör det i alla fall inte vara mer än 1100px tycker jag. Ifall inte bilden är avsedd för en jätteskärm, då är det andra saker som gäller.

Men problemet här är också att det är ett javascript som visar den förstorade bilden. Scriptet anpassar inte bilden till skärmen, vilket webbläsaren gör.

Värt att notera är att de andra bilderna är på bara 800 px bredd.