Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1813 / Shit-lens ?

Roskilde, den 7. juli 2020.

Det mer korrekta namnet är förmodligen: Kit-lens.

Sonys: E 3,5 - 5,6/PZ 16-50 OSS  - 0,25m/0,82ft-0,30m/0,98ft. 

Ett litet under - utvecklat speciellt för ett mindre och lättare kamerasystem än min stora och tunga Nikon D700 ! Det är säkert ett underskattat objektiv i linje med många andra märkes så kallade kitlinser.

En 16-50mm lins (24 -75 ekv.) Och bländare 5,6 eller 8 är lämplig för många ändamål - resa, familj-snapshots, dokumentär, street o.s.v.

Ken Rockwell sammanfattar det så här:

This is a great little lens for Sony's tiny mirrorless cameras.

It's a much better idea than adapting other lenses; this lens is smaller and lighter and adds image stabilization and autofocus and many other things to what an adapted lens would do.

I suggest this lens over anything else you might feel tempted to adapt. The whole point of mirrorless is smaller size and weight and more convenience, and that's exactly what this lens is: the spirit of mirrorless.

Ideally get this lens at the same time you get your camera as part of a kit and you'll get it for hundreds of dollars less.

It also works great on the full-frame A7R II. While it uses only the central APS-C sensor area, it does so seamlessly. It makes the A7R II into the tiny camera that what you wanted in the first place when you bought your A7.

^

Liten, enkel och diskret - "the spirit of mirrorless". På en a6000 med 24,3 MP og APS-C sensor.

Mvh. Erik M.

PS: Men jag har doch också flera linser i väskan :-)

Inlagt 2020-07-07 19:32 | Läst 1033 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Erik! Visst är det skönt många gånger med de lätta spegellösa kamerorna. Det ligger ju bakom mitt byte från Canon till Olympus för några år sedan och det blir precis lika bra bilder med den utrustningen tycker jag. Den kompakta Sonyn du visar med den lilla normalzoomen har förstås samma fördelar och det gäller förstås din Fuji också.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-07-08 20:34
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
På grund av min vikande hälsa tvingades jag til något lättare än min Nikon D700-utrustning. Jag fick ett fint erbjudande på en Sony a6000 som jag kunde finansiera genom att sälja de flesta Nikon-linser. Eftersom jag också kunde sälja flera andra Nikon-artiklar och stora kameraväskor, hade jag råd att köpa linser till Sonyen. När jag sålde min Amazon gav jag mig själv en Fuji X100F. Valet stod mellan den och en Olympus Pen-f, men med risken att bli upopulär med LO särskilt blev det Fujien så småningom :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Herre min je vad mycket skit detta lilla objektiv fått här på Fotosidan. Jag har det själv sedan många år och jag köpte det inför en tripp till Barbados då jag beslutat att bara ta med min då hyfsat nya NEX 7 med bara detta lilla objektiv. Det benhårda kravet var att ekipaget skulle rymmas i mina byxfickor.

Objektivet i sig är en pytteliten pannkaka med både AF, inbyggd bildstabilisering och motorzoom! Vem sade att allt det kräver stora objektiv för att få plats?

Men utan den automatiska korrigeringen som inte går att stänga av ens så är det ett objektiv med den värsta distorsion man kan se. Man kunde se det i full frihet med gamla NEX 5 exv.

Ken Rockwell är väl lyrisk men objektivet är rätt använt en pärla bara man undviker att zooma fullt ut till 60mm där det är som sämst. Annars är det verkligt skarpt centralt. Undvik att använda motorzoomen vid filmning då den inte är särskilt tyst. Från början var dock det mest irriterande med objektivet den långa uppstarts- och nedstängningstiden objektivet hade med min NEX 7, men det förbättrades rätt mycket med en firmwareuppdatering vi fick.

På Barbados var ljuset i allmänhet bra och jag är fortfarande rätt nöjd med bilderna jag tog. Så länge man inte zoomade vid filmning så funkade det där med för lite turistfilmande. Tyvärr har kanske en del som skulle kunnat ha mycket nytta av detta lilla tekniska mästerverk avstått efter att ha läst mycket av den kritik som ekats runt bl.a. på FS av folk som kanske inte ens prövat det. Som sagt, det har sina begränsningar men rätt använt kan det vara förvånansvärt bra och användbart om man vill resa med ett litet systemkamerabagage.

Numera kan den fortfarande i vissa sammanhang få åka med på min A6300, som är en klart vassare arvtagare till NEX 7, inte minst när det gäller AF.
Svar från Erik Madsen 2020-07-09 10:11
Hej Sten-Åke.
Tack för dina mycket uttömmande kommentarer - de uppskattas och du har rätt i mycket av det du skriver. Det finns många delade åsikter om KR och han kan vara lite kontroversiell då och då.
När du skriver: "att zooma fullt ut till 60mm" det måste antingen vara en skrivfel så det borde ha varit 50 mm (ekv) eller att du bara zooma till 60 (ekv) och inte kör hela vägen till 75 mm (ekv) äntligen kan det bero på att du inte har stängt av digital zoom ?
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Skrivfel sorry! 50mm ska det ju vara som motsvarar bildvinkel vid 75mm FF.