Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1147 / D.D.S.F. Roskilde.

_____________________________________________________________________________________

Roskilde, den 20. oktober 2018.

Den danska Spritfabriken i Roskilde stängdes 1994. Byggnaderna här och med Whiskyfabriken på baksidan blev skyddad 1964 med efterföljande förlängningar 1990 0g 2017. På fabriken i Ålborg gjorde de den berömda snaps "Rød Aalborg" och här i Roskilde var det likör och den mest kända produkten "Gammel dansk", som enda uppfanns och utvecklades här.

Bildtexterne är under bilderne.

Roskilde, den 18. oktober 2018 - Spritfabriksbygningen i dag.

Idag är det lägenheter, men det yttre är lyckligtvis bevarad.

Administrationsbyggnaden från 1849. Det har varit spritbrænderi på platsen här i tidigare byggnader sedan slutet av 1700-talet!

Idag är det också lägenheter här.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-10-20 21:29 | Läst 1731 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Var görs "Gammeldansken "idag? Min favorit "hostmedicin" ... :-))
- hawk
Svar från Erik Madsen 2018-10-22 12:46
Hej Håkan.
"Gamla danska" produceras idag i Norge. Det norska företaget Arcus köpte Sprtifabrikken i Ålborg 2012. De sålde den berömda danska snaps varumärke "Bröndum" till den finska Altia.
Allt mycket tråkigt för oss här i DK :-( Detta motsvarar att Carlsberg och Tuborg säljs till Heineken, Warsteiner eller Budweiser !!!
Hälsningar. Erik.
Hej Erik! Så bra att använda dessa fina hus till bostäder. Säkert trevligt att bo där och kanske ta sig en "Gammeldansk" :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2018-10-22 12:52
Hej Mats.
Det er efterhånden mere og mere normalt at man gør det på den måde.
Mvh. Erik.
I Sverige har vi "Gammeldanskens Vänner", en parafras på Gammeldansens Vänner, dvs folkdans, med knätofs och allt i schottis, rumba och allt vad det är.
Den bästa "magmedicinen", dvs av alla som ingår i begreppet "bitter".
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2018-10-22 12:53
Hej Göran - tak for fine kommentarer.
Mvh. Erik.
Mycket vackra hus, fröjd att de bevaras. Och bästa sättet att bevara byggnader är att använda dom, även om det betyder att interiörerna görs om. Längesen jag tog en gammeldansk nu, det kanske jag borde köpa hem en flaska! Utmärkta bilder!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2018-10-22 13:15
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
När byggnaderna blev fredat berodde det på att de var en viktig del av industriutvecklingen i Roskilde. Samtidigt var Spritfabrikken en av de största arbetsplatsar i Roskilde stad och omgivning.
Vi har kunnat titta på fabriken från vår lägenhet i över 50 år. Vi saknade under en lång tid den stora klockan på toppen av den röda byggnaden, som togs bort när fabriken stängs.
Det var under många år vår enda "stueur" :-)
Med vänliga hälsningar från Erik.