Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1213 / Vintage - Veteran - Foto gubbar.

Roskilde, den 15. januar 2019.

Gamla dagar - nostalgi eller längtan efter något annat.

Man/jag kan ibland undra. Gamla bilar, analoga film, svartvita digitala bilder, vinylskivor, simuleringar av gamla film etc. 

Varför? Är det för att vi kan? Eller är det bara for att vi har det roligt och "hyggeligt" med möiljgheterne ? I framtiden är det enda digital fotografering, med allt som följer med det - jag har sålt Amazonen, jag har aldrig lärt mig att framkalla film och jag har inte längre en skivspelare.

Bildtexterne är under bilderne.

Volvo Amazon 122S fra 1962. - Color Efex Pro 4.

Konica Autoreflex T3 fra 1973.  - Kodak Tri-X simulering.

Vinylplader fra 60 og 70erne. - Kodachrome II simulering.

Hälsningar från Erik.
Roskilde/DK.

Inlagt 2019-01-15 18:54 | Läst 1677 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tror man mår bra av att ta några steg tillbaks i tillvaron.. allt går ändå så fort så att man inte riktigt hänger med.. Själv köpte jag en ny analog skivspelare för 1½ år sen, den gamla fungerade inte längre.. Det är jättetrevligt att spela ett par original EP-skivor med Beatles från 1963 (tror jag) som var bland de första skivorna vi hade i 'familjen'.. Köpte en 'ny' mobil för ett par månader sedan, istället för min trasiga Smartphone (mikrofonen trasig) så tog jag ett 'steg tillbaks' och köpte en CAT 35b med vanliga knappar.. helt underbart! Den klarar 30 dagar i passningstid, eller 12 timmar samtalstid.. och kostade bara 1400:- vattentät och stöttålig.. Vill man så finns det WIFI, Bluetooth, GPS och annat.. men jag ringer och SMS:ar bara.. Förut fick jag ladda mobilen nästan varje dag, nu kanske jag laddar var 25:e dag..
Hälsn!
Svar från Erik Madsen 2019-01-16 22:48
Hej jan
Jag har också blivit frestad att köpa en grammofon, men det blev vid frestelsen. Smartphone är något jag har arvat hittills - från min dotter och min bror. Jag är inte redo att betala dessa priser.
Tack för dina ord.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik. Tre fina bilder med spännande reflektioner som väcker minnen och tankar. Bild nummer 1: Min första bil var en grå Amazon med röda säten (jag tror den var från 1961). Det var en fantastisk känsla att ha en egen bil efter att tagit körkort 1972. Men jag har ingen längtan efter en sådan bil idag. Jag har dock alltid kört Volvo sedan dess :)
Bild nummer 2: Jag hade först en Zenith-kamera men gick sedan över till Pentax. Jag laddade själv rullar av Tri-X -film och framkallade den själv och gjorde egna kopior i mörkrummet. Men jag har ingen längtan tillbaka till den processen men gillar fortfarande svartvitt. Bild nummer 3: Jag lyssnar fortfarande på både Mozart och Dylan (och mycket annat) på både CD och Spotify men kanske helst på vinyl :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2019-01-16 23:04
Hej Mats - Tack för dina kommentarer och egna rapporter. Jag hade Amazonen för 19 år och hade många underbara upplevelser med den i veteran sammanhanget och det var en trevlig hobby. Jag har också en Zenit, som jag har skrivit om tidigare här på bloggen:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-291-rysk-och-hyperfocal.htm

Min musiksmak är också väldigt bred - från Elvis till Country, Dylan, jazz och klassisk. Vinyl är historia här hos mig, men jag har förvärvat mycket av den "gamla" musiken när de remastered och publicerades på CD.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Underbara bilder! Och vi skiljer oss nog inte så mkt, visserligen har jag aldrig själv ägt en Amazon (vilket svärfar däremot gjorde) men jag har en Konica (FM) på hyllan bakom mig, där det också ligger en Zeiss Ikophot (fullt fungerande) och jag har en rad LP kvar, en del också med Karajan.......Ja, så var det frågan om varför? Månne det stavas nostalgi? Många hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-01-16 23:06
Hej Björn.
Takker for fine ord.
Ja vi er meget enige - nostalgi er bra :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Hej,
Jo svärfar hade en Amazon och en period hade jag svart Konica Autoreflex T. Det var bra kameror.
Det är lätt för oss gubbar att falla i nostalgi trans.
Ha det gott
Bob
Svar från Erik Madsen 2019-01-16 23:08
Hej Bob.
Jo men det er vel ikke så farligt med lidt nostalgi og at tænke tilbage på de "gode gamle dage" ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Här kommer en till gubbe med nostalgiska minnen: Konica Autoreflex T3 var min första kamera som grabb! Och jag tyckte mycket om den.

Bild 1 är verkligen fin!
Svar från Erik Madsen 2019-01-16 23:20
Hej Ragnar.
Jag förstår din glädje över Konicaen, det är fortfarande ett nöje att hålla i handen och lyssna på avtryckaren. Amazonen är fotograferad framför Danmarks minsta kyrka MED spir - 33 platser! Den ligger strax utanför Roskilde / DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Man får bli lite nostalgisk ibland. De här filmsimuleringarna hade förstås inte funnits om vi inte haft det analoga arvet. Hur hade vi gjort om digitalkameran uppfunnits först? Bilden med den fina Amazonen fastnar jag mycket för. Visst ser den ålderdomlig ut idag, men den är vacker!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-01-16 23:59
Hej Bjarne.
Ja jag menar också - nostalgi är utmärkt så länge det är roligt och inte tar över. Du har rätt - Saker hänger samman och vi kan med det digitala uppfylla vår nostalgiske längtan. När jag ser detta foto av Amazonen måste jag erkänna att jag saknar den.
Med många vänliga hälsningar från Erik.