Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Bilddagbok # 2511 / Butiksdød i hovedgaden. ( Död butik på huvudgatan).

ROSKILDE, DEN 8. AUGUST 2022.

2016.

2022.

Började 1904 och stängdes 2022.

***

Fra Roskilde By - Roskilde kultur og handel:

"Butiken med den gula fasaden har legat i hörnet av Algade och Skt. Peders Stræde i mer än 100 år. Här har de försett Roskildes medborgare med all slags hårdvara. Även om butiksområdet inte är ett av stadens största används ytan väl. Butiken har ett stort sortiment av hårdvara och belysning. Om de inte har det du behöver kommer de att göra allt för att få det hem till dig. Det märks att butiken har gått i arv från Mester till elever genom flera generationer. Professionaliteten är på plats och butiken har inte förändrats nämnvärt genom åren. Det är alltid ett nöje att passera denna välbesökta butik".

====================================================================

Erik Madsen - emfoto43 redaktionen:

Tyvärr har jag inga fotografier inifrån själva butiken. Det var en upplevelse i sig. De hade så många produkter, bl.a 256 lampor som hängde under "loftet" och det fanns produkter på hyllor överallt. De hade artiklar från flera tidsperioder som man inte kunde köpa någon annanstans. Något alldeles speciellt var att man kunde köpa t.ex. batterier i lösvikt, om du bara behövde 1 behövde du inte köpa ett helt paket med 10 eller 15. Detsamma gällde spik och skruvar! De hjälpte även (äldre) människor att byta ett uttag eller en sladd på en lampa.

Den sista ägaren (Jørgen Bagge - bara den tredje genom tiderna) hade verksamheten i 51 år och går i pension och vill ägna sin tid åt sin familj och framför allt åt sina barnbarn – sa han till "Roskilde Avis". Verksamheten låg i hyrda lokaler och det gick inte att förhandla om nytt hyresavtal för en intresserad ny hyresgäst. Nu blir det nog ett café eller en klädaffär som sedan måste stänga igen om några år. Det är min mening, men det är vad jag uppfattar som har hänt på flera andra ställen på huvudgatorna här i stan.

Kilder: Roskilde Avis - Roskilde TV  plus egna upplevelser.

På gensyn.

Inlagt 2022-08-08 11:18 | Läst 1008 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vissa affärer har det ett svårt vid gågatorna, det är samma här i Helsingborg. Vem vill köpa en tvättkorg på gågatan och gå med den några hundra meter till bilen. Förr kanske det räckte med det kundunderlag som bodde i närheten men idag så tar man hellre till ett stort köpcentrum med gratis parkering eller kanske handlar på nätet. I Hilleröd så ligger ett köpcentrum mitt i stan och från detta så kommer man direkt även ut på gågatan, kanske är det en möjlig väg att gå? Fast det brukar vara ganska kaotiskt att hitta parkering i garaget
Svar från Erik Madsen 2022-08-09 13:08
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
I det här fallet var det inte fråga om brist på kunder eller bristande tillgång till butiken. Det var på grund av ägarens ålder och hälsa, vilket var anledningen. Man hade också hittat någon som ville ta över verksamheten och som skulle driva den vidare i samma anda. Det var frågan om företagsövertagande och den framtida hyran som satte stopp för det.
Jag känner väl till "Slottsarkaderna" i Hillerød. I Roskilde revs hus bakom Skomagergade (vår egentliga gågata) för att ge plats åt parkeringsplatser. Det var på 60-talet när bilisterna "krävde" parkeringsplatser. Det misstaget gjordes även vid Hestetorver – parkeringsplatser och parkeringskällare. Detta åtgärdades dock senare. Här i staden byggdes ett köpcentrum lite ute på Københavnsvej "Ros Torv" med caféer, butikker, apotek, biograf m.m. Centret byggdes dock inte långt utanför stadskärnan, som man t.ex. gjorde någon annanstans.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Ingen e-handel i världen kan ersätta en sådan butik. Butiker med kunnig personal som tar fram just det du behöver är ovärderligt. Nu växer kedjor upp utanför städerna, samma butiker var du är är i landet, samma varor, samma inköpare av skruvar som förmodligen inte känner till ett dugg om varan.
Svar från Erik Madsen 2022-08-09 13:11
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Jag instämmer helt. Det finns inte många typer av butiker som denna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej. Sorglig beskrivning. Gäller tyvärr samma slags affärer som funnits i Eskilstuna. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-08-09 13:13
Hej NL - tack för dina kommentarer.
Ja, det är tråkigt, men vi kan tyvärr inte stoppa utvecklingen
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Trist när välskötta butiker måste läggas ned. Jag har stor förståelse för att ägaren efter 51 år vill ägna sig åt barn o barnbarn, men ändå…..Fina bilder från nu o tidigare! Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-08-09 13:17
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Här var det dubbelt olyckligt eftersom det var någon intresserad som ville fortsätta på samma sätt. En rimlig hyra kunde inte förhandlas med hyresvärden (inte Jørgen Bagge).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tråkigt när den här typen av affärer försvinner. Jag gillar att gå in och strosa runt i såna affärer när jag är i en stad. Man vet aldrig vad man kan hitta. Här var det ju flera faktorer som spelade in men många butiker går ju under för människor handlar på nätet istället.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2022-08-09 13:20
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Ja, det är tråkigt att det inte bara kunde finnas plats för en enda butik som sticker ut lite. Här var det en person som ville fortsätta butiken på samma sätt som tidigare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.