Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

Danske Bloggen 1257 /  Avslutat arbete .....

..... för den här gången :-)

Roskilde, den 5. april 2019.

Jag har nu testat färdigt (inomhus) och slutade med några film simuleringar som jag skal prova när jag kommer ut igen.

Det är lätt idag när jag inte behöver skjuta alla 24 eller 36 bilder innan jag kan hämta dem hos fotohandlaren. Tryck på en knapp och vrid bakhjulet något - och wupti det finns en ny och helt annan typ av film i kameran. De 4 egna simuleringarna lagras i snabbmenyn tillsammans med Fujifilm´s: Provia Standard, Classic Chrome och Velvia.

Så kanske finns det någon som frågar vad med den mycket omtalade och prisade Acros? Den är utgångspunkten i mina svarta vita simuleringar och de kan justeras på flera sätt i kameran och utan att påverka de sparade justeringar - smart och lätt.

Meningen med "galskaben"  är naturligvist att använda de olika alternativen för olika motiv eller teman.

Exemplen som visas här är några snabba bagatell foton som prover.

Bildtexterne är under bilderne.

Kodak simulering.

Kodak simulering.

Agfa simulering.

Agfa simulering.

Hilsen fra Erik.
Roskilde/DK
Back to the Old Days (dias).

Inlagt 2019-04-05 13:43 | Läst 896 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Agfa simuleringen i färg ser realistisk ut.
Svar från Erik Madsen 2019-04-08 14:42
Hej Ragnar.
Det är nog rätt och jag är också mer för de lite dämpade färgerna (CC du vet). Kodaksimuleringen här är ett försök att efterlikna den första generationen Kodachrome, vilken man var på väg att "falde på røven/halen" över när den kom fram. Måste också använda den bara för speciella motiver.
Annars skulle jag säga att det inte finns några riktiga eller felaktiga - falska eller äkta färger. Enligt min åsikt är färguppfattning något mycket subjektivt och bara "smag og behag". Detsamma gäller för svartvitt fotografi - vissa älskar mycket kontrast och andra går för mindre kontrast, finare korn och skarpa filmer. Och det är det underbara om vår hobby.
Med många vänliga foto hälsningar från Erik.
Intressant. Fuji är tydligen bra på det där. Fortsätt leka ;)
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2019-04-08 14:48
Hej Göran.
Det er jo dejligt, at man kan få så megen fornøjelse ud af vores vidunderlige hobby. Men nu må det snart være tid til at komme ud i det "virkelige" liv :-) :-)
Mvh. Erik.
Agfas svartvita ser lite mjukare ut, javisst finns där skillnader, kul o intressant! Snart kan du din kamera utan o innan, det är bra! Ha det! LO
Svar från Erik Madsen 2019-04-08 14:53
Hej LO.
Det er rigtigt set af en så erfaren "rotte" :-) Agfa simuleringen skulle være efter en dias-film, som jeg aldrig havde hørt om - Agfa Scala. Og den ligger meget tæt på Fujis Acros, som er og var en meget finkornet, skarp og nærmest neutral s/v negativ film - har jeg læst :-)
Jeg har altid læst og studeret manualerne til alt hvad jeg har købt og det har jeg også gjort i det her tilfælde.
Hav det godt.
//Erik//.
Hej Erik! Det är spännande att se skillnaden, speciellt att jämföra de båda färgbilderna och de båda svartvita. Det syns en tydlig skillnad. På den analoga tiden var jag nog ganska trogen olika filmer under längre perioder, även om jag testade lite olika vid vissa tillfällen. Mest dia för min del, började med Kodak och slutade med Fuji.
Jag önskar dig en god helg!
Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-04-08 15:08
Hej Bjarne.
Tack för dina kommentarer.
Min åsikt om detta är just att ha några olika alternativ i "fältet" och när jag står inför olika typer av motiv. Det beror på att jag "envist" håller fast vid att försöka göra bilderna färdiga på "stedet" - precis som jag gjorde när jag fotograferade dias-bilder! Jag började med Agfa CT18 och bytte till Kodachrome 64. Fuji Velvia bara för landskaps- och naturfotografering.
Med många vänliga hälsningar från Erik.