Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2134 / Fra version 4s til version 7.

Roskilde, den 30. april 2021.

Telenor skrev till mig att min iPhone 4s var för gammal och att den inte kunde använda 4G. De skulle avveckla 3g under april och då skulle jag nästan inte kunna göra någonting med telefonen. Mest med användning av data.

Men jag var helt nöjd med min telefon som jag hade ärvt. Jag har inte stort databehov och använder det trådlösa nätverket här i huset när jag behöver data. Jag kontaktade därför Telenors hjälplinje och frågade: "Vad gör vi?". Jag skickar bara ett nytt SIM-kort till dig !!!

Jag hade en iPhone 5 liggande, som jag också hade ärvt. "Varför satte du inte bara SIM-kortet från den gamla i den här " frågar du förmodligen? Eftersom den gamla hade/har ett Micro-kort och 5eren skal ha ett nano-SIM-kort !!!

SIM-kortet kom från Telenor och det innehöll både det helt gamla formatet, mikro- och nano-kort !!! Därför var det uppenbart att byta och sätta nanokortet i 5eren. Det var här problemen började. Efter tre olika (trevliga) Telenor-supportrar och en mycket trevlig Apple-supporterflicka lyckades de inte starta 5eren. Min gamla fungerade fortfarande.

Dramat med morfarens mobil problem följdes från sidan av både barn och barnbarn. Alla möjliga och omöjliga orsaker föreslogs.  Så småningom ringde min dörrklocka och utanför stod ett av barnbarnen med en present till morfar. Återigen ärvde jag en iPhone - den här gången var det en iPhone 7 - super.

När jag hade ställt in det satte jag nano-SIM-kortet som jag hade försökt starta 5eren med. Jag ringde Telenor och bad dem aktivera kortet. Efter att ha väntat 10 min. det fungerade !!! Vad som gick fel kan ingen förklara och nu spelar det ingen roll, men då ändå ...

Barnbarnet är så försiktig och noggrann med sina saker, så den var som ny utan skråmor och det fanns också ett cover med. Men läderfodralet här är en gåva från mig själv :-)

Mvh. Erik.

PS: Min första iPhone var en version 1 (även ärvd).

Inlagt 2021-04-30 22:03 | Läst 1399 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Va fint. Jag gick från 3Gs, till 5c, till 8. Har för mig att 7 och 8 är lika stora, ganska lagom tycker jag många av de nya iPhone har blivit för stora men det börjar släppas några mini nu
Svar från Erik Madsen 2021-04-30 23:49
Hej Peter.
Det var precis storleken på min 4er som jag var nöjd med. iPhone 5 var bara lite större, men 7eren är OK. Med detta läderfodral behöver jag inte bära min plånbok. Inget körkort inget Visa-kort bara hälsokort, MobilePay och en enda pengesedel.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vad fint gjort och bra den nya ( gamla) fungerar. Hade en 5c tyckte det var lagom ...sedan kom alla jätteskärmsmobiler. Huva
Svar från Erik Madsen 2021-05-01 11:06
Hej Nini - tack för din kommentar.
Jag håller med, men jag tror att 7eren är precis rätt storlek och då får de inte bli större enligt min mening.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Dock skulle du nog kunna fortsätta använda din iPhone 4s (eller din iPhone 5) med 2G (GSM), för det ska nog finnas kvar några år till. Surfar man inte med mobildata, så funkar nog 2G lika bra som 3G.
Jag använder själv iPhone 4/4s och har inte hört nåt från Tre eller Comviq att dessa inte kommer att kunna användas framöver. Möjligt att Telenor är snabbare med sin nedstängning än de andra.
Svar från Erik Madsen 2021-05-01 15:58
Hej Johan - tack för dina kommentarer och tips.
Ja, det visade sig också att jag kunde ha fortsatt med min 4Ser och det nya SIM-kortet som de skickade till mig. Det var bara ett problem att aktivera kortet - både när jag satte in mikrokortet i 4eren eller när jag satte nano-kortet i 5eren ??? Det var först när nanokortet kom i 7eren att det fungerade. Så på grund av dessa problem uppgraderade jag flera steg uppåt och utan ta plånboken frem :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Så fint att du fick en nygammal telefon som dessutom var välskött och att det fungerar igen. Det är ett elände när man tvingas uppgradera prylar som fortfarande fungerar alldeles utmärkt.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-05-01 15:52
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Ja det var väldigt trevligt av honom. Nu måste jag påpeka att jag kunde ha fortsatt med 4Seren och ett nytt SIM-kort. Det fanns ett oförklarligt problem under vägen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Att kunna använda äldre fungerande grejer är inte lätt! Vi skall köpa nytt hela tiden! Så även om grejerna funkar så kommer nya program som kräver ny telefon! Eller så görs programmen så det krävs nya telefoner! Eller det senaste simkortet kräver ny telefon! :)
Mvh Bengan

Ps. Snart behövs inget simkort, men till det behövs en ny telefon! :)
Svar från Erik Madsen 2021-05-01 15:48
Hej Bengt.
Ja det finns försäljning hela tiden och många MÅSTE absolut ha det senaste. Men inte jag - jag har alltid ärvt det "gamla" och jag kunde fortsätta med mina 4S och ett nytt SIM-kort. Nu valde jag att byta till gåvan - en iPhone 7 (den senaste modellen heter så vitt jag vet 12).
Vänliga hälsningar. Erik.
Vad fint av barnbarnen. Ja det är inte lätt när det strular. Det känns också lite påtvingat att vi ska köpa nya mobiler varje år. Sköter man om dem så håller de hur länge som helst.

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2021-05-01 19:44
Hej Johnny - tack för din kommentar.
Ja, det var förvånande att han bara plötsligt stod där.
Nu har jag inte riktigt varken köpt eller bytt ut telefonen så ofta. Jag fick en iPhone 1 eftersom den var nästan ny och sedan hade jag denna 4S, som som sådan inte misslyckades någonting, men behövde ett nytt SIM-kort, som jag också fick. The rest är historia.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är mycket med det tekniska man inte förstår, eller har lust att forska i. Kör med billigaste sonyn, det duger för mig. Snällt av barnbarnet att ge dig en present och så fick den en anledning att "byta" upp sig ju ;))
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-05-02 20:59
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Nej, man behöver inte alltid förstå vad som ligger bakom det tekniska. Det måste bara fungera.
Jeg måste säga att jag också kör med de billigaste, så länge jag ärver dem :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ett hållbart och nästan ekologist alternativ, istället för att köpa nytt hela tiden. Bra gjort, och trevliga barnbarn!
Själv kör jag Android och uppdaterar säkert alldeles för sällan. 😉.
//Göran