Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1569 / Leica - Kodachrome - Ansel Adams .....

Roskilde, den 13. december 2019.

..... William Eggleston - Steve McCurry och många andra.

Leica 35 mm kameran 1935 - Kodachrome 35 mm film 1936 - Ansel Adams fotograferade också i färg, början strax efter att Kodachrome film uppfanns i mitten av 1930-talet. Fram till 1970-talet ansågs färgfotografering vara olämpligt för konstfoto. Endast svarta-vita fotografier uppfyllde konstkritikerens standarder. Men sedan kom William Eggleston (född 1939 i Memphis, Tennessee) och visade att färgbilder kan ha en plats i modern konst - Kodachrome II. -Steve McCurry, honom med den afghanska flickan med de gröna ögon - fick den sista Kodachrome 64 film 2009:

https://www.youtube.com/watch?v=DUL6MBVKVLI

https://www.youtube.com/watch?v=iJPgshLhQBw

För dem med ett Netflix-abonnemang rekommenderar jag starkt att man ser den här utmärkta filmen - här är en trailer för filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=g3IvVejktJE

^

Foto: Erik Madsen.
Hobbyfotograf.

Om du inte har blivit trött på att höra om Kodachrome, kan du sluta höra den här:

https://www.youtube.com/watch?v=RGK19Pg6sB0&list=RDRGK19Pg6sB0&start_radio=1&t=17

Inlagt 2019-12-13 14:47 | Läst 1095 ggr. | Permalink

"Hej Erik! Det där med färg och svartvitt kan man tycka mycket om. Jag tycker om båda och i vissa fall passar det ena bättre och i andra fall det andra. Sedan finns det bilder där jag själv tvekar om vilket uttryck jag ska välja. Jag tycker du fick en mycket bra färgskala i den här bilden. Den är finstämd och färgerna tar inte över, utan förhöjer stämningen i bilden.Det som jag tycker är extra kul med bilden är de två gavelspetsarna som du fångat i olika vinklar och skillnaden i färg mellan husen. Många vänliga hälsningar, Bjarne"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Erik! Det där med färg och svartvitt kan man tycka mycket om. Jag tycker om båda och i vissa fall passar det ena bättre och i andra fall det andra. Sedan finns det bilder där jag själv tvekar om vilket uttryck jag ska välja.
Jag tycker du fick en mycket bra färgskala i den här bilden. Den är finstämd och färgerna tar inte över, utan förhöjer stämningen i bilden.Det som jag tycker är extra kul med bilden är de två gavelspetsarna som du fångat i olika vinklar och skillnaden i färg mellan husen.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-12-14 20:29
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer. Mitt inlägg här var en reaktion på en kronik på FS. Jag ville bara påpeka att några av de "gamla" hyllade s/v-fotograferna också fotograferade färger när Kodachrome introducerades. För mitt foto här har jag "lekat" lite med att simulera en vintage dias-film. Motivet här har jag fotograferat många gånger från mitt kökfönster, men nu blir utsikten något annat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1567-helgardering-gadefotografering.htm#comments

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1558-nya-udsikt.htm#comments