Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Oj vad jag ligger back...


Alltså, jag försöker verkligen kommentera tillbaka när jag får en kommentar! Tycker det är väldigt trevligt att göra det, liksom jag mycket uppskattar att få en kommentar av någon jag kommenterat hos. Men jag måste erkänna att jag nog var duktigare på detta med att kommentera tillbaka för ett tag sedan... När jag var mitt uppe i min distanskurs i höstas beslutade jag att pausa med FS en tid, och då blev det inte mycket kommenterat tyvärr. Det positiva med det var ju att min stressnivå sjönk några snäpp, något som kändes väldigt skönt. Men nu är min statistik inte vacker, ligger 150 kommentarer back...

Hur tänker ni kring detta med att tacka för kommentarer och kommentera tillbaka? Vet att FS-redaktionen INTE rekommenderar att man tackar för varenda en kommentar. Men jag tycker faktiskt att det hör till hyfs och god ton att man gör det, såvida inte det dräller in en hel massa kommentarer på en bild, då kan man ju lägga ett "samlat tack" längst ner! Kommentera tillbaka däremot har jag nu beslutat att bara göra när tid och lust finnes, men givetvis försöker jag... Vill man ha får man ge... :)

 

Inlagt 2010-06-21 17:55 | Läst 1364 ggr. | Permalink
Vet att FS-redaktionen INTE rekommenderar att man tackar för varenda en kommentar. ?????förstår inte, vart har du läst det? Jag tycker det hör till god ton att tacka, jag gör det iallefall och jag går alltid in på personens sida om jag inte känner denne och kikar tillbaka och vill ge en bra konstruktiv kritik på dennes bilder. Själv tycker jag det är tråkigt med de som aldrig kan säga tack!

