Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Ninna ninna ninnanaaaa... Dagens boktips!

Jag tror att jag har fått en ny favoritfotobok: Kreativ fotografi - från inspiration till bild av George Barr.

Har bara läst något kapitel och bläddrat lite än så länge, men den verkar vara precis vad jag behöver! Är väldigt välskriven och vimlar av tankeväckande intressanta formuleringar... Ett exempel:

Innan du kreativt och intelligent kan komponera en bild kan du antingen lära dig en massa matematiska regler - du vet, dela in bilden i tredjedelar och så vidare - eller så kan du studera tillräckligt många riktigt bra bilder för att utveckla en känsla för vad som funkar, och träna ditt öga för att se sådana kompositioner när du själv fotograferar. Regler är till för nybörjare. Riktiga fotografer skapar helt enkelt bilder som funkar genom den erfarenhet och känsla de har tränat upp efter alla de bilder de studerat och tagit.

Hmmm.... intressant!

Dessutom fanns den på rea, inte så dumt! :)http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197726001 

Inlagt 2011-03-03 20:01 | Läst 1771 ggr. | Permalink
Hihi...den har jag också köpt på Adlibris! Har gått och sneglat på den länge...Har jag tur har jag den i brevlådan imorron!

Då vet vi vad vi gör i helgen då alltså...Komponerar? Fotograferar? Bildbehandlar?

Ha en skön helg!

Kram!
Svar från Ullis A 2011-03-03 22:55
Där ser man :) Då har du något att se fram emot! Det ser ut att bli fint väder här, äntligen, så då blir det till att ge sig ut med kameran!
Detsamma, kram!
Samma bok står i min bokhylla vid sängen
Just nu läser jag Konsten att ta vinnande bilder för kursen i Visuell Kommunikation
Svar från Ullis A 2011-03-03 22:57
Minsann :)
Ja den har jag också, Göran Segeholm är alltid intressant. Har sneglat på kursen också, men gjorde klart Digital bildbehandling ganska nyligen, det känns fortfarande ganska skönt att inte plugga :) Får se om jag ger mig på Visuell någon gång när jag känner mig manad...
Har den också :-) Har läst den ett par gånger och är lätt en sån bok man kan läsa mer än så tycker jag. Han tar upp intressanta frågeställningar och vinklingar ang bildskapande. Inte massa tekniska prylar (skönt!).
Svar från Ullis A 2011-03-03 22:58
Haha, ja teknik kan man ju läsa om någon annanstans.. :)
Verkligen intressanta frågeställningar, håller med!
För att väga upp kan jag säga att jag inte alls gillade den (lånad på bibliotek som tur var). Hans bilder tilltalar mig inte och den kändes helt enkelt inte särskilt intressant, jag blev inte särskilt kreativt taggad av att läsa den.

Men det vore ju märkligt om en bok passade alla med tanke på hur många riktningar det finns att gå inom fotografi. En bok man bör titta i och se om det är något man blir intresserad av innan man köper.
Svar från Ullis A 2011-03-03 23:00
Tja, för min del räckte det att läsa beskrivningen på Adlibris för att bestämma mig, dessutom var ju priset sådant att det inte var någon katastrof om boken varit kass... Och den har hittills uppfyllt mina förväntningar. Bilderna kan jag väl till viss del hålla med dig om, mycket industribilder, sten, rostiga saker... Men texterna gillar jag! Men såklart kan den inte passa alla! :)
Jag tänker inte heller så mycket på kompositionsregler när jag fotograferar. Möjligen kan de vara till hjälp i efterhand, för att förstå varför en komposition är lyckad eller misslyckad.