Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1569 / Leica - Kodachrome - Ansel Adams .....

Roskilde, den 13. december 2019.

..... William Eggleston - Steve McCurry och många andra.

Leica 35 mm kameran 1935 - Kodachrome 35 mm film 1936 - Ansel Adams fotograferade också i färg, början strax efter att Kodachrome film uppfanns i mitten av 1930-talet. Fram till 1970-talet ansågs färgfotografering vara olämpligt för konstfoto. Endast svarta-vita fotografier uppfyllde konstkritikerens standarder. Men sedan kom William Eggleston (född 1939 i Memphis, Tennessee) och visade att färgbilder kan ha en plats i modern konst - Kodachrome II. -Steve McCurry, honom med den afghanska flickan med de gröna ögon - fick den sista Kodachrome 64 film 2009:

https://www.youtube.com/watch?v=DUL6MBVKVLI

https://www.youtube.com/watch?v=iJPgshLhQBw

För dem med ett Netflix-abonnemang rekommenderar jag starkt att man ser den här utmärkta filmen - här är en trailer för filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=g3IvVejktJE

^

Foto: Erik Madsen.
Hobbyfotograf.

Om du inte har blivit trött på att höra om Kodachrome, kan du sluta höra den här:

https://www.youtube.com/watch?v=RGK19Pg6sB0&list=RDRGK19Pg6sB0&start_radio=1&t=17

Inlagt 2019-12-13 14:47 | Läst 1088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Erik! Det där med färg och svartvitt kan man tycka mycket om. Jag tycker om båda och i vissa fall passar det ena bättre och i andra fall det andra. Sedan finns det bilder där jag själv tvekar om vilket uttryck jag ska välja.
Jag tycker du fick en mycket bra färgskala i den här bilden. Den är finstämd och färgerna tar inte över, utan förhöjer stämningen i bilden.Det som jag tycker är extra kul med bilden är de två gavelspetsarna som du fångat i olika vinklar och skillnaden i färg mellan husen.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-12-14 20:29
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer. Mitt inlägg här var en reaktion på en kronik på FS. Jag ville bara påpeka att några av de "gamla" hyllade s/v-fotograferna också fotograferade färger när Kodachrome introducerades. För mitt foto här har jag "lekat" lite med att simulera en vintage dias-film. Motivet här har jag fotograferat många gånger från mitt kökfönster, men nu blir utsikten något annat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1567-helgardering-gadefotografering.htm#comments

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1558-nya-udsikt.htm#comments