Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1540 / Naturliga färger ?

Roskilde, den 13. november 2019.

Jag hade lite "konversation" med Ragnar här förleden om den i synnerhet röda färgens "naturliga" utseendet. Jag håller med honom om att reproduktionen av den röda färgen till allas tillfredsställelse har varit särskilt svår för digitalkamerorna. Jag tror dock att det har förbättrats - särskilt den automatiska justeringen av vitbalansen och de förbättrade censorer m.v.i de kameror jag har haft har genomgått en positiv utveckling. Från den första Canon Powershot G3 - Nikon D70 - D300 - D700 och upp till X100F och mina Sony-kameror idag.

Min omedelbara reaktion var och är, att det inte finns något sådant som "naturliga" färger alls ? Enligt min mening är färguppfattningen mycket subjektiv. Jag är väl medveten om att det finns Color Cards etc. tillgängliga och att det säkert finns vetenskapliga förklaringar till de "rätta" färgerna. Men då är det här den mänskliga smaken och baken kommer in och gör det subjektivt enligt min åsikt - men det är bara jag.

Som vi  skrev:

Ragnar: Min erfarenhet är att rött är alla kamerors fiende. Det verkar vara väldans svårt för sensorer att återge naturligt.

Erik:  Jag fotograferade lastbilen med mina 5 olika "färgfilmer" för att räkna ut vilken jag skulle välja som min vanliga fägfilm (allround).

Jag måste naturligtvis även testa på andra ämnen - särskilt hudtoner - porträtt etc. Säger nörden med ett liten snett leende :-)

Bildtexterne är under bilderne.

Fujifilms Provia Standard.

Fujis Velvia Vivid.

Fujis Classic Chrome.

EM´s egen Kodak Portra simulering.

EM´s egen Vintage Chrome simulering.

Med mange venlige hilsener fra
Erik Madsen

Hobbyfotograf og nørd.

Inlagt 2019-11-13 17:35 | Läst 1555 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant experiment. Men det är svårt att avgöra vilken bild som är mest "naturlig" 😉 eftersom man då personligen måste vara på plats.
Svar från Erik Madsen 2019-11-14 18:08
Hej Ragnar min fina vän.
Det är just min poäng - trots allt visar vi våra bilder här på FS eller någon annanstans och någon blir också tryckt på papper. Utan att tittaren varit med vid fotograferingen. Och ändå finns det kommentarer som: "det ser inte naturligt ut" eller "Jag gillar inte så starka färger" eller "Jag älskar de något svaga färgerna". Det är därför jag säger smaken är som baken etc.
Jag har bestämd mig för att använda Fujis Classic Chrome som standardfilm för gata och dokumentär. Och antingen min Portra-simulering eller Fujis PRO Neg. HI för porträtt. Velvia til natur och landskap.
Med många vänliga hälsningar och tack för matchen :-)
// Erik//
Nörden från Roskilde
Erik - du har alldeles rätt. Det finns inte något som "naturliga färger". Färgseende är i allra högsta grad subjektivt, och dessutom kopplat till kultur. Vi ser annorlunda färger än många andra kulturer, vilket i sig är synnerligen intressant i sig.
Min, subjektiva, favorit är bild #1, Fujifilm Provia Standard. Vilket inte säger ett smack om den är "rätt" eller inte.
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2019-11-15 17:08
Hej Göran - tack för fina och intressanta kommentarer
Jag har hittills använt Provia för ögonblicksbilder och snabba oplanerade foton. Den är mycket tacksam och robust för många ändamål och kameran står också på den som standard. När jag väljer Classic Chrome för gata och dokumentär beror det på att dess DNA påminner mig om samma känsla som Acros. Enligt min mening. Portra-simuleringen används endast av sentimentala och nostalgiska skäl :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.