Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen # 2007 / Från det nostalgiska arkivet.

Roskilde, den 29. december 2020.

^

Från min tid som fotojournalist i Kværkeby - Dansk Veteranbil Klub (DVK). 

Bildtexterne är under bilderne.

Volvo Amazon 122S från 1962 og Mercedes Benz 230 SL från 1967. Veterantræf på Gisselfeld Kloster.

Ford Anglia 105E 1959-67. Redo til start på ett litet orienteringslopp från Kværkeby.

Porche 912 från 1966. I Kværkeby.

Ford Zephyr Mk. II från 1959. I Kværkeby.

Mvh. Erik.

Inlagt 2020-12-29 21:34 | Läst 2240 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Excellenta bilder på eleganta bilar!. Din Amazon (?) är ju i fint sällskap där på första bilden. Ändå astnar jag särskilt för sista bilden. När vi köpte första bilen 1953 blev det en Vauxhall Velox med en fyra på 64 hkr. Men då provkörde vi också en Ford Zephyr, minns jag rätt hade den en sexa på 68 hkr, jag kommer ihåg att en lät mäktigare......Finfina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-12-29 22:46
Hej Björn - tack för de fina kommentarerna.
Meen Björn du menar vel tvärtom - det är då Mercedes som har kommit i gott sällskap :-)
Jag minns väl jeres Vauxhall. Zephyren hade 6 cyl., och Consulen hade 4 cyl.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Khalad 2020-12-29 22:51
Aj, sorry, har jag gjort bort mig nu igen, såklart är det mercan som har fint sällskap! Ha det gott!
Kul att se bilar i det här skicket, trotts att dom är så gamla. Känner igen alla t.o.m. Det första bil jag skulle köpa var en Austin Healey 57. Insåg snart att mitt bilintresse inte skulle räcka till för att hålla den i skick. Blev en gammal rostig Amazon istället.
Sten
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 13:10
Hej Sten - tack för dina kommentarer.
Jag kan lätt förstå, att du hade erkänd din otillräcklighet. Jag skulle inte heller ha köpt min Amazon om jag inte hade en kompis som kunde ta hand om den åt mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fina gamla bilar, men jag kände igen Kværkeby. Min fru har kvar släktingar från dessa trakter, jag har någon stående inbjudan att besöka fågelreservat. Det är visst privat område så man måste känna någon som känner någon typ
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 13:15
Hej Peter - tak for dine kommentarer.
I 2009 blev der dannet en forening: "Kværkeby Fuglereservat" Se linket:
https://fuglereservat.dk
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hej Erik! Å så fina! Visst hade bilar mer karaktär förr? Alla är snygga, men visst är det något särskilt med Amazonen? Kanske är det jag som är lite svenskt nostalgiskt och så hade vi en sådan när jag var barn, fast röd. Mycket snygga bilder!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 13:26
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Ja det här är bilar från en tid då de verkligen såg annorlunda ut. Du är förmodligen lite svensk nostalgisk, men du borde inte vara ledsen över det - Amazonen var också något särskilt långt utanför de svenska gränserna.
Jag skulle vilja erkänna att en Amazon helst borde vara röd. Det ligger en helt personlig historia bakom mitt val. När jag först såg en Volvo PV544 Sport var den vit med röd klädsel !!! Jag glömde aldrig det syn, även om jag var anställd vid en GM-återförsäljare (Opel, Vauxhall, Chevrolet, etc.).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Volvo Amazon 122S - Pärlvit med röd klädsel.
Snyggt, Erik, både fotograferat och bilarna!
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 16:39
Hej Wolfgagn - tack för dina kommentarer.
Det är fortfarande en tid som jag minns med både glädje och vemod.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Wolfgang 2020-12-30 23:10
Erik, Du gillar ju veteranbilar, men varför fotograferar Du inte ibland med veterankameror? Bara en försiktig tanke från min sida :-)
Svar från Erik Madsen 2020-12-31 12:48
Hej igen Wolfgang.
För det första hade jag inte den fantastiska kameran (du vet) då - för det andra var kravet från redaktören att bilarna skulle visas så exakt som möjligt. Detta gällde både vinklarna som bilarna fotograferades med och särskilt färgerna var mycket avgörande. Till exempel måste också Angliaen fotograferas bakifrån så att man kunde se den karakteristiska "skrå" bakrutan.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Wolfgang 2020-12-31 13:11
Erik, jag menade inte då, utan idag. Veteranbilarna är ju nostalgi, och så även de gamla kamerorna. Men det finns nog en gräns för nostalgi, inte sant?
Svar från Erik Madsen 2020-12-31 17:07
Ja, men saken är, jag kommer inte ut till dem träffar mer. Men naturligtvis, om jag stöter på veteranbilar i framtiden, kommer de naturligtvis att fotograferas med min 60-tals bildsimulering - var säker :-)
Jag ser ingen gräns för nostalgin, det är snart det enda jag har kvar :-) :-)
Ha en trevlig och god kväll.
// Erik //.
Fina bilder på de välskötta gamla bilarna. Jag tittar en stund på Ford Anglia och dess passagerare. De kanske är storväxta personer eller så är bilen rätt liten. Jag kan absolut ingenting om gamla bilar men känner förstås igen Amazonen och Mercedesen. Jag vet att jag också skulle fotografera bilar om jag hamnade på en liknande träff, det är något visst med allt det blanka och polerade fast man är okunnig om vad det är för årsmodeller eller märken.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 16:37
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Anglianerna var inte bland de största bilarna vid den tiden, men passageren här var en väldigt vuxen dansk man. Föraren "Anglia-Kaj" har "normal" storlek.
Det var en mycket "strikt" och pertenlig redaktör för "Veteran Tidende", till vilken jag skickade referat och bilder. Han krävde att jag både kunde berätta om bilarnas modellbeteckningar, år och inte minst namnen på ägarna. Så småningom "uppfann" jag ett system - jag delade ut några små pappers sedler som ägarna var tvungna att fylla i med registreringsnummer, modell och deras namn. När jag kom hem var det enkelt att jämföra sedlarnas information med mina bilder - smart.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fina bilder på veteranerna , min spaning är att de gamla bruksbilarna fastnar mer i hjärtat än de mer exklusiva som man ändå bara kan drömma om.
Mvh Glenn
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 18:59
Hej Glen - min "gamla" vän - tack för dina kommentarer.
Du har helt rätt. Det är min väns Mercedes. När vi har varit på träffer tillsammans har vi många gånger märkt att intresset för Volvoen kan vara större än för Merceren.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vilka fina gamla historiska bilar och väldigt fina bilder. Amazon är en favorit då den fanns med lite under min uppväxt. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2020-12-30 19:39
Hej Jonny - tack för dina kommentarer.
Amazoner ingick inte alls i min barndom eller ungdom för den delen. Den var alldeles för dyr för vanliga människor. Arkitekter, läkare, advokater, tandläkare, skådespelare etc. var köparna. Jag fick nöja mig med en Opel Olympia-skåpbil från 1952 :-) Jag köpte Amazonen här som hobbybil 1997 och fick tyvärr sälja den igen 2016.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
sears 2020-12-30 19:45
Det var en kompis som hade en under 90-talet precis när jag tog körkort. En gammal fin bil.