En färgglad fin bild, men jag hade nog velat se skärpan på den främre blomman och knopparna i oskärpa, eller knopparna som de är nu men utan den främre oskarpa blomman, bara en tanke
Svar från Ullis A 2010-06-21 18:15
http://www.fotosidan.se/cldoc/rules-gallery.htm
Se länk ovan! Håller med, det hör till god ton att tacka och jag gör det också. Hoppas nu bara att jag inte missat någon... :))
Tack för bildkommentar! ;) Har sådana bilder också, men tyckte denna blev klart bättre, får se om jag lägger ut någon mer.
För mig känns det självklart tacka för en kommentar. Den människan har ju tagit sig tid att kommentera en av mina bilder, vilket uppskattas och ett sätt att visa uppskattning är ju att tacka. Jag blir ju glad helt enkelt för varenda kommentar. Ros som ris.
Svar från Ullis A 2010-06-21 18:42
Javisst, självklart för mig också, absolut!! Men att kommentera tillbaka däremot, är det lite si och så med för min del tyvärr.
Man kan inte alltid hinna med allt man vill så det är OK att inte hinna med:). Menade bara att ge min synpunkt på hur jag ser det.
Allt gott till dig Ulrika.
Svar från Ullis A 2010-06-21 19:08
Exakt, hela livet är ju egentligen en fråga om prioriteringar, och man får prioritera även här på FS! Och vi tycker det är självklart att svara på kommentarer man fått, något som inte alla tycker. Men visst kan även det få vara okay!
Blir glad för att du delar med av dina synpunkter, tack!
Allt gott tillbaks! :)
Hej!
När jag var ny här på Fs, tackade jag i minut och parti. Sedan läste jag vilka rekommendationerna är för sajten och valde helt att följa dem.
Numera hinner jag bara inte med att både tacka på ett personligt sätt samt motkommentera. Det räcker inte tiden till. Att istället använda mig av ett standard-tack, känns inte som ett fullgott alternativ heller. Jag tror att den som får en motkommentar uppskattar det mer än att jag lägger ned tid på bara ett tack. Samtidigt ska jag inte sticka under stolen med att jag blir jätteglad varje gång någon ger respons på min lämnade kommentar. Ändå håller jag fast vid att hinner man inte med både och, lägg då tiden på en kommentar i första hand.
En annan sak med återkommande tackande, är att det bryter av på ett störande sätt bland de kommentarer som finns på bilder. Det är åtminstone hur jag upplever det. Att få läsa kommentarerna från olika personer i ett sjok, ger mig ett större utbyte när jag tittar på andras bilder.
Vänligen
Nonno
Svar från Ullis A 2010-06-21 22:35
Hej Nonno,
Ja, att du inte hinner med att varken tacka eller motkommentera har jag ju full förståelse för! Du får ju hiskeligt massa välförtjänta kommentarer på dina vackra bilder.
Men att ett återkommande tackande stör när man läser kommentarerna håller jag faktiskt inte med dig om! Många gånger kan man få ta del av intressanta tankar från fotografen där, svar på frågor etc.
Tack för dina intressanta rader! :)
Hälsn. Ulrika
Det är inte helt självklart att få någon kommentar på sina bilder här på fotosidan. Så jag tackar vanligen och om jag är på rätt humör även försöker jag också att ge en kommentar tillbaka.
Eftersom jag själv blir glad och uppmuntrad över att få den uppmärksamheten.
En kommentar på mina bilder ger något till mitt fotograferande, ett svar säjer mej att det jag skrivit hos någon annan uppskattas.
Men visst kan det bli träligt att kolla in kommentarer och läsa en upprepning av svar. Men de som inte svarar undrar jag över, uppskattar de kommentarerna de får, eller.....?
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Ullis A 2010-06-21 22:37
Nej det är sant, det är verkligen inte helt självklart. Så ett sätt att visa uppskattning för de kommentarer man får, är ju att visa det genom ett tack! Sedan är det såklart så att ju fler kommentarer man ger, desto fler får man. Alltså, kommenterar man inte själv, kanske man inte ska räkna med att få så många.. Och vice versa! :)
Hälsn. Ulrika
Jag kan ju bara svara för mig själv, Anne-Sophie, men visst läser jag varenda kommentar jag får - inte bara en gång utan jag återkommer till dem ofta. När jag inte får något svar eller tack på lämnad kommentar, utgår jag alltid ifrån att den ändå blir läst.
Sedan tycker jag inte att kommentarer endast är ett lärande eller input för den som tagit bilden, utan den ger även alla andra som tittar på bilden tankar och funderingar. Kanske väcker det t o m lust att ge sin egen syn på bilden.
/Nonno
Svar från Ullis A 2010-06-21 22:41
Ett litet tillägg... Om en bild får "normalt antal" kommentarer, alltså kring under 10 st, och inte någon respons alls från fotografen, då drar jag mig för att även jag ge en kommentar. Vilket är synd, för det kan såklart vara så som du skriver, att fotografen istället motkommenterar. Men återigen, får man en hel massa kommentarer är det fullt förståeligt att fotografen ifråga inte svarar på dem!
Men visst måste man väl räkna med att de ändå läses och uppskattas! :)
Nonno, du har naturligtvis helt rätt!
Jag har nog fastnat i tanken att det är alldeles sorgligt tyst om många bilder som verkligen förtjänar en större uppmärksamhet! Att kommentera tillbaka om man har tid till det är ju alltid något som hoppas jag uppskattas!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Ullis A 2010-06-21 22:42
Visst är det så! Kommentarer uppskattas alltid! Sedan är det väl så att en utförlig konstruktiv kommentar uppskattas ganska mycket mer än bara "Fin bild", fast man såklart blir väldigt glad av en sådan också! Det säger ju att någon fastnat tillräckligt mycket för min bild för att kommentera överhuvudtaget!
//Ulrika
Om du vill ha vänner, var en! säger ett gammalt talesätt. För mig personligen är det främmande se det som något slags social skyldighet att tacka eller motkommentera. Men jag drivs av något annat, känslan av att en för mig värdefull gemenskap måste jag bidra till själv om jag vill hålla den vid liv. Jag uppskattar dialogen, och kommentarer fram och tillbaka är ju en del av dialogen. Om jag t ex lägger ned tid på att göra en genomarbetad kommentar till en bild och inte får någon respons alls på det så är det mindre troligt att jag kommenterar fler bilder av den fotografen. Jag uppfattar det som att de när allt kommer omkring inte uppskattar just mina kommentarer.

Fast när allt kommer omkring så menar vi nog ungefär samma sak? Bara uttrycker det olika.

Makrobilder är något jag själv kan tycka är lite uttjatat. Desto roligare då när det dyker upp en makrobild som ger hjärtat ett litet extra glädjeskutt! Och en sådan har du publicerat i den här bloggposten! Det viktigaste för mig är alltid den omedelbara och spontana reaktionen på en bild. Men sedan kan jag förstås tänka efter och försöka klä i ord varför jag reagerar som jag gör. Det är då den egentliga bildkritiken kommer in. Den är i mitt fall en efterkonstruktion. Så när jag säger att den främsta styrkan med den här bilden är en mycket fin och spännande färgkomposition, då är det rena efterkonstruktionen :-) Men sant ändå! Det färgmässiga blir extra tydligt genom bildens fina bokeh. (Wikipedia:
Bokeh - från japanska boke,som betyder "suddig"). Tänk vad fin suddighet blir när man har ett sånt fint utrikiskt ord för det :-)

