Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1400 / Can you post-process a jpg file ? .....

Roskilde, den 2. august 2019.

.... var en fråga ställd av en engelsk professionell fotograf på You Tube häromdagen. Hans svar var ja - med de senaste och tydligt förbättrade filer och datorprogram - var och är det möjligt med mycket goda resultat.

För min egen del kan jag tydligt se skillnaden mellan jpg-filerna från mina första digitalkameror - Canon PowerShot G3 och Nikon D70 - och till de i kameran som jag har idag - jag nämner intet namn 😀

Nu finns det inte bara een japan inuti min kamera, utan ett helt team av olika människor. Från fotografer, ingenjörer och skrivare- och filmexperter. Och sedan producerade Sony på beställning och med önskade specifikationer från F ... en super 24 MP X-trans-censor. Tillsammans med den nya X-Processor Pro blir det inte mycket bättre nuförtiden - Enligt mitt tycke och många andras. Och jag sponsras inte av någon.

Som det sista med mig om mina jpg-filer och mina filmsimuleringer denna gång. Som jag beskrev i ett tidigare blogginlägg, kommer jag att göra samma sak i kameran, som föreslogs av ett medlem här på FS som man kan göra i LR. Jag har gjort sju förinställningar (presets) för olika situationer och motiv och de kan jag snabbt och enkelt välja  med att använda dom förprogrammerade ytterknappar.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/index.htm?skip=20

Dessutom justerar jag också vitbalansen och minsta och maximala ISO.

Jag tog några stycken från denna position med olika ljusmätningsmetoder och den här satt inte exakt på plats. Det är därför jag valde det för den här lilla demonstrationen. Naturligtvis fick jag också ett annat perfekt foto i rutan med en bättre ljusmätning:-)

Direkt ur kameran: f/8 - 1/750 sek. IOS 400 - EV -1/3 - centerviktad - min egen chrome simulering. Highl. +4 - Shadow -2 - Color +4 - DR 200% - WB: R +3 B -4 - Skärpa +1 - Brusreducering -3 - Kornighet: svag.

Post-processed in "Color Efex Pro 4" : Detail Extractor - Brillance/Warmth - Pro contrast - Darken/Lighten Center.

Jag kunde ha justerad mer - kanske genom att lätta mer i skuggorna, men det menar jag inte det fanns ett behov for här. Alla 4 "verktyg" som jag har använt här kan justeras nästan oändligt - och därmed också på jpg-filer !

Hilsen fra Erik
Bloggar og hobbyfotograf.

Inlagt 2019-08-02 16:41 | Läst 1337 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är lite spännande att läsa. Eftersom jag valt - hittills åtminstone - att jobba i RAW, har jag aldrig lagt ner ngt jobb på förinställningar. Jag förstår att det går att göra mkt, du ger bra exempel här! Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-08-02 21:49
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag har aldrig talat för eller emot RAW eller jpg. Jag har fotograferat med båda formaten i min digitala period. Jag tillhör de som alltid läser instruktionsböcker! Det är oavsett til vad bilar, tv-apparater, datorer, cine kameror, videokameror, kameror, vår nya kaffebryggare :-) etc. Efter att ha läst bruksanvisningen för min senaste kamera var det ganska naturligt för mig att experimentera och utforska möjligheterna med de förbättrade jpg-filerna och filmsimuleringarna. Jag ser det som att dra fördel av 50% av kamerans funktioner. Det att gör bilden "færdig" i kameran påminner mig om min analoga dias-period. Men det är bara jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.