Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1875 / Mer bracketing.

Roskilde, den 24. august 2020.

Den här gången med Fujis filmsimuleringar och mina justeringar i kameran.

Till dagboken:

Jag är ledsen, men det är en av mina intresseområden :-) andra har andra.

1 klick och jag har 3 versioner av samma motiv. Precis som när man väljer AE bracketing.

Naturligtvis har alla samma f/5,6 - 1/550 sek. - ISO 400 og Hi tone -1 - Shadow +1 - Sharp +2 - auto WB og DR.

När jag kommer hem och ser dem på datorn kan jag välja vilken version jag vill använda - beroende på mitt humör eller evt. tema.

Jag kan också, till någons överraskning, bestämma mig för att göra en ny version med et  bildbehandlingsprogram av till exempel Acros-versionen - jo jo :-) 😀 Men annars är de redo att använda alla 3, som de ær - efter min smak och åsikt.

Fil: DSCF628.jpg - Classic Chrome.

Fil: DSCF0619.jpg - Velvia.

Fil: DSCF0630.jpg - Acros.

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-08-24 09:01 | Läst 2343 ggr. | Permalink

"Mmm, Erik, om Du tar in raw, så har Du tillräckligt marginaler att få välja precis den exponeringen som Du vill ha, och Du behöver bara ta 1 bild!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hur fungerar det, tar den en bild och skapar tre? Eller trycker du av tre gånger med olika val? I detta fall så tycker jag mitten passar bäst. Är skylten övervakningskamera eller fartkamera? Många frågor blev det :)
Sven Blomquist 2020-08-24 09:52
Kameran tar tre bilder i direkt följd med de filmsimuleringar som är inställda. Det blir mao tre olika bilder.
Svar från Erik Madsen 2020-08-24 10:06
Hej Peter - tack för dina kommentarer och frågor.
1) Ja.
2) Nej.
3) Smag og behag.
4) Övervakning (tror jag - jag måste undersöka det närmare)
Bracketing används förmodligen mest för att ta min. 3 foton med olika EV - t.ex. normal - +1/3 och -1/3 och lägg dem tillsammans på datorn. Men det kräver så långt jag kan se att du använder ett stativ och att det inte finns något i motivet som rör sig. Mindre skillnader kan korrigeras med vissa program.
Hoppas att mina förklaringar är förståelige.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2020-08-24 10:27
Ok, förstår. Jag har för mig att bracketing på min gamla nikon (har inte använt det på många år), fungerade så att man manuellt måste trycka av varje exponering. Hade fått på den av misstag och jag kunde inte begripa under en dags fotografering varför enbart vart tredje bild blev rätt exponerad, på nikons sätt så kunde det ju gå minuter eller timmar mellan varje exponering så i det fallet med olika motiv så blev det ju lite konstigt. Fördelen på Fujis sätt är att allt går i ett svep, nu går väl detta så snabbt på en spegelfri så man knappt märker det, men på en DSLR skulle man nog behöva hålla räkningen på antal exponeringar för att räkna in alla innan man kunde röra kameran
Mmm, Erik, om Du tar in raw, så har Du tillräckligt marginaler att få välja precis den exponeringen som Du vill ha, och Du behöver bara ta 1 bild!
Svar från Erik Madsen 2020-08-24 20:10
Mmmm, Wolfgang, nu är det jo inte en fråga om exponering utan om vilken filmsimulering jag kommer att välja när jag kommer hem. Det är inte varje gång jag gör det heller. Mestadels väljar jag en simulering innan jag kör hemifrån.
Alla tre är "förbehandlade" i kameran med: Hi tone -1 - Shadow +1 - Sharp +2 - auto WB og DR.
Det kan justeras på "stedet" och resultatet kan ses omedelbart i EVF-sökaren. Och som jag skriver: Jag är ledsen, men det är en av mina intresseområden :-) andra har andra.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Wolfgang 2020-08-24 22:39
Ok, nu förstår jag bättre och håller med Dig. Det är ju helt klart bättre att kolla hemma! Jag trodde att Du var ute efter exponeringen.

Vänliga hälsningar
Wolfgang