Skämt åsido, bilden är en höjdare. Det visste du inte att den skulle bli när du tog den :-)
Svar från Ullis A 2010-06-21 22:46
Kommer att tänka på gyllene regeln, det du vill att andra... osv! Men social skyldighet är det väl verkligen inte, utan måste drivas av lust och inte plikt... samt lite vanlig hyfs och fason! :)
Och som jag skrev i ett svar här tidigare, att om en bild fått ett "normalt" antal kommentarer, kanske under 10, och fotografen inte givit någon respons alls, då drar åtminstone jag mig för att även jag lägga en kommentar. Vilket kanske är synd, för det kan ju vara så att han/hon motkommenterar istället! Värt att tänka på...
Tackar ödmjukast för fina ord om min bild, roligt att du gillar dess suddighet! :))
Har läst om att tacka eller inte och du har nog missförstått det. Vad de menar är när du kikar tillbaka på någon annans bild (från en som gett dig en kommentar)
så ska du inte skriva på den bilden t ex "tack för kommentar och vilken snygg bild du har" de säger att vill du tacka gör du det med besvara knappen. Eller går in på personens gästbok och tackar, jag fick läsa inlägget tre gånger innan jag begrep hur de menade. Jag går alltid in på den personens sida som gett mig en kommentar och ger en kommentar tillbaka på en bild som jag gillar och där tackar jag ALDRIG utan försöker ge bra konsruktiv kritik, vare sig det blir bara "vad fin" eller något annat, hänger du med Ulrika? -:)))

Visst, detta tar mycket tid, men har jag gett mig in i leken på FS så får jag tåla den he-he oavsett hur mycket tid det tar, Jag kan inte räkna med att få en massa kommentarer själv om jag inte engagerar mig i andra också,
Svar från Ullis A 2010-06-21 22:52
Nädu grannen, jag har inte missförstått. ;) Under stycket "Undvik att tacka frekvent" rekommenderas ju att främst tacka genom att motkommentera, och inte tacka för varje bildkommentar eftersom det förstör flytet i läsningen av kommentarer. Något jag inte håller med om, därför trotsar jag FS och tackar under varje kommentar iaf! Och de gånger jag motkommenterar nämner jag ju INTE något "Tack för kommentar hos mig" eller likn, det skulle ju bara se löjligt ut!
Tycker väl inte direkt att "Vad fin" är särskilt konstruktivt, däremot är det en väldigt glädjande kommentar som visar att någon fastnat för min bild och faktiskt valt att skriva något... :)
Nej, jag räknar inte heller med att få en massa, eftersom jag i perioder själv kommenterar ganska lite. Men snart är det semester, då ska jag skärpa mig! :)
Nä du jag ger mig inte, du har fel-:))) Läs de två styckena ordentligt. De menar att du främst tackar genom att motkommentera en bild till den person som gett dig en kommentar och att du i den kommentaren ska ge enbart en konstruktiv kritik på bilden MEN inte säga tack samtidigt för den kommentaren du fick tidigare. Och om du vill säga "tack" ska du göra det på besvara knappen under den kommentar du fick på din bild.

T ex du ger mig en go kommentar på en av mina bilder så svarar jag tack på besvara knappen så blir mitt tacksvar underordnat din kommentar. Då går jag in på din sida och kikar tillbaka på en av dina bilder och ger dig en kommentar på bilden t ex "Snygg bild! och tack för din kommentar på min bild" det är detta de säger att tack inte behövs då det blir onödigt, där ska bara skrivas en normal konstruktiv kritik.

Mitt exempel "vad fin" tycker inte jag heller är en särskild konstruktiv kritik, det var bara ett exempel.
Svar från Ullis A 2010-06-22 08:14
Hmmmmmm..... Ja, det var väl ungefär så jag skrev i mitt förra svar till dig??!??! Tycker det låter som att vi är överens! :)
Intressant inlägg Ulrika....IGEN....:-)

Jag tycker som de flesta här, dvs att det hör till vanligt "hyfs" att tacka för en kommentar. Personen ifråga har ju faktiskt tagit sig tid att titta på min bild, och även tagit sig tid att ge ett omdöme på den. Så för mig är det helt otänkbart att inte tacka....Jag försöker också ge varje person ett "personligt" tack, så att jag inte skriver samma sak till varje person. För mig blir det också en form av konversation om vad bilden ger både mig och den som tittar på den. Tycker exakt som Bente, att det är tråkigt med de som inte kan säga tack!