MvH
Johnny
Kul att hålla koll på välskötta gamla bilar. Mycket jobb, tid och pengar på detta intresse.
Motornörd och Motorblogg of sweden på youtube är kul att följa..
Mvh/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-12-31 13:00
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Alla hobbyer kostar pengar Gunte också fotohobbyen :-) Jag köpte en veteranbil i ganska gott skick som inte krävde någon större renovering. Med billig försäkring och reducerad årsavgift och ett årligt körbehov på - i mitt fall mellan 2000 och 4000 km - var det ingen speciell dyr hobby under de 19 år det varade. Det är uppenbart att dessutom fanns allmänt underhåll, bensin, olja, några tändstift, bromsbelägg etc. Det finns också en skillnad vilka bilar det handlar om. Amazonaen var inte särskilt krävande. Vissa märken kan behöva en något större plånbok än min. Så är det med så många andra hobbyer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det var lite för långt "Besvara" :-):-)
PPS: Jeg kender godt Motornörd.
Hej Erik
Fina bilder på fina bilar. Jag håller med Lena, det ser trångt ut i Anglian, men det var det kanske redan på den tiden. Ha det bra.
/mats
Svar från Erik Madsen 2020-12-31 13:09
Hej Mats - tack för dina kommentarer.
Anglia var en liten bil vid den tiden, men det fanns många andra som var mycket mindre - Goggomobil, Renault 4CV till exempel - och några av samma storlek som Angliaen - Opel Kadett till exempel.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Men främre passageraren var en Vuxen man