Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard - Vackra Bråsvellbreen

Fredag 5 sept Japp jag är fortfarande kvar på den händelserika fredagen! För på eftermiddagen, efter mötet med isbjörnarna, kom vi fram till en av de allra vackraste glaciärerna. Bråsvellbreen. Eller Bråsvellglaciären, breen betyder glaciär på norska. Ännu en gång hade vi en sagolik tur med vädret och fick ett riktigt hallelujaljus. Och en spegelblank vattenyta. Kan man önska sig mer... bara att njuta av tillvaron! :) Torbjörn var modig och klättrade hela vägen upp i utkiken. Men så fick han därmed vinnarbilden i tävlingen om resans bästa bild! Väldigt välförtjänt! :) Här och där låg det storsäl och valross, och såg ut att njuta lika mycket av tillvaron som vi gjorde! Nästan så man kan höra hur tyst det är... Bara vissa valrossar som snarkar! ;) Denna vaknade inte förrän vi passerat med båten, då blev han lite skrämd och hasade ner i vattnet. Ojoj, bäst att akta sig... Dessa var mer lättskrämda! 4 Ja det är väl bara att konstatera! En del av mitt hjärta finns för alltid kvar på denna plats...

Sent på fredag kväll var det dags för lite frivilliga bildvisningar igen. Åh vad det är roligt att titta på varandras bilder, och få ge och ta lite bildkritik! Älskar bilddiskussioner! Det är så lärorikt.

Dimma var på väg in, vädret ändrar sig ju på en kvart här uppe, och kapten beslöt att ankra upp för natten. Och vi var några som gick ut på däck. Åh jag minns hur knäpptyst det var, nu när jag tar fram dessa bilder igen... Anledningen till att vi letat oss upp hit till drivisen var ju en enda; isbjörnar! Det är här de med stor sannolikhet finns! Spännande... Och minsann, jag hittade en!! :)

Detta är verkligen Arktis för mig! Dunkelt, lite skrämmande och mystiskt och helt tyst förutom lite knirr och knarr från isen. Nästan en lite otäck känsla där ute på däck.

Så gick jag och la mig, för att vakna 03:45 av ett himla liv! Vi var på väg igen, och det skrapade och riste i hela min hytt. Bodde ju nästan längst fram och det märktes när vi gick genom drivisen kan jag lova! Var lönlöst att försöka sova så jag tog på tjocka jackan och byxorna och gick ut på däck. Hade inte väntat mig att vara helt själv men så var det! Gick upp till kapten Lennart på bryggan och hälsade på. Det gäller att sakta kryssa fram och undvika de små isberg som finns här. Origo är ju isförstärkt och jag fick lära mig att så länge det är vatten emellan är det ok, då kan man inte fastna. Lät ju betryggande! :) Såhär såg det ut: Mera issörja och flera större flak än kvällen innan. Klassisk isbjörnsmiljö, spännande! Skulle vi få se någon senare idag, kanske... Ja det visar sig framöver! :)

Inlagt 2014-10-19 17:22 | Läst 1388 ggr. | Permalink
Häpnadsväckande vackert!!! man nästan glömmer bort att andas....
Jättefint fotograferat dessutom!
Vilken resa...

Mvh Lena
Svar från Ullis A 2014-10-19 20:31
Och vi glömde nästan bort att andas när vi stod där på däck! Det var ett sådant ögonblick då nästan alla i besättningen kom ut med kamerorna för att föreviga! Och lyckliga var vi att väderguden var på vår sida, igen!! Helt fantastiskt!
Tack snälla!!
//Ulrika
Vilket äventyr! Och fantastiska bilder!! /Anna
Svar från Ullis A 2014-10-19 21:40
Ja det var helt otroligt, ett minne för livet. Tack! :)
//Ulrika
Jättefina bilder, kommer knappt ihåg att det var så vackert!

//Perra
Svar från Ullis A 2014-10-19 21:41
Halloj Perra,
Haha, det gjorde knappt jag heller förrän jag öppnade den bildmappen idag. Tänk att vi har varit där! Magiskt!
Ha det gott //Ulrika
Magiskt vackert! Isar är fantastiska, även om min fascination för isar fått stanna här på "hemmaplan".. Isbjörnen var ju fin :-) Synd att inte bilderna är klickbara till en större storlek!
Mvh!
Svar från Ullis A 2014-10-19 22:02
Tack snälla Jan!
Ja isbjörnen dök upp (hihi) där som på beställning... Mössa har han också. Såklart, det är ju kallt i vattnet.. ;)
Har valt att ta bort "klickbarheten" här eftersom man då av någon anledning hade hamnat på min andra blogg. Jag gör det liksom enkelt för mig och kopierar över html-koden därifrån och hit. Bloggade mycket här på FS förr men sedan valde jag att gå över till Wordpress. Men dessa Svalbardsinlägg kopierar jag alltså över hit.
Vill du kolla min andra blogg finns den här:
http://bildligabetraktelser.wordpress.com/
Hälsn. Ulrika
Så fina bilder och din berättelse till går inte av för hackor.
Fick se några av Torbjörn och Klaras bilder i går på medlemsmötet.
Dom kommer att ha en heldag framöver
Marianne
Svar från Ullis A 2014-10-20 20:06
Tack Marianne!
Åå den heldagen hade man ju velat vara med på! Det är ju alltid så att även om man fotar på exakt samma ställe, så blir det ändå väldigt annorlunda bilder! :) Du får hälsa dem så gott!
//Ulrika