Däremot har jag nog tänkt till lite när jag kommenterar efter kursen visuell kommunikation. Där sade de på en lektion, att det är bättre att skriva i en kommentar om vad bilder säger/ger mig, än att kritisera en bild. Tycker det var tänkvärda ord, och numera "kritiserar" jag sällan en bild, om inte fotografen frågar efter min åsikt.

Härlig färgbombsbild... :-)

/maria
Svar från Ullis A 2010-06-22 08:17
Ja, det är otänkbart även för mig att inte tacka. Skulle det däremot (mot förmodan, haha!) drösa in en hel massa kommentarer på någon bild, kan man ju ge ett samlat tack!
Tycker också det är trevligt att variera sina "tack" beroende på vad som står i kommentaren.
Visst är det bättre att skriva vad man känner för en bild, det finns ju tekniskt sett usla bilder som ändå kan upplevas helt fantastiska!
Tackar och bugar! :))
//Ulrika
Ibland får man välja antingen eller - det går inte alltid att få allt.
Det vore intressant att få höra vad en stor del av populationen här på Fs tycker - vilket vill man helst 1) få ett tack för sin kommentar eller 2) få en motkommentar på en av sina bilder där den kommenterande försöker lägga ned engagemang för att formulera tankar (och dela med sig av kunskaper) som bilden väcker samt vara så konstruktiv som man förmår?

Det är kanske så att jag är fel ute när jag väljer att motkommentera i första hand, de flesta kanske hellre vill få respons på sina kommentarer än att få kommentarer på egna bilder? Fast i så fall borde ju det inte återkommande dyka upp trådar i forumdelen om att det kommenteras för lite? Jag vet faktiskt inte hur man ska tänka när tiden definitivt inte räcker till både och.

Vänligen
Nonno
Svar från Ullis A 2010-06-22 20:43
Tänkte också på det där, vilket vill man helst? En undersökning här skulle verkligen vara intressant! För dels vill man självklart ha kommentarer på sina bilder, och såklart vill man även ha bekräftelse på att sin lämnade kommentar uppskattas. Svårt!
Att komma tillrätta med att det kommenteras för lite tror jag är som FS-redaktionen flera gånger varit inne på, att man måste lämna kommentarer för att få lägga ut bilder i kritikpooler. Vet inte om de genomfört detta i någon pool än?
Tack för intressanta tankar! //Ulrika
Fotosidan är ju uppbyggd så att det uppmanas vara en balans mellan givna och mottagna kommentarer. Min slutsats är därför att det kan vara ett bra val att motkommentera. Fast den här diskussionen handlar om olika fenomen som man kanske inte kan blanda ihop till ett.
Om jag fått ett tack för en kommentar jag skrivit uppfattar jag det så att kommentaren uppskattats. Vill man inte tacka kan man använda "tumme upp" för att visa uppskattning. Det ligger fina bilder i poolerna som inte får några kommentarer alls, så det är inte något självklart att få ta emot kommentarer utan faktiskt en gåva.
Det finns många som kan konsten att visa uppskattning även för kritiska kommentarer, kanske är rädslan större hos de flesta att faktiskt skriva sådana.

När mottagaren varken tackar, ger "tumme upp" eller motkommenterar eller lämnar någon hälsning i gästboken börjar i alla fall jag grubbla på om min kommentar inte är så mycket värd för mottagaren.

Att kommentera tillbaka ger ett tillfälle att bredda vyerna, hitta spännande fotografer som jag inte skulle upptäckt annars. Vi befinner oss på så olika stadier i vårat fotograferande och visst finns det förtjänster i många bilder om man tittar efter.
Jag tror också att man behöver ge uppmärksamhet till själva bilden i sin kommentar, inte att använda kommentaren för att föra över intresset till sin egen bild. Så har jag uppfattat riktlinjerna i alla fall.
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Ullis A 2010-06-22 20:48
Tycker att du har ett par bra poänger här. Dels att använda "tumme upp". Den får jag erkänna att jag aldrig tänkt på och aldrig använt. Och dels genom att motkommentera hitta nya spännande fotografer. Det är ju till stor del så att man kommenterar hos dem man har på sin vänlista. Absolut ingen nackdel, men man vidgar kanske inte sina vyer i samma utsträckning! För åtminstone jag kommenterar ofta bilder jag själv tycker om, till största delen.
Hälsn. Ulrika