Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard - Den nyfikna nallen

Söndag 7 sept Nej jag är ingen morgonpigg person. Och att bli väckt i ottan är inget jag vanligtvis jublar högt över. Men när man hör Anders (eminente expeditionsledare Geidemark) banka på våra hyttdörrar och ropa "Björn utanför båten", ja då rusar adrenalinet upp i topp och man studsar ur kojen fast klockan inte ens är 4 på morgonen!!

Den fina björnen från igår hade alltså beslutat att närma sig oss igen... På med tjocka kläderna, grabba tag i kamerorna och ut! Gick ut genom dörren i aktern av båten och det var helt stilla och tyst. Varken såg eller hörde någon alls. Men när jag kom runt hörnet såg det ut såhär... Där låg alltså nallen från igår! Nyfikenheten hade tydligen tagit överhand och den hade beslutat att ge oss en ny chans! Kan ju försöka spela lite ointresserad... Ja det är ruskigt tidigt på morgonen!!

Jag beslöt att flytta mig till en bättre position och gick hela vägen fram i fören, och då när jag lutade mig över relingen.. Men tjeena! :) Alltså, du kaan väl ramla överbord?! Se så söt och snäll jag är.. ;) Fast jag vill ju helst inte blöta ner tassarna!

Sedan blev det riktigt spännande, och det man INTE vill ska hända, är att isen tornar upp sig bredvid båten. Och därmed ger björnen större möjligheter att ta sig ombord... Hej kompisar, jag är jättesnäll! Åh köket!! :)

 
Se, jag sitter fint!! Efter denna bild flyttade jag på mig, och missade tyvärr när björnen gick upp på den högre isen och ställde sig på bakbenen. Oroväckande nära båten. Så nära att Anders, eller om det var "björnvakt" Stig, puttade till den med ett kvastskaft. De hade förstås även bössa och signalpistol redo hela tiden. Och tydligen är isbjörnar rätt så lättskrämda, för det räckte för att den skulle backa undan en bit. Jaja, jag flyttar mig väl.. Snälle gode björnguden, låt någon ramla överbord! Det räcker med en enda.. 

Nej här är det "tassvård" igen! Såg för gulligt ut! Gaaahh! Misslyckats igen!! Åh jag älskar denna posen! :) Då är det väl bara att vandra vidare! Mot nya jaktmarker... Och så vandrade den fina björnen iväg över packisen. Ända tills vi inte längre kunde se den. Och jag är så ofantligt glad och tacksam över denna upplevelse! Så fantastiskt att se en vacker välmående isbjörn här i sin rätta miljö. Nu var faktiskt resan fullbordad. Och detta var bara fjärde dagen, av nio! :)    

Inlagt 2014-10-25 23:09 | Läst 1504 ggr. | Permalink
Häftiga bilder, Ulrika!
Så stort att få uppleva detta!
/Niklas
Svar från Ullis A 2014-10-26 16:01
Tack Niklas! Ja det var riktigt mäktigt. Nästan så man fick nypa sig i armen för att vara säker på att det var på riktigt! :)
Hälsn. Ulrika
Sista bilden klart överlägsen - upplevelsen minns du nog hela livet.

Mvh / Johannes
Svar från Ullis A 2014-10-26 16:02
Tack Johannes, jag gillar också den! De andra är ju mer dokumentära och sådana bilder måste man ju ta också! :)
Ja det är verkligen ett minne för livet detta, fantastiskt!
Hälsn. Ulrika
Oj, vilken häftig upplevelse det måste varit! Jättefina och roliga bilder på ett annorlunda möte. /JB
Ps. Jag gjorde min sjömansutbildning på Origo 1983, fantastiskt roligt att återse båten.
Svar från Ullis A 2014-10-26 16:03
Åh så roligt! Vet att den användes till utbildningar och gör väl fortfarande i viss mån tror jag! En väldigt charmig båt. :)
Ja det var verkligen riktigt häftigt!
Hälsn. Ulrika
O så häftigt. Tänk att vara så nära en isbjörn.
Näst sista bilden är för härlig
Jag kan förstå att kompisarna kom hem med 9000 bilder
Marianne
Svar från Ullis A 2014-10-26 16:05
Ja visst är det häftigt. Knappt att man fattar att det har hänt på riktigt. Tur att man har sina bilder som bevis haha :)
Visst är den härlig! Trodde inte att isbjörnar hade sådana goa poser. :)
Hälsn. Ulrika
Fina bilder, igen! Själv missade jag den fina posen på näst sista bilden...

//Perra
Svar från Ullis A 2014-10-27 20:59
Tack Perra! Så synd att du missade den sköna posen, ser ut som att han störtat.. :)
//Ulrika
Vilken härlig historia och en underbar serie med bilder´.
Hälsningar Lena
Svar från Ullis A 2014-10-27 21:00
Tack snälla Lena! Det är så roligt att gå igenom bilderna här hemma nu och tänka tillbaka, och nästan uppleva allt på nytt! :)
Hälsn. Ulrika
Ja, vad ska man säga..? Första parkett, typ.. Fantastiskt!
Mvh!
Svar från Ullis A 2014-10-27 21:00
Haha, ja det var det ju verkligen! Inte många meter emellan. :)
Tack! //Ulrika